Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

4.000 τζιχαντιστές του ISIS αιχμάλωτοι στο ιρακινό Κουρδιστάν – Ακόμα 20.000 κρατά η Βαγδάτη

4.000 τζιχαντιστές του ISIS αιχμάλωτοι στο ιρακινό Κουρδιστάν – Ακόμα 20.000 κρατά η Βαγδάτη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Οι Αρχές του ιρακινού Κουρδιστάν ανακοίνωσαν ότι κρατούν αιχμάλωτους 4.000 τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS), μεταξύ αυτών και εθελοντές από ξένες χώρες.

Από το 2014 έως το 2017, οι δυνάμεις ασφαλείας και οι Πεσμεργκά (ένοπλες δυνάμεις του ιρακινού Κουρδιστάν) «αιχμαλώτισαν περίπου 2.500 ανθρώπους που είναι μέλη του Ισλαμικού Κράτους», είπε σε δημοσιογράφους ο σύμβουλος για τις διεθνείς σχέσεις της κυβέρνησης του Κουρδιστάν Ντίνταρ Ζιμπάρι, διευκρινίζοντας ότι κατά τη διάρκεια της μάχης για τη Χαουίτζα, του τελευταίου αστικού κέντρου του Ιράκ που βρισκόταν υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους, 1.000 τζιχαντιστές παραδόθηκαν στους Πεσμεργκά.

«Τον Οκτώβριο, κατά τη διάρκεια της μάχης της Χαουίτζα, του τελευταίου μεγάλου αστικού κέντρου που ήλεγχε το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ, 1.000 (τζιχαντιστές) παραδόθηκαν στους Πεσμεργκά υπό τον φόβο μην πέσουν στα χέρια των ιρακινών δυνάμεων», υπογράμμισε ο κ. Ζιμπάρι.

Επιπλέον, «350 άνθρωποι που συνελήφθησαν στις περιοχές Ντεμπές και Κιρκούκ ομολόγησαν, κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων, ότι είναι μέλη του Ισλαμικού Κράτους.

»Μεταφέρθηκαν στις φυλακές των Ασιάγες (των κουρδικών υπηρεσιών ασφαλείας) μετά την άφιξη των ιρακινών δυνάμεων στο Κιρκούκ», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Η ΜΚΟ Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights WatchHRW) είχε εκφράσει ανησυχία σχετικά με την τύχη αυτών των 350 ανθρώπων «που είχαν εξαφανιστεί» μετά την κατάληψη της πόλης του Κιρκούκ τον Οκτώβριο από τις ιρακινές δυνάμεις.

«Σχετικά με τα ονόματα όλων αυτών των κρατουμένων έχουν ενημερωθεί τα Ηνωμένα Έθνη και η Διεθνής Επιτροπή του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού (CICR), ωστόσο δεν ενημέρωσαν με τη σειρά τους τις οικογένειες των 350 ανθρώπων», επιβεβαίωσε ο Ζιμπάρι.

Αναφορικά με τους υπηκόους ξένων χωρών «ορισμένοι παραδόθηκαν στις χώρες τους, μεταξύ αυτών ένας τζιχαντιστής δημοσιογράφος, ο οποίος παραδόθηκε στο προξενείο της Ιαπωνίας στην ιρακινοκουρδική πρωτεύουσα Ερμπίλ και ένας Αμερικανός υπήκοος στο προξενείο της χώρας του, συμπλήρωσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με Ιρακινούς εμπειρογνώμονες, οι Αρχές της Βαγδάτης κρατούν αιχμαλώτους περίπου 20.000 φερόμενους ως τζιχαντιστές, όμως δεν έχουν δημοσιεύσει επίσημα στοιχεία.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μακελειό στη Μόσχα: «Η Ρωσία ήξερε εδώ και ένα μήνα για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση», λέει το Κίεβο

Γερμανία: Παλαιστινιακό κράτος ναι, αλλά χωρίς Χαμάς

Το Ισλαμικό Κράτος παραμένει ικανό να εξαπολύσει εξελιγμένες επιθέσεις στη Συρία

Συνεχίζονται οι μάχες στη Λωρίδα της Γάζας παρά την απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ για «άμεση κατάπαυση του πυρός»

Επίθεση στη Μόσχα: Ποιο ρόλο παίζει το συγκρότημα Piknik;

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr