Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Προετοιμασίες για “καυτό” Σεπτέμβρη για τα εργασιακά – Τι ζητούν οι δανειστές

Προετοιμασίες για “καυτό” Σεπτέμβρη για τα εργασιακά – Τι ζητούν οι δανειστές
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Επιστροφή στις μετωπικές συγκρούσεις για το πρόγραμμα με αφορμή τα εργασιακά προβλέπεται μετά τη θερινή ραστώνη του Αυγούστου, καθώς τέλη του μήνα αναμένεται η επανέναρξη των εργασιών στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων.

Μέχρι στιγμής ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος υπογραμμίζει πως στόχος της κυβέρνησης είναι η αναστροφή της γενικευμένης απορρύθμισης που επικρατεί σήμερα στην αγορά εργασίας, και τονίζει ότι στην επικείμενη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς η ελληνική στάση δεν θα είναι αμυντική, αλλά θετική και επιθετική.

Ακόμα σημειώνει ότι «υπάρχει ένας ευρωπαϊκός δρόμος για τα εργασιακά και αυτός είναι ο δρόμος που προτείνουμε εμείς, και όχι ο δρόμος που προτείνει το ΔΝΤ. Εμείς ζητάμε να αναστραφεί η απορρύθμιση, να επιστρέψουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις. Ο κατώτατος μισθός να είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Ακριβώς επ΄αυτού του προγράμματος -που δεν είναι αμυντικό, είναι επιθετικό- ζήτησα τη σύμφωνη γνώμη των κοινωνικών εταίρων, αυτών που υπογράφουν την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, και την έλαβα. Έχουμε επομένως κοινωνικό μέτωπο”.

Με άγριες διαθέσεις οι δανειστές

Την ίδια ώρα πάντως, από την πλευρά των δανειστών – οι οποίοι δεν εμφανίζονται για μία ακόμη φορά με κοινή γραμμή, με τις σκληρότερες θέσεις να υιοθετούνται από το ΔΝΤ – αναμένεται να τεθούν όλα τα καυτά θέματα επί τάπητος: Ομαδικές απολύσεις, αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, συλλογικές συμβάσεις εργασίας και αναδιαμόρφωση του κατώτατου μισθού.

Απέναντι στις ακραία νεοφιλελεύθερες θέσεις περαιτέρω απορρύθμισης του εργασιακού τοπίου που ζητά το ΔΝΤ, στο κυβερνητικό επιτελείο ήδη προσδοκούν στη θετική στάση και συνδρομή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Υπενθυμίζεται ότι κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα στις 21 Ιουνίου ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε ταχθεί κατά των θέσεων του ΔΝΤ για τα εργασιακά, ικανοποιώντας το Μαξίμου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει στείλει μήνυμα ότι θα τηρήσει ουδέτερη στάση, αλλά διά της αρμόδιας επιτρόπου Απασχόλησης Μαριάν Τίσεν συντάσσεται με την άποψη ότι «θα πρέπει να γίνουν μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο εργασιακό πλαίσιο». Οπότε, το πιθανότερο είναι στο τέλος να ασκήσει πίεση στην Αθήνα για αλλαγές που πιθανόν να μη θέλει η κυβέρνηση να κάνει.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Στο Ευρωδικαστήριο η Ελλάδα για καθυστερήσεις πληρωμών από τα νοσοκομεία – Πλήρης διάλυση

23 Απριλίου 2010: Ο Παπανδρέου υπέταξε την Ελλάδα στο μνημόνιο με διάγγελμα από το Καστελλόριζο

«Πέσιμο» στην Ούρσουλα στις Βρυξέλλες – Της φώναζαν: «Είσαι εγκληματίας, έπρεπε να βρίσκεσαι στη Χάγη»

DW: Τα απομνημονεύματα του Σόιμπλε με 100 σελίδες για την ελληνική κρίση

FOCUS: Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η Ελλάδα για «ανεπαρκή» μέτρα για τις φυσικές καταστροφές

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr