Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τα φάρμακα πλέον είδη προς εξαφάνιση

Τα φάρμακα πλέον είδη προς εξαφάνιση
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η λίστα με τα φάρμακα που δεν διατίθενται πια από τα φαρμακεία μακραίνει επικίνδυνα, περιλαμβάνοντας σκευάσματα ευρείας χρήσης όπως οι ατορβαστατίνες για την αντιλιπιδαιμία (χοληστερίνη) και εμβόλια και προκαλώντας προβλήματα στη θεραπεία των ασθενών που αναζητούν εναγωνίως το αντίστοιχο φάρμακο, όποτε αυτό είναι διαθέσιμο.

Σε κάποιες περιπτώσεις καταγράφονται ελλείψεις ακόμη και σε γενόσημα σκευάσματα που συνταγογραφούνται από τους γιατρούς αντί του πρωτοτύπου φαρμάκου, στο πλαίσιο των μέτρων συγκράτησης της φαρμακευτικής δαπάνης.

Ενδεικτικά, το αντιλιπαιδιμικό Lipitor των 10 mg δεν υπάρχει στην ελληνική αγορά το τελευταίο δίμηνο. Το συγκεκριμένο σκεύασμα για τη χοληστερίνη έχει πολύ μεγάλο μερίδιο στην κατηγορία του και στην Ελλάδα, όπως σε όλες τις χώρες βρισκόταν στην κορυφή της λίστας των 20 πρώτων σε παγκόσμιες πωλήσεις φαρμάκων.

Η εταιρία παραγωγής του υποστηρίζει ότι το πρόβλημα αφορά στην παγκόσμια παραγωγή της συγκεκριμένης περιεκτικότητας και ότι η διάθεση θα ομαλοποιηθεί τον ερχόμενο μήνα.

Και το εμβόλιο για τον πνευμονιόκοκκο Prevenar δεν διατίθεται. Στελέχη της φαρμακευτικής εταιρίας που το διαθέτει αναφέρουν ότι αυτή η έλλειψη είναι θετική γιατί συνδέεται με την αυξημένη ζήτηση του σκευάσματος από τους Έλληνες που επιδεικνύουν καλή εμβολιαστική συμπεριφορά. Διαβεβαιώνουν ότι οι νέες παραγγελίες έχουν λάβει το πράσινο φως και σύντομα θα υπάρχει το σκεύασμα στα φαρμακεία.

Οι ελλείψεις έχουν δηλωθεί από τους εκπροσώπους των φαρμακοποιών στον ΕΟΦ και αναμένεται να ενεργοποιηθεί η διαδικασία των ελέγχων και των προστίμων, όπου προκύπτουν παραβάσεις στην αλυσίδα της φαρμακευτικής τροφοδοσίας (φαρμακαποθήκες, φαρμακευτικές εταιρίες, φαρμακεία).

Στελέχη του ΕΟΦ παραδέχονται πως υπάρχουν κάποιες ελλείψεις οι οποίες αποδίδονται σε προβλήματα κεντρικής παραγωγής των πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιριών και οι οποίες μάλιστα «είναι δηλωμένες εγκαίρως», συνεπώς θεωρούνται αιτιολογημένες.

Τα τελευταία χρόνια, ο ΕΟΦ έχει εντείνει τους ελέγχους μετά τις καταγγελίες για ελλείψεις και έχει επιβάλλει πρόστιμα και ποινές. Έχει εντοπίσει φαρμακαποθήκες ή και φαρμακεία που έκαναν παράνομα παράλληλες εξαγωγές αλλά και φαρμακευτικές εταιρίες που δεν τηρούσαν τον νόμο για τη διάθεση των σκευασμάτων τους.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Άδωνι όλα καλά; Δημοφιλή φάρμακα εξαφανίστηκαν από τα ράφια των φαρμακείων – Ελλείψεις σε αναλγητικά και παιδικές αντιβιώσεις

LONARID-N

ΕΟΦ: Ανακαλεί παρτίδα του ευρέως χρησιμοποιούμενου αναλγητικού φαρμάκου LONARID-N

Ιορδανία και Γαλλία έριξαν με αλεξίπτωτα ιατρικές προμήθειες στη νότια Λωρίδα της Γάζας

Γάζα: Ο ισραηλινός στρατός αποσύρθηκε από το νοσοκομείο Αλ Σίφα – Άφησε φάρμακα και τρόφιμα

ΕΟΦ: Προειδοποίηση για επικίνδυνα συμπληρώματα διατροφής ή τρόφιμα που διακινούνται μέσω Διαδικτύου

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr