Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αλήθεια ή μύθος ότι θα παχύνουμε αν τρώμε το βράδυ;

Αλήθεια ή μύθος ότι θα παχύνουμε αν τρώμε το βράδυ;
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Δίαιτα, Διατροφή,

Ισχύει ότι αν τρώμε το βράδυ θα βάλουμε κιλά; Σε αυτή τη συνηθισμένη απορία που έχουν πολλοί άνθρωποι, απαντά η Παρασκευή Γκιάτα, ερευνήτρια, στο Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Φυσιολογίας FAME Lab του ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Μιλώντας η ερευνήτρια στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, είπε πως η βραδινή κατανάλωση τροφής έχει συσχετισθεί με την αύξηση σωματικού βάρους και πολλοί είναι εκείνοι που έχουν την αντίληψη ότι αν φας αργά το βράδυ θα πάρεις κιλά.

Ωστόσο, εξηγεί, οι θερμίδες παραμένουν θερμίδες. Δεν έχει σημασία πότε θα τις καταναλώσεις, αλλά πόσες θα καταναλώσεις, καθώς και το είδος αυτών.

Για παράδειγμα, σημείωσε, αν καταναλώσουμε 300 ίδιες θερμίδες είτε το πρωί, είτε αργά το βράδυ δεν έχει καμία απολύτως σημασία, για να εξηγήσει:

«Ο μεταβολισμός μας θα τις επεξεργαστεί με τον ίδιο τρόπο, ανεξαρτήτως της ώρας, αρκεί να είναι ίδιας ποσότητας και ποιότητας θερμίδες».

«Ερευνητές στο Ισραήλ μελέτησαν αν η βραδινή κατανάλωση φαγητού μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους.

»Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι δεν υπήρχε αύξηση του σωματικού βάρος στους συμμετέχοντες που έτρωγαν το μεγαλύτερο μέρος των ημερήσιων θερμίδων τους το βράδυ (περίπου στις 8μμ ή και αργότερα) και ενισχύουν το γεγονός ότι αν καταναλώσεις το βράδυ θερμίδες, οι οποίες όμως δεν ξεπερνούν το φυσιολογικό ημερήσιο όριο, δεν οδηγούν σε αύξηση του σωματικού βάρους.

»Οι αλλαγές στο σωματικό βάρος σχετίζονται με την αλλαγή της ισορροπίας μεταξύ της προσλαμβανόμενης και της καταναλισκόμενης ενέργειας και όχι με την ώρα της πρόσληψης ενέργειας», επισήμανε η κ. Γκιάτα.

Ισχύει ότι ο μεταβολισμός μειώνεται το βράδυ; Σύμφωνα με την Παρασκευή Γκιάτα, «στο μύθο της βραδινής κατανάλωσης τροφής συμπληρώνεται και η ψευδαίσθηση ότι ο μεταβολισμός του ανθρώπου «μειώνεται» ή σταματά να λειτουργεί τις βραδινές ώρες με αποτέλεσμα οι θερμίδες που καταναλώνονται το βράδυ να αποθηκεύονται ως λίπος», και εξήγησε:

«Το ανθρώπινο σώμα και ο μεταβολισμός λειτουργούν συνεχώς σε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας ακόμη και κατά τη διάρκεια του ύπνου.

»Όταν κοιμόμαστε συνεχίζουμε να αναπνέουμε, η καρδιά μας συνεχίζει να χτυπά, ο εγκέφαλος μας συνεχίζει να λειτουργεί, διαδικασίες οι οποίες απαιτούν την κατανάλωση ενέργειας, επομένως, συνεχή και σταθερή λειτουργία του μεταβολισμού».

Στο ερώτημα τι συμβαίνει και οι άνθρωποι βάζουν κιλά τρώγοντας το βράδυ; η κ. Γκιάτα είπε:

«Σύμφωνα με μελέτες οι περισσότεροι άνθρωποι τρώνε αργά το βράδυ, το γνωστό «snacking», κυρίως λόγω άγχους ή λόγω βαρεμάρας και όχι εξαιτίας της αίσθησης της πείνας.

»Οι θερμίδες που καταναλώνουν είναι κυρίως κακής ποιότητας, δηλαδή θερμίδες υψηλές σε λιπαρά και σάκχαρα όπως πατατάκια, πίτσα, μπισκότα κτλ.

»Η κατανάλωση τέτοιου είδος σνακ μπορεί να γίνει ανεξέλεγκτη, κυρίως όταν καθόμαστε μπροστά σε έναν υπολογιστή ή μια τηλεόραση, με αποτέλεσμα να καταναλώνουμε περισσότερες θερμίδες από το φυσιολογικό.

»Επίσης, ένα ποσοστό των ανθρώπων παραλείπει βασικά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας γεγονός που μπορεί να τους οδηγήσει σε ανεξέλεγκτη πρόσληψη θερμίδων το βράδυ εξαιτίας της έντονης αίσθησης της πείνας.

»Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση της συνολικής ημερήσιας πρόσληψης ενέργειας και ως εκ τούτο την αύξηση του σωματικού βάρους.

»Το ανθρώπινο σώμα δεν αναγνωρίζει πότε είναι μέρα και πότε βράδυ».

Τέλος η κ. Γκιάτα τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Η λειτουργία του μεταβολισμού είναι ίδια σε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας επομένως το σώμα δεν αποθηκεύει περισσότερο λίπος το βράδυ απ’ ότι σε άλλες χρονικές στιγμές της ημέρας.

»Η ικανότητα του σώματος να πάρει κιλά έχει να κάνει κυρίως με το είδος και την ποσότητα των προσλαμβανόμενων θερμίδων και όχι με το πότε.

»Η αύξηση και η απώλεια σωματικού βάρους βασίζονται στην απλή εξίσωση της ενεργειακής ισορροπίας.

»Η αυξημένη πρόσληψη ενέργειας σε σχέση με μειωμένη ή και μηδενική κατανάλωση οδηγεί σε αύξηση σωματικού βάρους».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Πληθωρισμός Απληστίας: Η Ελλάδα η ακριβότερη της Ευρώπης – Η κυβέρνηση «παρατηρητής»

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας – Κλινική Βuchinger: Η διαλειμματική νηστεία ως τρόπος ζωής

Πώς τρέφονται οι αιωνόβιοι – Διατροφικές συμβουλές για επιπλέον 10 και περισσότερα χρόνια ζωής

Διατροφικά tips και ιδέες για ποιοτικό χρόνο στο σπίτι από τις Αθλητικές Ακαδημίες ΟΠΑΠ (βίντεο)

Ποιες τροφές να «κόψετε» για να ξεφουσκώσετε και να ξαλαφρώσετε

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr