Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πράσινο φως σε νέο φάρμακο για την ηπατίτιδα C σε ενήλικες

Πράσινο φως σε νέο φάρμακο για την ηπατίτιδα C σε ενήλικες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Gilead Sciences, Ηπατίτιδα C, Φάρμακα,

Θετική γνωμοδότηση σχετικά με την αίτηση για τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας στο Harvoni®, ένα υπό έρευνα δισκίο χορηγούμενο άπαξ ημερησίως που συνδυάζει τον αναστολέα της NS5A ledipasvir (LDV) 90mg και το νουκλεοτιδικό ανάλογο που αναστέλλει την πολυμεράση sofosbuvir (SOF) 400mg για τη θεραπεία της χρόνιας λοίμωξης από τον ιό της Ηπατίτιδας C (HCV) σε ενήλικες, εξέδωσε η Επιστημονική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, όπως ανακοίνωσε η Gilead Sciences, Inc.

Εκτιμάται ότι, εννέα εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη έχουν μολυνθεί από τον ιό της ηπατίτιδας C, που αποτελεί βασική αιτία του καρκίνου του ήπατος και της μεταμόσχευσης ήπατος. Ο γονότυπος 1 του ιού αποτελεί την πλέον συχνή μορφή του HCV στην Ευρώπη και ευθύνεται για το 60 τοις εκατό των λοιμώξεων παγκοσμίως. Οι γονότυποι 2 και 3 ακολουθούν σε συχνότητα, ενώ οι γονότυποι 4-6 είναι συχνότεροι στην Ασία και την Αφρική.

Η γνωμοδότηση της CHMP υιοθετήθηκε έπειτα από ταχεία διαδικασία αξιολόγησης, η οποία διεξάγεται αποκλειστικά για φαρμακευτικά προϊόντα τα οποία αναμένεται να είναι μείζονος ενδιαφέροντος για τη δημόσια υγεία. Η σύσταση της CHMP θα εξεταστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία είναι αρμόδια για την έγκριση φαρμάκων προς χρήση στις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η θετική γνωμοδότηση της CHMP για το Harvoni υποστηρίζεται από δεδομένα τριών μελετών φάσης 3, τις ION-1, ION-2 και ION-3. Αυτές οι μελέτες αξιολόγησαν θεραπεία 8, 12 ή 24 εβδομάδων με το Harvoni, με ή χωρίς ριμπαβιρίνη, σε σχεδόν 2.000 ασθενείς με λοίμωξη από τον γονότυπο 1 του HCV με αντιρροπούμενη ηπατική νόσο.

Οι μελέτες αυτές περιελάμβαναν κιρρωτικούς και μη κιρρωτικούς ασθενείς που δεν είχαν λάβει προηγούμενη θεραπεία για τον HCV, καθώς και ασθενείς στους οποίους προηγούμενη θεραπεία βασιζόμενη σε ιντερφερονη απέτυχε, συμπεριλαμβανομένων σχημάτων που περιείχαν αναστολέα πρωτεάσης HCV.

Η θετική γνωμοδότηση υποστηρίχθηκε, επίσης, από τα προκαταρκτικά δεδομένα από την κλινική μελέτη SOLAR-1 σε ασθενείς με μη αντιρροπούμενη ηπατική νόσο και ασθενείς που υποβλήθηκαν ή ανέμεναν να υποβληθούν σε μεταμόσχευση ήπατος, από την κλινική μελέτη ELECTRON-2 σε ασθενείς με λοίμωξη από τον γονότυπο 3 του HCV, καθώς και από μελέτες φάσης 2 σε ασθενείς με λοίμωξη από τον γονότυπο 4 του ιού.

Το Sofosbuvir έλαβε έγκριση άδειας κυκλοφορίας σε 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 16 Ιανουαρίου 2014 με την εμπορική ονομασία Sovaldii®. Το Sovaldi έχει επίσης εγκριθεί προς χρήση στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, την Αίγυπτο, την Ελβετία και την Τουρκία.

Το Harvoni είναι ένα ερευνητικό προϊόν, του οποίου το προφίλ ασφάλειας και αποτελεσματικότητας δεν έχει καθιερωθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Άδωνι όλα καλά; Δημοφιλή φάρμακα εξαφανίστηκαν από τα ράφια των φαρμακείων – Ελλείψεις σε αναλγητικά και παιδικές αντιβιώσεις

LONARID-N

ΕΟΦ: Ανακαλεί παρτίδα του ευρέως χρησιμοποιούμενου αναλγητικού φαρμάκου LONARID-N

Ιορδανία και Γαλλία έριξαν με αλεξίπτωτα ιατρικές προμήθειες στη νότια Λωρίδα της Γάζας

Γάζα: Ο ισραηλινός στρατός αποσύρθηκε από το νοσοκομείο Αλ Σίφα – Άφησε φάρμακα και τρόφιμα

Ουκρανία: Ο πόλεμος αύξησε κοντά στο 30% την κατανάλωση αντικαταθλιπτικών και ηρεμιστικών

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr