Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σαμαράς, Καραμανλής και Κυριάκος: 6+1 συμπεράσματα από τη διαγραφή Αντώναρου

Σαμαράς, Καραμανλής και Κυριάκος: 6+1 συμπεράσματα από τη διαγραφή Αντώναρου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Σε τροχιά ακόμα και διάσπασης εισέρχεται και επίσημα η Νέα Δημοκρατία μετά την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να υποκείψει στο αίτημα του σαμαρικού στρατοπέδου και να διαγράψει από τη ΝΔ τον στενό συνεργάτη του Κώστα Καραμανλή, Ευάγγελο Αντώναρο, για τα μάτια του Άδωνι Γεωργιάδη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να διαγράψει τον κ. Αντώναρο αντί να καθαιρέσει του αξιώματος του Αντιπροέδρου τον Άδωνι Γεωργιάδη μέχρι να ξεκαθαρίσει η υπόθεση για το σκάνδαλο Novartis.

Οι λόγοι που οδήγησαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε αυτή την επιλογή δεν είναι γνωστοί παρά μονάχα στα δύο μέρη της εξίσωσης. Σε αυτούς που εκβιάζουν και σε αυτούς που εκβιάζονται. Ο καθένας είναι ελεύθερος να αξιολογήσει σε ποια θέση βρίσκεται ο Μητσοτάκης και σε ποια ο Σαμαράς με τον Γεωργιάδη, όπως επίσης και ποιο μπορεί να είναι το “χαρτί” του πολιτικού εκβιασμού στον γαλάζιο “παράδεισο”.

Πέραν όμως του παρασκηνίου, από την απόφαση διαγραφής του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου της κυβέρνησης Καραμανλή, προκύπτουν κάποια βασικά πολιτικά συμπεράσματα για τη ΝΔ.

Πριν από οποιαδήποτε απαρίθμηση, βασικότερο πολιτικό συμπέρασμα είναι ότι το σκάνδαλο Novartis και μπορεί και θα αποτελέσει θρυαλλίδα πολιτικών εξελίξεων.

Όχι μόνο γιατί ο Τσίπρας θα φθάσει καβάλα σε αυτό στις εκλογές, αλλά γιατί μέχρι να γίνει αυτό η Νέα Δημοκρατία θα έχει βολοδέρνεται μέσα στις πολιτικές, ιδεολογικές και συμφεροντολογικές της αντιφάσεις.

Πέραν όμως των αυτονόητων:

Πρώτον, την ώρα που το σκάνδαλο Novartis έχει ρίξει βαριά σκιά πάνω από τη ΝΔ, το κόμμα φαίνεται να κλονίζεται από τα αλληλομαχαιρώματα που έχουν διαταταράξει την ισορροπία τρόμου που έστω και τύποις υπήρχε μέχρι στιγμής.

Αφού όλοι διαρρυγνύουν τα ιμάτιά τους για το ανυπόστατο της “σκυωρίας Μαξίμου” πώς είναι δυνατόν την ίδια ώρα στον απόηχο της Novartis να βρίσκεται η συντηριτική παράταξη αντιμέτωπη με αυτή την πρωτοφανή εσωστρέφεια αντί να συσπειρώνεται;

Η στάση αυτή παραπέμπει περισσότερο σε προσπάθεια προσωπικής επιβίωσης και διάσωσης σε βάρος των συνοδοιπόρων στο εξαιρετικά άβολο πεδίο που έχουν εισέλθει στελέχη της ΝΔ, παρά σε συστράτευση για την επιβίωση της παράταξης, η οποία μπορεί να τεθεί εν αμφιβόλω ανάλογα με την εξέλιξη του σκανδάλου Novartis.

Δεύτερον, είναι ηλίου φαεινότερο πως μετά από τις πρωτοφανούς σφοδρότητας επιθέσεις που είχε εξαπολύσει το σαμαρικό antinews στον Ευάγγελο Αντώναρο και τον Κώστα Καραμανλή, η σημερινή διαγραφή του πρώτου επιβεβαιώνει πως ο Αντώνης Σαμαράς θέλησε να στείλει ένα μήνυμα ισχύος στον Κώστα Καραμανλή και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν απλά ο ταχυδρόμος.

Σε αυτό ο Κώστας Καραμανλής δεν μπορεί παρά να απαντήσει, ειδάλλως θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον πολιτικό θάνατο της υστεροφημίας του. Οπότε τελούμε εν αναμονή.

Τρίτον, το επίπεδο του εκβιασμού αλλά και η μετωπική σύγκρουση που έχει εξαπολύσει χωρίς κανένα πρόσχημα πλέον ο Αντώνης Σαμαράς στον Κώστα Καραμανλή με αφορμή το σκάνδαλο Novartis είναι τόσο απροκάληπτη, που αμέσως μετά τη διαγραφή Αντώναρου, η διαδικτυακή “φωνή” Σαμαρά, δηλαδή το antinews, σε άρθρο του καταλήγει με το εξής υστερόγραφο: “Με τη διαγραφή Αντώναρου ο Μητσοτάκης απλά θολώνει τα νερά. Μήπως θα ήταν πιο θαραλλέα η διαγραφή του Βλάχου που είναι και βουλευτής;”

Η όρεξή τους για ξεκαθάρισμα με το καραμανλικό στρατόπεδο δηλαδή όχι μόνο δεν ικανοποιήθηκε με τη διαγραφή Αντώναρου, αλλά απλά άνοιξε και ζητούν ακόμα πιο εμφατικά επιθετικές κινήσεις κατά του Κώστα Καραμανλή.

Τέταρτον, από τις μέχρι τώρα κινήσεις στη γαλάζια σκακιέρα φαίνεται πως αυτοί που εκτίμησαν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να κερδίσει χαμένα βήματα στο εσωκομματικό επίπεδο, προσφέροντας ως αντάλλαγμα στους ηγενμονεύοντες Σαμαρά και Γεωργιάδη την πολιτική κάλυψη στην Προανακριτική επιτροπή και εν γένει την υπόθεση της Novartis, είναι βαθιά νυχτωμένοι.

Η αποκάλυψη της δυσώδους υπόθεσης έχει κάνει τόσο τον Αντώνη Σαμαρά όσο και τον Άδωνι Γεωργιάδη να πάρουν την κατάσταση ανοιχτά πλέον στα χέρια τους, ευτελίζοντας τον θεσμό του Προέδρου και μετατρέποντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε διακοσμητικό στοιχείο, προεδρεύοντα τιμής ένεκεν.

Πέμπτον, η κατάσταση στο εσωτερικό της ΝΔ πλέον μόνο επιδεινούμενη μπορεί να βαίνει το προσεχές διάστημα, δεδομένου ότι θα βρίσκεται σε μόνιμη στάση άμυνας, να αποκρούει καταστάσεις και κατηγορίες για διαφθορά, οι οποίες σε πλείστες των περιπτώσεων θα δοκιμάσουν και τις εσωτερικές της χαμένες ισορροπίες στις φατρίες και τα τζάκια.

Και τούτο, με την κοινωνία να βρίσκεται de facto απέναντι, αηδιασμένη από τις πρακτικές αυτές που ασχέτως εάν αποδειχθεί πως όντως υπάρχει χρηματισμός ή όχι, είναι πεπεισμένη για το πάρτι που έχει συντελεστεί και στο χώρο του φαρμάκου επί σειρά ετών, καταλήγοντας στην πλήρη διάλυση της δημόσιας Υγείας, των ασφαλιστικών ταμείων και των ασφαλισμένων.

Έκτον, τυχόν επιδείνωση της κατάστασης για τη δεξιά πτέρυγα του κόμματος στις περιπέτειες που έχει μπει, θα σηματοδοτήσει την πλήρη αναδιαμόρφωση του χάρτη της δεξιάς πολυκατοικίας. Διότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εάν παραμείνει αρχηγός, θεωρητικά θα δύναται πλέον να στρέψει το καράβι προς το μεταρρυθμιστικό κέντρο, αλλά κερδισμένοι θα βγουν από τα δεξιά οι Πάνος Καμμένος και Φαήλος Κρανιδιώτης, την ώρα που η έξοδος από το μνημόνιο και οι φορολογικές ανάσες που ήδη έχει προαναγγείλει ο Αλέξης Τσίπρας και η φθορά του αντιπάλου δέους θα μετατοπίζουν όλο και περισσότερο το δημοσκοπικό του πέλμα στα λημέρια του κέντρου.

Και τέλος, δεν ξέρουμε εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη σημερινή του απόφαση έκανε το πιο πολυπόθητο δώρο για τα δέκα χρόνια του Αλέξη Τσίπρα στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά σιγουρα θέτει γερές βάσεις για την επόμενη δεκαετία του…

Υ.Γ. Η Ντόρα, έχοντας διαρρήξει κάθε σχέση με τον αδερφό της και βλέποντας τα βουβάλια να χτυπιούνται, περιμένει καρτερικά μέχρι να αλληλοεξοντωθούν για να βγάλει μπροστά τον Κώστα Μπακογιάννη ως τον επόμενο αρχηγό.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Κασσελάκης για «μικρό» Καραμανλή: «Δεν έφταιγεν ο ίδιος, τόσος ήτανε» – Όλοι οι βουλευτές της ΝΔ συνυπεύθυνοι

Ανδρουλάκης σε βουλευτές ΝΔ: Χειροκροτώντας τον κ. Καραμανλή, είστε όλοι συνυπεύθυνοι για τις πράξεις του

Φάμελλος για Φλωρίδη: «Πολιτικός γενίτσαρος, … ακροδεξιός, … χωρίς ηθική»

Κώστας Αχ. Καραμανλής: Πέταξε και πάλι τη μπάλα στην εξέδρα για την τραγωδία στα Τέμπη

Ανδρουλάκης: «Ψεκασμένες θεωρίες» ότι το ΠΑΣΟΚ εξυπηρετεί οικονομικά συμφέροντα με τη πρόταση δυσπιστίας

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...