Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Νίκος Δένδιας: Οι 5 κύκλοι της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής

Νίκος Δένδιας: Οι 5 κύκλοι της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Νίκος Δένδιας, Υπουργείο Εξωτερικών,

Ο Νίκος Δένδιας στην αρχή της ομιλίας του την Τετάρτη κατά την παρουσίαση του νέου βιβλίου του Κωνσταντίνου Φίλη, σε συνεργασία με τον Μάκη Προβατά, με τίτλο «Διεκδικητικός Πατριωτισμός», σκιαγράφησε την εξωτερική πολιτική της χώρας μας, παρομοιάζοντας την σχηματικά με το σήμα των Ολυμπιακών Αγώνων, με τους 5 τεμνόμενους κύκλους.

«Η χώρα καταρχήν έχει μια πολιτική η οποία σχηματικά θυμίζει πάρα πολύ το σήμα των Ολυμπιακών Αγώνων, με 5 αλληλοτεμνόμενους κύκλους» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επεξηγώντας τη σχηματική αυτή παρουσίαση, ο Νίκος Δένδιας είπε πως ο πρώτος κύκλος αφορά την ευρύτερη βόρεια γειτονιά μας, τα ευρύτερα Βαλκάνια, με τις προκλήσεις που ιδίως τα Δυτικά Βαλκάνια στην παρούσα συγκυρία παρουσιάζουν, σημειώνοντας πως δεν αναφέρεται μόνο στη Βόρεια Μακεδονία.

Άλλες χώρες βορειότερα είναι δυνάμει πηγή πολύ μεγάλων προβλημάτων, συμπλήρωσε.

Ο δεύτερος κύκλος καλύπτει μια σειρά χωρών, Ισραήλ, Αίγυπτος, χώρες του Κόλπου, Τουρκία.

Με αυτές τις χώρες η Ελλάδα έχει και με μερικές εξαιρετικά στενές σχέσεις, όπως η Αίγυπτος με την οποία υπέγραψε την «εξαιρετική συμφωνία» για την ΑΟΖ, το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την πολύ στενή σχέση με τη Σαουδική Αραβία.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο άνοιγμα σε χώρες της περιοχής με τις οποίες η Ελλάδα δεν είχε καμία σχέση πριν, όπως το Ομάν, η Ιορδανία, το Ισραήλ, «αλλά και τη βαθιά προβληματικότητα της σχέσης μας με την Τουρκία».

Επιπροσθέτως, ανέφερε πως «η Βόρεια Αφρική είναι ένας χώρος με τον οποίο η Ελλάδα υπήρξε απούσα και πλήρωσε την απουσία της με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε τώρα στη Λιβύη».

Ο τρίτος κύκλος είναι η Ευρώπη. Ειδικότερα, αφού ανέφερε πως η ΕΕ είναι ένα εγχείρημα για το οποίο είναι εξαιρετικά περήφανος που μετέχει η Ελλάδα, σημείωσε πως θυμίζει τις μεγάλες μονοθεϊστικές θρησκείες, με την εξαίρεση του Ισλάμ: «παίρνει αιώνες για να ωριμάσει και είναι μόλις στις πρώτες δεκαετίες της ζωής της».

Από την άλλη, προσέθεσε, είναι το πιο περήφανο εγχείρημα συνεργασίας κρατών στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Επιπλέον, αναφέρθηκε και σε μια σειρά άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και σε άλλες χώρες-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπως η Ρωσία, η οποία, όπως είπε, είναι μια χώρα που κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει.

Ο τέταρτος κύκλος αφορά την αμερικανική ήπειρο και κυρίως τις ΗΠΑ, τον υπερατλαντικό δεσμό, τις σχέσεις μας με το ΝΑΤΟ.

Τέλος, ο πέμπτος κύκλος καλύπτει την επέκταση του ελληνικού ενδιαφέροντος σε περιοχές που μέχρι τώρα ήταν σχεδόν εκτός του ορίζοντα με ορισμένες εξαιρέσεις, όπως την Κίνα η οποία ήταν ήδη παρούσα οικονομικά στη χώρα μας.

Επίσης, αναφέρθηκε σε άλλες χώρες, όπως την Ινδία, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και σε μια σειρά κρατών της Αφρικής και της Κεντρικής Ασίας που παρουσιάζουν για την Ελλάδα ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Αναφερόμενος στο βιβλίο των Κωνσταντίνου Φίλη και Μάκη Προβατά, ο Νίκος Δένδιας είπε πως είναι μια σοβαρή συνεισφορά σε αυτό που είναι απαραίτητο να γίνει, μια βαθιά ενδοσκόπηση πού βρισκόμαστε και κυρίως πού πρέπει να πάμε.

Επισήμανε, επιπλέον, πως το βιβλίο διαπνέεται από μια εξαιρετικά σύγχρονη και ενδιαφέρουσα προσέγγιση των θεμάτων, είτε συμφωνεί είτε διαφωνεί κανείς με ορισμένα από αυτά που γράφονται σε αυτό.

Και μάλιστα, προσέθεσε, με την εύστοχη επιλογή όχι ενός κειμένου, αλλά μιας διαδικασίας διαλόγου μέσω ερωτήσεων οι οποίες απαντώνται με έναν εύληπτο τρόπο.

Περαιτέρω, υπογράμμισε τη λέξη πατριωτισμός, που είναι κατεξοχήν αυτό που αντιστοιχεί στο αίσθημα του μέσου Έλληνα, μια θετική αγάπη προς την πατρίδα του και ό,τι αυτή εκπροσωπεί, χωρίς αυτό να συνιστά ούτε περιφρόνηση απέναντι σε οτιδήποτε άλλο ούτε αίσθημα αλαζονείας ή παράλογης υπεροχής, αλλά συνδυαζόμενο με την προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα μετέχοντας σε υπερεθνικά σύνολα όπως η ΕΕ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Νίκος Δένδιας: Τα συμφέροντα του Ελληνισμού και οι διαχρονικές αξίες της πατρίδας μας δεν οριοθετούνται μόνον από τα σύνορα της ελληνικής επικράτειας

Νίκος Δένδιας για Ημέρα Ευρώπης: Πιστοί στο όραμα του ιδρυτή μας για μια Ενωμένη Ευρώπη

Δένδιας: Αποτροπή μελλοντικής τραγωδίας ανάλογης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου με σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου

ΥΠΕΞ: Διεθνής πρόκληση η λειτουργία της Μονής της Χώρας ως μουσουλμανικού τεμένους

Ο Νίκος Δένδιας στο Καστελλόριζο: «Βαθιά ευγνωμοσύνη για όσους υπερασπίζονται τα σύνορα της πατρίδας μας»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Το «σύνδρομο της μαϊμούς» – Σχέσεις εξάρτησης μέχρι να βρεθεί ο επόμενος
Όσο αστεία κι αν σας φαίνεται η ονομασία του συγκεκριμένου συνδρόμου, η αλήθεια είναι πως...