Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Αργεντινοί ψήφισαν δεξιά μετά από 15 χρόνια και τώρα το πληρώνουν…

Οι Αργεντινοί ψήφισαν δεξιά μετά από 15 χρόνια και τώρα το πληρώνουν…
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η κυβέρνηση Κίρχνερ που έβγαλε την Αργεντινή από το ΔΝΤ και πέταξε έξω από τη χώρα τους “γύπες” τοκογλύφους, με την πάροδο του χρόνου έγινε συνήθεια κι έτσι οι Αργεντινοί μόλις έπιασαν ξανά λεφτά στα χέρια τους ψήφισαν δεξιά ως είθισται…

Ο πρόεδρος της Αργεντινής Μαουρίτσιο Μάκρι είναι στην εξουσία μόλις δύο μήνες και σήμερα θα έρθει αντιμέτωπος για πρώτη φορά με τους Αργεντινούς, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την εκτίναξη του πληθωρισμού και τη μείωση των θέσεων εργασίας και προχωρούν σε γενική απεργία στο δημόσιο τομέα.

Στην απεργία συμμετέχουν οι ενώσεις των εργαζομένων στα νοσοκομεία, αλλά και στις διοικητικές υπηρεσίες, μαζί με τους εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Ο Μάκρι, ο πρώτος μη-Περονιστής πρόεδρος της Αργεντινής για διάστημα μεγαλύτερο από μια δεκαετία ανέλαβε την εξουσία το Δεκέμβριο του 2015, με υποσχέσεις για τον τερματισμό του λαϊκισμού της Αριστεράς, αλλά και για την αναζωογόνηση της ταλαιπωρημένης οικονομίας της λατινοαμερικανικής χώρας.

Μία από τις πρώτες κινήσεις του Μάκρι από την ανάληψη της εξουσίας ήταν οι απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, σε μια προσπάθεια μείωσης του δημοσίου ελλείμματος. Παράλληλα, η κυβέρνηση προχώρησε σε υποτίμηση του εθνικού νομίσματος, πέσο, αλλά και στην κατάργηση επιδοτήσεων για την αγορά καυσίμων, σε μια προσπάθεια μείωσης του πληθωρισμού, που τρέχει με 30%.

Παρά το γεγονός ότι ο Μάκρι έχει την εκτίμηση των διεθνών επενδυτών (γιατί άραγε;), οι οποίοι βλέπουν με καλό μάτι τις πηγές φυσικού πλούτου της χώρας, η δραστική εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος του νέου προέδρου έχει προκαλέσει σοβαρό κύμα αντιδράσεων και κοινωνικής αναταραχής.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να έχει υψηλό ποσοστό αποδοχής στο 60%, το ποσοστό της δημοτικότητάς της, μειώθηκε κατά 11 μονάδες, στο δίμηνο που ασκεί την εξουσία ο Μάκρι. Παράλληλα, ποσοστό 12% όσων συμμετείχαν σε δημοσκόπηση και τον ψήφισαν στις εκλογές του Νοεμβρίου, δήλωσαν ότι έχουν αλλάξει την επιλογή τους, σήμερα.

«Υλοποιούν τις προεκλογικές τους υποσχέσεις βιαστικά και χωρίς να έχουν αναλύσει τις επιλογές τους, σαν να θέλουν να δείξουν ότι τους ενδιαφέρει μόνο να τις υλοποιήσουν» δηλώνει ο 40χρονος Μαρτσέλο Γκαρσία, που είχε ψηφίσει τον Μάκρι, αλλά αισθάνεται απογοητευμένος.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν επίσης αυξήσεις στους μισθούς τους, με την κυβέρνηση Μάκρι να δηλώνει ότι δε θα είναι μεγαλύτερες από το στόχο του πληθωρισμού 25%, για το 2016. Ωστόσο, απεργιακή δράση ετοιμάζονται ν’ αναλάβουν και οι εκπαιδευτικοί που είχαν λάβει υποσχέσεις για αυξήσεις 32%, μέρες πριν από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους στην Αργεντινή.

«Η κυβέρνηση βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού» τονίζει ο πολιτικός αναλυτής Ρικάρντο Ρουβιέρ. «Από τη μια μεριά είναι αυτοί που πιέζουν για την εφαρμογή ακραίων οικονομικών επιλογών που προτείνοντας λύσεις οικονομικού σοκ και από την άλλη μεριά, είναι η απειλή για ανάληψη δράσης από τους εργασιακούς φορείς και τις κοινωνικές οργανώσεις» προσθέτει.

Περίπου 21.000 δημόσιοι υπάλληλοι απολύθηκαν μετά τις κινήσεις άμεσης μείωσης των δημοσίων δαπανών από τον Μάκρι μόλις ανέλαβε την εξουσία, ενώ 5.000 από αυτούς επαναπροσλήφθησαν, σύμφωνα με τα στοιχεία των ενώσεων των δημοσίων υπαλλήλων, που δηλώνουν ετοιμότητα για εντατικοποίηση των κινητοποίησεών τους.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Σκωτικός Τύπος: Το Ύπατο Συμβούλιο δια την Ελλάδα επαναδιαβεβαίωσε σχέσεις με τα Ύπατα Βραζιλίας και Αργεντινής – Ύπατοι από Κεντρική και Νότια Αμερική στην Αθήνα

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας την Πέμπτη 29/2

Έγραψαν τα ονόματα των 57 νεκρών του μακελειού στα Τέμπη μπροστά από το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη

Χιλιάδες διαδηλωτές στο κέντρο της Αθήνας – «Δεν θα ξεχαστεί το έγκλημα των Τεμπών»

Χωρίς ταξί η Αθήνα στις 27 και 28 Φεβρουαρίου – ΣΑΤΑ: «Αιτία πολέμου η αδιαφορία της κυβέρνησης»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr