Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Ερντογάν ευθύνεται για την προβληματική η κατάσταση στο εσωτερικό της Τουρκίας

Ο Ερντογάν ευθύνεται για την προβληματική η κατάσταση στο εσωτερικό της Τουρκίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για

Την “εξόχως προβληματική κατάσταση στο εσωτερικό της Τουρκίας” επιβεβαιώνει, σύμφωνα με τον διευθυντή ερευνών στο Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνο Φίλη, το διπλό χθεσινό χτύπημα στην “καρδιά” της Κωνσταντινούπολης, που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 38 άτομα.

“Η τρομοκρατία, δηλώνοντας παρούσα, στέλνει ένα μήνυμα προς τον Ερντογάν, ότι τα μέτωπα τα οποία είχε ανοίξει και δεν μπορεί να κλείσει τού δημιουργούν προβλήματα πολύ έντονα στο εσωτερικό της χώρας”, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Φίλης και εξήγησε:”το γεγονός, δηλαδή, ότι η χώρα είναι ευάλωτη στην τρομοκρατία, τα πολλά μέτωπα, που έχουν ανοιχτεί από την τουρκική ηγεσία και την καθιστούν ακόμη πιο ευάλωτη σε τέτοιου είδους επιθέσεις, το ότι οι δυνάμεις στο εσωτερικό ασφαλείας βρίσκονται σε μια φάση αναδιάρθρωσης, άρα αυτό επιτείνει την κατάσταση υπό την έννοια ότι δεν λειτουργούν στο 100% -και οι μυστικές υπηρεσίες βέβαια- για να μπορούν να ελέγχουν και να αποτρέπουν τέτοιου είδους επιθέσεις”.

Ο διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων αναφέρθηκε και στον αρνητικό αντίκτυπο γεγονότων, όπως τα χθεσινά, στην τουρκική οικονομία, λέγοντας χαρακτηριστικά: “όλα αυτά έχουν έναν αντίκτυπο στην τουρκική οικονομία ιδιαίτερα αρνητικό διότι ο τουρισμός, ένα από τα πλέον προσοδοφόρα κομμάτια της τουρκικής οικονομίας, κατακρημνίζεται”.

Εκτίμησε, δε, ότι “περισσότερες ενέργειες ή έστω και μία τέτοια ενέργεια επιβεβαιώνουν σ’ αυτούς οι οποίοι θα ήθελαν να ταξιδέψουν στην Τουρκία τον βαθμό επικινδυνότητας του να το πράξουν, ιδιαίτερα σ’ αυτούς που προέρχονται από τη Δύση”.

Ο κ. Φίλης επισήμανε ακόμη ότι “η Τουρκία έχει αυτή τη στιγμή μέτωπο στο εσωτερικό με τους Κούρδους, έχει μέτωπο στο εξωτερικό με το Ισλαμικό Κράτος και με άλλους περιφερειακούς δρώντες, οπότε είναι εκτεθειμένη αρκετά απέναντι σε τέτοιου είδους φαινόμενα”.

Κληθείς να εκτιμήσει ποια αναμένεται να είναι η “απάντηση” του Τούρκου προέδρου στο χθεσινό φονικό χτύπημα, σημείωσε: “πιστεύω ότι θα κινηθεί στο ίδιο πλαίσιο: ανύψωση του ηθικού στο εσωτερικό, δαιμονοποίηση στοιχείων που θεωρεί πως είναι πίσω από την τρομοκρατία και ένταση της πίεσης απέναντι στους δυτικούς να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα -τα οποία βέβαια δεν μπορεί να τα προσδιορίσει κανείς πώς τα εννοεί ο Ερντογάν- απέναντι στην τρομοκρατία, την οποία διά της ανοχής ή με άλλους τρόπους που ο Ερντογάν αποδίδει ή ‘χρεώνει’ στους δυτικούς, υποτίθεται ότι την υποθάλπουν ή ότι δεν κάνουν αρκετά για να την εμποδίσουν”.

Σχολίασε, μάλιστα, πως “ιδιαίτερα, δε, αν αποδειχθεί ότι είναι το ΡΚΚ πίσω απ’ αυτό […] ο Ερντογάν θα προσπαθήσει ν’ ασκήσει πολύ μεγάλη πίεση”, ενώ υπενθύμισε ότι “τις τελευταίες εβδομάδες έχει κλιμακώσει την κριτική του απέναντι στην Ευρώπη, κατηγορώντας την ότι κάνει τα στραβά μάτια απέναντι στους τρομοκράτες του ΡΚΚ”.

“Αν αποδειχθεί ότι το ΡΚΚ ήταν πίσω απ’ αυτή την επίθεση, αυτό θα είναι βούτυρο στο ψωμί του Ερντογάν. Στην πραγματικότητα, όμως, δεν λύνει κανένα από τα σοβαρά προβλήματα που έχει η Τουρκία”, υπογράμμισε ο κ. Φίλης.

Πρόσφατα άρθρα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr