Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ισραηλινοί Αναλυτές: Η Τουρκία θα αποκτήσει πυρηνικά όπλα σε εύλογο χρονικό διάστημα

Ισραηλινοί Αναλυτές: Η Τουρκία θα αποκτήσει πυρηνικά όπλα σε εύλογο χρονικό διάστημα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ενδελεχείς προβλέψεις Ισραηλινών ειδικών από το 2009, σχετικά με την κλιμακούμενη κρίση μεταξύ ΙσραήλΤουρκίας προμηνύουν τις σημαντικές δυνατότητες μιας ένοπλης σύγκρουσης μεταξύ των δύο κρατών, εξαιτίας της απόκτησης πυρηνικών όπλων από την Άγκυρα.

Σε ένα βιβλίο του το 2009, ο γεωπολιτικός εμπειρογνώμονας Τζορτζ Φρίντμαν, είχε κάνει τις ακόλουθες προβλέψεις:

«Στην δεκαετία του 2020, οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας θα γίνουν όλο και πιο άβολες.

»Η Τουρκία θα επιδιώξει μια πιο επιθετική περιφερειακή επέκταση, θα αποβάλει τον κοσμικό της χαρακτήρα και θα απεικονίζεται πλέον ως μια ισχυρή ισλαμική δύναμη, η οποία θα θέσει στο στόχαστρο και το Ισραήλ».

Τι αναφέρει ισραηλινό αμυντικό ινστιτούτο «Israel Radar»:

Οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας είναι ήδη τεταμένες, η Τουρκία έχει ήδη γίνει λιγότερο κοσμική χώρα και πιο επιθετική, ενώ το Ισραήλ ανησυχεί ήδη για τις αληθινές προθέσεις της Άγκυρας.

Το 2020, η ετήσια αξιολόγηση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF) για πρώτη φορά προσδιόρισε την ισλαμική Τουρκία ως μια «σαφή πρόκληση» για το Ισραήλ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρχηγός της Μοσάντ Γιόσι Κοέν είχε δηλώσει σχετικά πρόσφατα σε Άραβες ηγέτες, ότι η Τουρκία είναι η «πραγματική απειλή» που αντιμετωπίζει το Ισραήλ αυτό το διάστημα, και όχι το Ιράν του οποίου η δύναμη είναι εύθραυστη.

Οι σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας είναι τεταμένες εδώ και μερικά χρόνια.

Υπό την ηγεσία του Προέδρου Ερντογάν, η Άγκυρα έχει υιοθετήσει μια σκληρή αντι-Ισραηλινή γραμμή.

Μέχρι τώρα, η Τουρκία είναι στενός σύμμαχος της Χαμάς και υποστηρίζει τις δραστηριότητές της με κάθε τρόπο.

Οι Τούρκοι συνεργάζονται επίσης και με άλλα ριζοσπαστικά στοιχεία στην Ιερουσαλήμ καθώς επεκτείνουν την επιρροή τους στην πόλη.

Ωστόσο, η ισραηλινο-τουρκική αντιπαλότητα πρόκειται να πάρει ακόμα πιο στρατηγικές διαστάσεις, αναφέρει το «Israel Radar», το οποίο είναι think tank και βρίσκεται κοντά στην Κυβέρνηση.

Ισραηλινοί ειδικοί μιλούν ξεκάθαρα για ένα επικείμενο γενικό πόλεμο μεταξύ Ισραήλ-Τουρκίας ή μια περιορισμένη πολεμική σύγκρουση, για τα επόμενα χρόνια.

Τουρκική πυρηνική απειλή

Η Τουρκία έχει ξεκάθαρα πυρηνικές φιλοδοξίες.

Έχει ήδη υπογράψει μια συμφωνία 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τη Ρωσία για τέσσερις πυρηνικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας, που θα κατασκευαστούν έως το 2025, αλλά η Άγκυρα έχει το βλέμμα της σε κάτι περισσότερο από μια ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας.

Διαβάστε σχετικά: Η Τουρκία σύντομα πυρηνική δύναμη παραδέχθηκε ο Γκάμπριελ – Η Ρωσία της δίνει το Ακούγιου και το Πακιστάν τη βόμβα

Πέρυσι, ο Ερντογάν καταδίκασε το μονοπώλιο που εμποδίζει την Τουρκία να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

«Αυτό, δεν μπορώ να δεχτώ», είχε δηλώσει στα στελέχη του κόμματος του.

Ο Τούρκος πρόεδρος είχε αναφερθεί προσωπικά στο Ισραήλ, κατηγορώντας το ότι απειλεί τα άλλα έθνη με το πυρηνικό οπλοστάσιό του.

«Το δόγμα ασφάλειας του Ισραήλ ορίζει ότι οι εχθρικοί παράγοντες στην περιοχή της Α. Μεσογείου και Μ. Ανατολής δεν θα πρέπει να αποκτήσουν ποτέ πυρηνικά όπλα», τόνισε πρόσφατα ένας πρώην Ισραηλινός Αξιωματούχος άμυνας.

«Αυτό απαιτεί τη χρήση όλων των μέτρων, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής δύναμης, για να μην δημιουργηθούν εχθρικές αναδυόμενες πυρηνικές δυνάμεις», τόνισε ο Τσακ Φρίλιτς (Chuck Freilich), ο οποίος διετέλεσε αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας στο Ισραήλ.

«Μια εχθρική πυρηνική Τουρκία θα αποτελέσει σοβαρό πρόβλημα για το Ισραήλ και θα κλιμακώσει ευρέως την πίεση προς την χώρα μας.

»Προς το παρόν ένας πόλεμος δεν αποτελεί επιλογή, αλλά η Άγκυρα θα αποκτήσει σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα πυρηνικά όπλα, για αυτό και μια τέτοιου τύπου επιλογή θα είναι ακόμα πιο πιθανή», τόνισε ο ίδιος.

Διαβάστε επίσηης: Ο Δένδιας προειδοποίησε για πυρηνική απειλή από την Τουρκία – Έθεσε θέμα Ακούγιου

Η επιθετική στάση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο προκαλεί ήδη μια αυξανόμενη ανησυχία στο Ισραήλ.

Οι τουρκικές κινήσεις υπονομεύουν τα σχέδια της Ιερουσαλήμ για εξαγωγή φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του έργου του αγωγού EastMed, ενώ απειλούν τους ενεργειακούς συμμάχους του Ισραήλ στην περιοχή (Ελλάδα-Κύπρος).

Ο Φρίντμαν είχε γράψει για αυτό αναφέροντας ότι «ο έλεγχος της ανατολικής Μεσογείου είναι ιστορικά ο πρωταρχικός γεωπολιτικός στόχος οποιασδήποτε περιφερειακής εξουσίας.

»Η σημασία της στρατηγικής αυτής περιοχής είναι ακόμη μεγαλύτερη ειδικά τώρα που έχει γίνει ενεργειακός κόμβος».

Η Τουρκία λαμβάνει σαφώς μέτρα για την επίτευξη ναυτικής κυριαρχίας στην περιοχή.

Αυτό περιλαμβάνει μια αμφιλεγόμενη ναυτική συμφωνία με τη Λιβύη (σ.σ. καθεστώς Σαράτζ) που στοχοποιεί σαφώς την Ελλάδα.

Ωστόσο, η στρατιωτική ισχύ της Άγκυρας υπερβαίνει τα ενεργειακά της ενδιαφέροντα.

«Μια ναυτική τουρκική κυριαρχία αποτελεί μέρος ευρύτερων φιλοδοξιών της Άγκυρας», σημείωσε ο Φρίντμαν σε πρόσφατο άρθρο του στο Bloomberg.

Η Τουρκία θέλει να διεκδικήσει τη θέση της ως μουσουλμανική περιφερειακή δύναμη για αυτό και θέλει να ενισχύει τη ναυτική της δύναμη για να επιτύχει αυτόν τον στόχο.

Η Άγκυρα θέλει να κατασκευάσει ένα πραγματικά τρομερό στόλο με νέα πυραυλικά συστήματα και υποβρύχια, ανέφερε ειδική αμυντική ισραηλινή έκθεση φέτος.

«Ένα εχθρικό τουρκικό ναυτικό θα μπορούσε να απειλήσει ζωτικά ισραηλινά συμφέροντα εκτός από τα έργα φυσικού αερίου, καθώς το Ισραήλ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις θαλάσσιες εισαγωγές.

»Και σε αυτό το μέτωπο, το δυναμικό για μια στρατιωτική σύγκρουση θα αυξηθεί κατακόρυφα κατά τη διάρκεια των επόμενων ετών», αναφέρει η ισραηλινή έκθεση.

Η αντι-Ισραηλινή στάση της Τουρκίας

Οι εχθρικές προοπτικές της Τουρκίας πιθανότατα δεν θα αλλάξουν ούτε μετά και την αποχώρηση του Προέδρου Ερντογάν από την εξουσία.

Το φιλόδοξο όραμα της Άγκυρας έχει μεγάλο αντίκτυπο με μακροπρόθεσμες τάσεις στην τουρκική κοινωνία, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Στρατηγικής και Ασφάλειας της Ιερουσαλήμ.

Η κόντρα Ισραήλ-Τουρκίας είναι επίσης μέρος μιας ευρύτερης Τουρκικής πολιτικής αλλαγής που αφορά την «απομάκρυνση» των Τούρκων από την Δύση.

«Επιπλέον, η αντι-Ισραηλινή στάση της Τουρκίας αποτελεί βασικό κομμάτι στην προσπάθειά της για την απόκτηση των πρωτείων στον μουσουλμανικό κόσμο», αναφέρει το ινστιτούτο JISS.

Για να το επιτύχουν αυτό, οι Τούρκοι καθοδηγούν ήδη τα φιλικά σε αυτούς αραβικά κράτη ώστε να κινηθούν κατά του Ισραήλ λαμβάνοντας σκληρή γραμμή.

«Παράλληλα, η Τουρκία επεκτείνει τις δυνατότητες της αμυντικής της βιομηχανίας, σκοπεύοντας να καλύψει το 75% των στρατιωτικών της αναγκών έως το 2023.

»Αυτό δεν αποτελεί καλό σημάδι για το μέλλον», αναφέρει το ισραηλινό ινστιτούτο.

Οι Ισραηλινοί σύμβουλοι προτρέπουν για αυτόν ακριβώς τον λόγο μια άκρως «προσεκτική αντιμετώπιση» αυτών των σχεδίων από την ηγεσία του Ισραήλ, ώστε να μην μετατραπεί η Τουρκία ταχύτατα σε «ενεργό εχθρό» του Ισραήλ.

Ωστόσο, λένε ότι το Ισραήλ πρέπει να καταστήσει σαφές στην άλλη πλευρά ότι θα χρησιμοποιήσει βία για να αντιμετωπίσει τις τουρκικές απειλές που στοχοποιούν ζωτικά ισραηλινά συμφέροντα.

Διαβάστε επίσης: Ετοιμάζεται για πυρηνικό εφιάλτη ο Ερντογάν; – Τι αποκαλύπτουν μυστικές υπηρεσίες

Εν κατακλείδι, λαμβάνοντας υπόψη τα ζητήματα που διακυβεύονται και τις ολοένα και πιο στρατηγικές διαστάσεις της ισραηλινής-τουρκικής κόντρας, η δυναμική για έναν πιθανό πόλεμο Ισραήλ-Τουρκίας αυξάνονται δραματικά τα επόμενα χρόνια και αυτό θα εμπλέξει πιθανόν και άλλες χώρες της περιοχής.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Νέα πρόκληση από Ερντογάν: «Αν είχαμε πιέσει, η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας»

Κωνσταντινούπολη: Ο Ιμάμογλου μπροστά στις δημοσκοπήσεις από τον εκλεκτό του Ερντογάν

Τηλεφωνική συνομιλία Μπάιντεν-Νετανιάχου, η πρώτη εδώ και έναν μήνα

Τούρκοι συνοριοφύλακες σκότωσαν Σύρο πρόσφυγα – Άνοιξαν πυρ σε ομάδα και με γυναίκες

Αδιανόητο ξύλο στον αγώνα Τραμπζονσπόρ-Φενέρμπαχτσε μεταξύ ποδοσφαιριστών και οπαδών στο γήπεδο (βίντεο)

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr