Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ισλαμικό Κράτος: Χειροπέδες σε 19χρονο τζιχαντιστή από τις ΗΠΑ

Ισλαμικό Κράτος: Χειροπέδες σε 19χρονο τζιχαντιστή από τις ΗΠΑ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ένας 19χρονος άνδρας από τις ΗΠΑ συνελήφθη την ώρα που επιχειρούσε να ταξιδέψει στη Συρία για να ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος. Ο 19χρονος από προάστιο του Σικάγο στην πολιτεία Ιλινόις των ΗΠΑ αντιμετωπίζει ποινική δίωξη για απόπειρα υποστήριξης ξένης τρομοκρατικής οργάνωσης μετά τη σύλληψή του στο Διεθνές Αεροδρόμιο Ο’Χέιρ από όπου κατηγορείται πως ήθελε να αναχωρήσει με προορισμό τη Συρία.

Ο Μοχάμεντ Χάμζα Χαν, από το Μπόλινγκμπρουκ, προσήχθη ενώπιον της δικαστού Σούζαν Κοξ στο ομοσπονδιακό περιφερειακό δικαστήριο του Σικάγου. Η δικαστής διέταξε να προφυλακιστεί ενόψει μιας νέας ακροαματικής διαδικασίας την Πέμπτη, όταν θα κριθεί εάν στοιχειοθετούνται οι σε βάρος του κατηγορίες και εάν η κράτησή του θα παραταθεί.

Όταν ανακρίθηκε ομολόγησε σε ομοσπονδιακούς πράκτορες ότι σχεδίαζε να συναντηθεί με έναν σύνδεσμο στην Τουρκία που θα τον πήγαινε για να ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος. Πρόσθεσε ότι ανέμενε πως θα του ανέθεταν κάποια θέση σε μια «δημόσια υπηρεσία», όπως «την αστυνομία», ή «ανθρωπιστικό έργο», ή ακόμη και «μάχιμο ρόλο».

Ο Χαν συνελήφθη στο αεροδρόμιο ενώ προσπαθούσε να επιβιβαστεί σε μια πτήση της Austrian Airlines με προορισμό την Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με τις διωκτικές αρχές.

19xronos_han

Στην έρευνα που διεξήχθη στο σπίτι του ομοσπονδιακοί πράκτορες βρήκαν σημειωματάρια στα οποία καταγράφονται τα σχέδιά του για το ταξίδι.

Ο Χαν είχε αφήσει ένα σημείωμα στην οικογένειά του στο οποίο είχε γράψει: «Προσκαλώ την οικογένειά μου να έρθει μαζί μου για να ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος».

Ο ίδιος ανέφερε ότι είναι αναγκασμένος ενόσω ζει στις ΗΠΑ να πληρώνει φόρους, χρήματα που θα χρησιμοποιηθούν για να σκοτωθούν οι μουσουλμάνοι αδελφοί του.

Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι τουλάχιστον 100 Αμερικανοί έχουν ταξιδέψει στη Συρία για να ενταχθούν σε οργανώσεις που πολεμούν εναντίον των δυνάμεων του προέδρου της χώρας Μπασάρ αλ Άσαντ, περιλαμβανομένων του Ισλαμικού Κράτους και του Μετώπου αλ Νόσρα, του βραχίονα της αλ Κάιντα στη Συρία.

Οι ΗΠΑ δεν έχουν ειδική νομοθεσία που να εμποδίζει ανθρώπους να ενταχθούν σε τέτοιες οργανώσεις. Σε υποθέσεις αυτού του είδους, ασκούνται διώξεις με βάση την αντιτρομοκρατική νομοθεσία.

Εάν κριθεί ένοχος για τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει περί υποστήριξης σε ξένη τρομοκρατική οργάνωση, στον Χαν μπορεί να επιβληθεί ποινή κάθειρξης έως και 15 ετών και πρόστιμο 250.000 δολαρίων.

Η εισαγγελία δεν ανέφερε πώς οι ομοσπονδιακοί πράκτορες άρχισαν να υποπτεύονται τον Χαν ή πώς στρατολογήθηκε για να ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος.

Οι αμερικανικές αρχές παρακολουθούν στενά ιδίως τους νέους που ταξιδεύουν στην Τουρκία, μια χώρα που γειτνιάζει με τη Συρία. Μια ένδειξη που μπορεί να ήγειρε υποψίες πρακτόρων των υπηρεσιών ασφαλείας είναι πως ο Χαν έκλεισε ένα ταξίδι μόλις δύο ημερών στην Κωνσταντινούπολη.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

H 45χρονη καθηγήτρια που πιάστηκε γυμνή με μαθητή, είναι παντρεμένη με κυβερνητικό αξιωματούχο

Ισραήλ-Πολεμικό Συμβούλιο: Απόφαση για «χτύπημα» κατά του Ιράν – Ίσως και τη Δευτέρα τα αντίποινα

Την έβγαλε για φαγητό, τη σκότωσε, τη διαμέλισε με πριόνι και την έκαψε

45χρονη δασκάλα «πιάστηκε» με 17χρονο μαθητή γυμνοί – Ο έφηβος το έβαλε στα πόδια με το βρακί

Οι μουλάδες με την ουρά στα σκέλια – Οι «τζάμπα μάγκες»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr