Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Der Spiegel: Τι θα γίνει στην Ελλάδα μετά την απατηλή ηρεμία του Αυγούστου

Der Spiegel: Τι θα γίνει στην Ελλάδα μετά την απατηλή ηρεμία του Αυγούστου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Στα διλήμματα και τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει το αμέσως επόμενο διάστημα η ελληνική κυβέρνηση, μετά το καλοκαίρι, αναφέρεται το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel».

Με τίτλο «Ελλάδα, η απατηλή ηρεμία του Αυγούστου», το «Der Spiegel» απαριθμεί τα εμπόδια που θα πρέπει να ξεπεράσει η ελληνική κυβέρνηση, ανάμεσα στα οποία η οικονομική κρίση, η προσφυγική κρίση, αλλά και το ενδεχόμενο εκλογών στο βάθος.

«Στην ελληνική πολιτική υπάρχει ένας χρυσός κανόνας: στα μέσα Αυγούστου τίποτα δεν πρέπει να διαταράσσει την ηρεμία. (…) Η Βουλή στην Αθήνα είναι κλειστή λόγω διακοπών (…) και οι πολίτες απολαμβάνουν τον ήλιο και τη θάλασσα, όσοι βέβαια έχουν ακόμη την οικονομική δυνατότητα να το κάνουν (…). Όταν διακόπτεται αυτή η ηρεμία, αυτό συνήθως δεν είναι καλό σημάδι. Έτσι ήταν την περασμένη εβδομάδα. Διάφορα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα επιστρέψει πρόωρα από τις διακοπές του. Αμέσως ξεκίνησαν οι εικοτολογίες για το τι μπορεί να σημαίνει αυτό. Κλιμακώνεται ενδεχομένως η προσφυγική κρίση;» αναρωτιέται το «Spiegel».

Όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό, το προσφυγικό έρχεται πάλι στο προσκήνιο, γιατί μπορεί τον περασμένο Μάρτιο να υπεγράφη συμφωνία με την Τουρκία και να μειώθηκαν κατακόρυφα οι προσφυγικές ροές, ωστόσο ο Ερντογάν τις τελευταίες ημέρες απειλεί συνεχώς Ευρώπη και ΝΑΤΟ με καταγγελία της συμφωνίας αν δεν απελευθερωθεί η τουρκική βίζα:

«(…) Πέραν των 2.000 προσφύγων που πρόκειται να μετεγκατασταθούν μετά την τουριστική περίοδο στην Κρήτη, η ελληνική κυβέρνηση δεν διαθέτει μέχρι στιγμής σχέδιο για ενδεχόμενη κλιμάκωση της κρίσης» αναφέρει χαρακτηριστικά το Spiegel.

Ξανά σε ύφεση η οικονομία

«Ούτε το πεδίο της οικονομίας όμως προσφέρει ιδιαίτερη παρηγοριά στον Τσίπρα σχολιάζει το «Spiegel», επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα μετά την ελαφρά ανάπτυξη του 2014 επέστρεψε ξανά στην ύφεση το περασμένο καλοκαίρι, «όταν η διαμάχη μεταξύ των πιστωτών και της νεοεκλεγείσας αριστερής κυβέρνησης είχαν φέρει τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας».

Στις ανακοινώσεις της στατιστικής υπηρεσίας (που έγιναν την περασμένη Παρασκευή) και «βλέπουν» μια αχτίδα ανάκαμψης, το «Spiegel» απαντά ότι «αυτό οφείλεται κυρίως στον τουρισμό και ένας και μόνον κλάδος δεν μπορεί να επιφέρει αναστροφή του κλίματος στην Ελλάδα και όσο επιδεινώνεται η κατάσταση σε σχεδόν όλους τους υπόλοιπους κλάδους: στο λιανικό εμπόριο, στις εξαγωγές και στην αγορά εργασίας».

Τονίζει μάλιστα, πως «μέχρι το Δεκέμβριο οι Έλληνες πρέπει να πληρώσουν 12 με 13 δισ. ευρώ σε φόρους, μια νέα επιβάρυνση για τη δοκιμαζόμενη μεσαία τάξη», καθώς και ότι η κυβέρνηση προετοιμάζεται και για την επιστροφή των δανειστών και την αξιολόγηση του προγράμματος το Σεπτέμβριο.

Πρόωρες εκλογές;

«Σύμφωνα με τη φημολογία που καλλιεργείται, δεδομένης της δύσκολης κατάστασης ο Τσίπρας θα μπορούσε να καταφύγει το φθινόπωρο σε μια δοκιμασμένη συνταγή: πρόωρες εκλογές.

Η κυβέρνηση διατείνεται βέβαια ότι οι εκλογές θα γίνουν κανονικά, το φθινόπωρο του 2019. Από τη σκοπιά του Τσίπρα τα επιχειρήματα τείνουν υπέρ της αναμονής, πόσο μάλλον που υπολείπεται σημαντικά των συντηρητικών στις δημοσκοπήσεις.

Επιπλέον τρία χρόνια στην πολιτική είναι μια αιωνιότητα. Σε αυτό το διάστημα θα μπορούσε να ανακάμψει η οικονομία και να αυξηθούν έτσι οι πιθανότητες επανεκλογής του Τσίπρα.

Εντούτοις πολλοί πολιτικοί και ειδικοί επιμένουν ότι ο Τσίπρας δεν πρόκειται να αντέξει μέχρι το 2019 διότι οι προκλήσεις είναι πολύπλευρες και μεγάλες» καταλήγει το γερμανικό περιοδικό.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Γερμανία: Στα όρια της ύφεσης η οικονομία – Το 2024 θα είναι μια δύσκολη χρονιά

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Γιατί ζητάμε διεθνείς παρατηρητές στις εκλογές

Επιμένει ο Κασσελάκης: Εκλογές παρουσία διεθνών παρατηρητών

Χανιά: Στη φυλακή 40χρονος από τη Βουλγαρία που παρενόχλησε νεαρή σε πάρκο

Κασσελάκης: «Να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός και να γίνουν εκλογές παρουσία διεθνών παρατηρητών»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...