Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το τριπλό ταμπλό του Τσίπρα και οι προφάσεις εν αμαρτίες του Κυριάκου

Το τριπλό ταμπλό του Τσίπρα και οι προφάσεις εν αμαρτίες του Κυριάκου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Με την επιστολή Τσακαλώτου να στέλνει δύο σαφή μηνήματα εντός και εκτός συνόρων, οι στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα παίρνουν τη σκυτάλη από τον πρωθυπουργό και ξεκινούν εξορμήσεις στην περιφέρεια.

Η απάντηση στα περί εκλογολογίας και προεκλογικών περιοδειών επί της ουσίας δίδεται από μόνη της από την επιστολή του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, ο οποίος δίχως να δεσμεύεται σε πρόσθετα μέτρα επαναβεβαίωσε το στίγμα του κυβερνητικού σχεδιασμού: Κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης χωρίς προσκόμματα στο νέο χρονοδιάγραμμα για την 26η Ιανουαρίου και ένταξη εν συνεχεία στην ποσοτική χαλάρωση, όπως έχει διαμηνύσει και ο Αλέξης Τσίπρας μέχρι τον Μάρτιο.

Παρά τις διαρκείς παγίδες Σόιμπλε και Τόμσεν στο κυβερνητικό επιτελείο εμφανίζονται αισιόδοξοι για επίτευξη και του νέου στόχου, μετά τη θετική για την Αθήνα κατάληξη του θρίλερ με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Αν και δεν υπάρχει ακόμα σχετική επίσημη τοποθέτηση για το μέλλον του Ταμείου στο πρόγραμμα, καθώς αυτό επιμένει η Ουάσιγκτον να συνοδεύεται από νέα μέτρα πέραν της λήξης του που είναι κόκκινη γραμμή για την κυβέρνηση, το Μαξίμου τηρεί σταθερή τροχιά παραγκωνισμού του ΔΝΤ, με το σενάριο για παραμονή του ως τεχνικός σύμβουλος να μοιάζει επί του παρόντος ως η καλύτερη δυνατή λύση, ώστε να αποφευχθούν εμπλοκές με το Βερολίνο και τους δορυφόρους του.

Συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα παραπέμπουν στις καθημερινές δηλώσεις στήριξης από Ευρωπαίους αξιωματούχους, τονίζοντας εμφατικά τα ευρωπαϊκά αναχώματα που έχουν πλέον τεθεί στις αιτιάσεις τόσο του ΔΝΤ όσο και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος συνεχίζει να λειτουργεί με δική του ατζέντα αλλά σημαντικά απομονωμένος σε σχέση με το παρελθόν.

Σκυτάλη σε Τζανακόπουλο και Παππά

Σε αυτό το πλαίσιο, το Μαξίμου εγκαινιάζει τη στρατηγική της εξωστρέφειας που έχει ήδη ξεκινήσει ο Αλέξης Τσίπρας με τις περιοδείες του, με τον υπουργό Επικρατείας και κυβερνητικό εκπρόσωπο, Δημήτρη Τζανακόπουλο να περιοδεύει στην Κόρινθο και τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκο Παππά στην Πάτρα.

Στόχος της Ηρώδου Αττικού είναι το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης στα δύο χρόνια διακυβέρνησης να συμπέσει με την ενίσχυση των διαύλων επικοινωνίας απευθείας με τους πολίτες, ώστε να προβάλλεται αδιαμεσολάβητα το κυβερνητικό έργο, αλλά και να εντοπίζονται και αντιμετωπίζονται τα προβλήματα της καθημερινότητάς τους.

Σε σχετικές ερωτήσεις για το προεκλογικό άρωμα των περιοδειών αυτών, κυβερνητικοί αξιωματούχοι παραπέμπουν στην αναφορά του Αλέξη Τσίπρα σε… ανοησίες.

Προφάσεις εν αμαρτίες

Την ίδια ώρα πάντως, κανένας στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν εμφανίζεται διατεθειμένος να αφήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ να… πανηγυρίζει για την επιστολή Τσακαλώτου, ως αντίβαρο για την άρνησή τους να στηρίξουν τους χαμηλοσυνταξιούχους.

«Προσπαθεί με ψέματα να καλύψει τη γύμνια της και τις προσπάθειες που έκανε για να μην στηριχθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι» τονίζουν κύκλοι του Μαξίμου, συνεχίζοντας την πλήρη ταύτιση της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους ακραίους κύκλους των δανειστών.

«Αν και η εφάπαξ 13η σύνταξη είναι πλέον γεγονός, μόνο η ΝΔ είπε όχι στους χαμηλοσυνταξιούχους κατόπιν οδηγιών» προσθέτουν οι ίδιες πηγές, επισημαίνοντας πως «όπως φάνηκε και από την επιστολή, σε αντίθεση με τη σπέκουλα των τελευταίων ημερών, η κυβέρνηση δεν έλαβε καμία νέα δέσμευση».

Ειδικά, όσον αφορά στην ενεργοποίηση του «κόφτη» σε περίπτωση που δεν πιαστούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, από το Μαξίμου τονίζουν πως δεν είναι κάτι καινούριο, αφού προβλέπεται στη συμφωνία του 2015.

Αν και το πυρ ομαδόν των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με αιχμή του δόρατος τη ΝΔ προκάλεσε συναγερμό στην κυβέρνηση για να μη χαθεί το θετικό μομέντουμ της επίτευξης υλοποίησης των πρωθυπουργικών εξαγγελιών χωρίς επιβάρυνση του προγράμματος, συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα τόνιζαν πως δεν είναι δυνατόν η κυβέρνηση να “σέρνεται” πίσω από τα μικροκομματικά παιχνίδια της αντιπολίτευσης.

«Η επιστολή δόθηκε στη δημοσιότητα όταν αυτό ήταν ορθό για όλες τις πλευρές» σημείωνε χαρακτηριστικά κυβερνητικός αξιωματούχος, αφήνοντας να εννοηθεί πως για να γίνει αυτό υπήρχε σχετική συνεννόηση με τους θεσμούς.

Δίνοντας περαιτέρω διευκρινήσεις, από το κυβερνητικό επιτελείο καλούν τη ΝΔ να πάρει θέση, καθώς στην επιστολή τονίζεται «για πρώτη φορά σε επίσημο έγγραφο, που έγινε αποδεκτή στο σύνολό της ότι «ο διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε στοχευμένα μέτρα για την ενδυνάμωση της κοινωνικής προστασίας (ειδικά στο Πρόγραμμα για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης) και/ή για τη μείωση των φορολογικών βαρών που προκύπτουν από τις μνημονιακές δεσμεύσεις. Ειδάλλως, θα χρησιμοποιήσουμε την υπεραπόδοση για τη δημιουργία ενός μαξιλαριού ρευστότητας (cash buffer) ή/και για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μητσοτάκης: «Τρέμει» την προκαταρκτική και λέει όχι – Δικαιολογίες για τα Τέμπη

Φάμελλος: Προκαταρκτική για τον Καραμανλή που θα τον παραπέμψει στη Δικαιοσύνη

ΚΚΕ για παραιτήσεις Παπασταύρου-Μπρατάκου: «Παζάρια της κυβέρνησης με τα μεγάλα αστικά συμφέροντα»

Βελόπουλος για αποπομπή Μπρατάκου-Παπασταύρου: Πλανώνται κυβέρνηση και πρωθυπουργός εάν νομίζουν ότι θα διασωθούν

Ανδρουλάκης: Ο πυρήνας του προβλήματος της διαφθοράς είναι το Μέγαρο Μαξίμου

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...