Ισλαμικό ΚράτοςΒόρεια ΜακεδονίαΑλβανίαΤουρκίαΚουρδιστάνΙσραήλΚύπροςΒαλκάνιαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οργή Μαξίμου: Θρασύδειλος ο Μητσοτάκης – Τη Δευτέρα η συζήτηση στη Βουλή

Οργή Μαξίμου: Θρασύδειλος ο Μητσοτάκης – Τη Δευτέρα η συζήτηση στη Βουλή

Με τον πολύ βαρύ χαρακτηρισμό για τον Κυριάκο Μητσοτάκη «θρασύδειλος» δίνει το στίγμα της επόμενης μέρας ενόψει της συζήτησης στη Βουλή τη Δευτέρα το Μέγαρο Μαξίμου, λίγο μετά την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων για τη μετάθεση της αυριανής συζήτησης για τον Πάνο Καμμένο τη Δευτέρα, προκειμένου να είναι παρών και να τοποθετηθεί και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας.

«Το να ρίχνεις λάσπη για ανύπαρκτα σκάνδαλα μήπως και αλλάξεις τη συζήτηση από τις offshore σε παραδείσιες νήσους, είναι θράσος» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, επισημαίνοντας παράλληλα πως «το να μη δέχεσαι τη μετάθεση της συζήτησης στη Βουλή, μη τυχόν και αντιμετωπίσεις τον Πρωθυπουργό, είναι δειλία».

«Ο συνδυασμός των δύο είναι το επίθετο που χαρακτηρίζει τον κ. Μητσοτάκη: Θρασύδειλος» καταλήγουν κυβερνητικές πηγές αναφορικά με τη στάση που τήρησε η ΝΔ, η οποία ενώ εγκαλούσε τον Αλέξη Τσίπρα ότι «δραπετεύει» με αφορμή το προγραμματισμένο ταξίδι στο Παρίσι για τη βράβευσή του και εν συνεχεία στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής, εν συνεχεία αρνήθηκε τη μετάθεση της συζήτησης, όπως αυτήν αιτήθηκε ο Πρωθυπουργός με σχετική επιστολή του στον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση το πρωί της Τετάρτης.

Η ακριβής ώρα της συζήτησης της επερώτησης θα καθοριστεί αύριο, Πέμπτη, σε νέα συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, πρότεινε να αναβληθεί συνολικά η συζήτηση της ερώτησης καθώς τα διαβαθμισμένα έγγραφα που κατατέθηκαν ξεπερνούν το πλαίσιο της. Σε αυτό το πλαίσιο, πρότεινε να διεξαχθεί μια ευρύτερη συζήτηση για την υπόθεση και να δοθεί ο λόγος σε όλους τους αρχηγούς που το επιθυμούν.

Συντονισμένη αντεπίθεση Τσίπρα – Τζανακόπουλου

Για το θέμα ήδη προέβη σε δήλωση και ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη εάν έχει «το σθένος» να έρθει τη Δευτέρα στη Βουλή.

«Δεν πρόκειται να ανεχτώ ανοίκιες και γραφικές επιθέσεις» τονίζει στην επιστολή του ο Αλέξης Τσίπρας και ζητά την αναβολή της συζήτησης για την Δευτέρα, 27 Νοεμβρίου.

«(…) Επειδή δεν πρόκειται να ανεχτώ ανοίκειες και γραφικές επιθέσεις σας ζητώ να μεταθέσετε εκ νέου την συζήτηση της σχετικής επίκαιρης επερώτησης για την Δευτέρα 27 Νοεμβρίου προκειμένου να παρευρεθώ και να τοποθετηθώ κατά τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου»

Με τον τρόπο αυτό ο πρωθυπουργός απαντά σε «μια κωμική επιχείρηση παραπληροφόρησης» που έχουν ενορχηστρώσει η αξιωματική αντιπολίτευση και μερίδα του Τύπου, όπως αναφέρει και αφού «η επιχείρηση συκοφαντίας, παραπληροφόρησης και προπαγάνδας δεν μπορεί και δεν πρόκειται να μείνει εκ μέρους μου αναπάντητη», διαμηνύει σχετικά ο κ. Τσίπρας.

Όμως ο πρωθυπουργός υπενθυμίζει ότι ουδέποτε πρωθυπουργός έχει τοποθετηθεί σε διαδικασία επίκαιρης επερώτησης, ενώ καλεί, στην κατακλείδα της επιστολής, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον οποίον και κατονομάζει ως «ηθικό αυτουργό της συκοφαντίας», να δείξει «το πολιτικό σθένος να παρουσιαστεί στη διαδικασία ώστε να υποστηρίξει τα όσα ανυπόστατα έχει τόσες μέρες αναπαράξει η ΝΔ όσο και μεγάλη μερίδα του Τύπου. Ιδού λοιπόν η Ρόδος ιδού και το πήδημα», καταλήγει χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

22 Νοεμβρίου 2017

Όπως ίσως θα γνωρίζετε αύριο και μεθαύριο θα βρίσκομαι εκτός Ελλάδας για προγραμματισμένες εδώ και καιρό υποχρεώσεις μου.
Συγκεκριμένα την Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου θα βρίσκομαι στο Παρίσι καθώς θα παρευρεθώ σε δύο προγραμματισμένες τελετές βράβευσης, από το περιοδικό Politique International το οποίο με τιμά με το βραβείο «Πολιτικού σθένους» αλλά και από το Δικηγορικό Σύλλογο ο οποίος με τιμά με το βραβείο «Προσήλωσης στο Ευρωπαϊκό Ιδεώδες».

Η τιμή αυτή δεν αφορά φυσικά μόνο το πρόσωπο μου αλλά το σύνολο της χώρας η οποία έχει επιδείξει τόσο σθένος για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης όσο και προσήλωση στις ευρωπαϊκές αξίες και το εγχείρημα της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Επίσης, την Παρασκευή, 24 Νοεμβρίου θα βρίσκομαι στις Βρυξέλλες για να παρευρεθώ στην άτυπη θεματική Σύνοδο Κορυφής για την «Ανατολική Εταιρική Σχέση».

Παρ’ όλα αυτά η αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και μερίδα του τύπου ενορχηστρώνει για άλλη μια φορά μια κωμική επιχείρηση παραπληροφόρησης στοχεύοντας να παρουσιάσει την προγραμματισμένη απουσία μου ως δήθεν απόδραση από την συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κο Πάνο Καμμένο που κατέθεσαν βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης η οποία, ενώ ήταν αρχικά προσδιορισμένη να συζητηθεί την Δευτέρα 20 Νοεμβρίου, μετατέθηκε για την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου εξαιτίας της έκτακτης κατάστασης στην Δυτική Αττική, συμπίπτοντας έτσι με το από καιρό προγραμματισμένο ταξίδι μου.

Εξ αυτού του λόγου και επειδή δεν πρόκειται να ανεχτώ ανοίκειες και γραφικές επιθέσεις σας ζητώ να μεταθέσετε εκ νέου την συζήτηση της σχετικής επίκαιρης επερώτησης για την Δευτέρα 27 Νοεμβρίου προκειμένου να παρευρεθώ και να τοποθετηθώ κατά τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Παρά το γεγονός ότι ουδέποτε Πρωθυπουργός της χώρας έχει παρευρεθεί ή πολύ περισσότερο τοποθετηθεί σε διαδιακασία επίκαιρης επερώτησης η επιχείρηση συκοφαντίας, παραπληροφόρησης και προπαγάνδας δεν μπορεί και δεν πρόκειται να μείνει εκ μέρους μου αναπάντητη.

Και τούτο με την ελπίδα ότι ο Πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ως ηθικός αυτουργός της συκοφαντίας θα έχει το πολιτικό σθένος να παρουσιαστεί στη διαδικασία ώστε να υποστηρίξει τα όσα ανυπόστατα έχει τόσες μέρες αναπαράξει η ΝΔ όσο και μεγάλη μερίδα του Τύπου.
Ιδού λοιπόν η Ρόδος ιδού και το πήδημα.

Ο πρωθυπουργός

Αλέξης Τσίπρας».

Τζανακόπουλος: Να δούμε αν ο κος Μητσοτάκης διαθέτει σθένος έστω έλαχιστο

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τόνισε σε δήλωσή του on camera πως «η ΝΔ και τα μέσα που τη στηρίζουν και καθορίζουν εδώ και καιρό την αντιπολιτευτική τακτική της έχουν εξαπολύσει από το πρωί μια γραφική προπαγάνδα δημιουργίας εντυπώσεων. Διατείνονται ότι δήθεν ο ΠΘ δεν θα βρίσκεται αύριο στην Γαλλία για να παραλάβει δύο τιμητικά για τη χώρα βραβεία αλλά προκειμένου να αποφύγει την προσδιορισμένη συζήτηση στη Βουλή της επίκαιρης επερώτησης στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας».

«Αν και η προσπάθεια αυτή είναι μάλλον ανάξια σχολιασμού ο Πρωθυπουργός δεν είναι πλέον διατεθειμένος να ανέχεται τις συκοφαντίες και τις γραφικότητες. Γι αυτό πριν από λίγη ώρα απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής με την οποία του ζητά την μετάθεση της συζήτησης της επίκαιρης επερώτησης για τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου προκειμένου να παρευρεθεί και να τοποθετηθεί.

Επειδή ο Πρωθυπουργός θα παραλάβει βραβείο από το περιοδικό Politique Internationale για το πολιτικό του σθένος μένει να δούμε αν ο κος Μητσοτάκης διαθέτει έστω έλαχιστο» καταλήγει αιχμηρά .

Δεν σήκωσε το γάντι η ΝΔ που αρνήθηκε μετάθεση της συζήτησης

Νωρίτερα πάντως, η ΝΔ δεν σήκωσε το γάντι που πέταξε ο Αλέξης Τσίπρας, με τον κ. Μητσοτάκη όπως διαφάνηκε από την απάντηση της ΝΔ στην επιστολή του Πρωθυπουργού, να αποφεύγει να τον αντιμετωπίσει στη Βουλή, επιμένοντας να διεξαχθεί αύριο η συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης για τον Πάνο Καμμένο.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν πως έχοντας διολισθήσει στο πεδίο της σκανδαλολογίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φοβάται ένα νέο βατερλό στη Βουλή, καθώς θα ελλοεχεύει ο κίνδυνος να βρεθεί αντιμέτωπος με όλες τις τελευταίες αποκαλύψεις για τα paradise papers, την offshore της συζύγου του, τη Siemens και τη δράση της Μιράντας Ξαφά στη συνάντηση με επενδυτές στο Λονδίνο.

«Ο πανικός που έχει καταβάλει τον κ. Καμμένο, φαίνεται να μεταδίδεται και στον κ. Τσίπρα που παραδόξως παραμένει σιωπηλός επί 17 ημέρες για το σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκεται ο συναρχηγός του.

Η Νέα Δημοκρατία δεν δέχεται δεύτερη αναβολή της επίκαιρης επερώτησης στη Βουλή και ζητεί από τον κ. Βούτση να πράξει το καθήκον του, σεβόμενος απολύτως την κοινοβουλευτική διαδικασία. Άλλωστε η αυριανή συζήτηση δεν είναι σε επίπεδο Αρχηγών.

Αν επιθυμεί ο κ. Τσίπρας να υπερασπιστεί τον συναρχηγό του ας προγραμματίσει εκείνος μια νέα συζήτηση στην Βουλή όποτε το επιθυμεί. Άλλωστε στο θέμα δεν θα εξαντληθεί αύριο…» αναφέρει η ΝΔ στην ανακοίνωσή της.

Το παρασκήνιο του ταξιδιού Τσίπρα στο Παρίσι

Βαλίτσες για τη γαλλική πρωτεύουσα, το Παρίσι, με αφορμή τη διπλή του βράβευση και με βασικό μενού την προσέλκυση επενδύσεων, ετοιμάζει ο Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Παρίσι, με τις κυβερνητικές προσδοκίες να επιστρέψει από την πόλη του φωτός με πολύ περισσότερα από τα δύο βραβεία που θα λάβει, αφού θα έχει σειρά συναντήσεων με επικεφαλής γαλλικών κολοσσών που ενδιαφέρονται για να επεκτείνουν τις επιχειρηματικές και επενδυτικές δραστηριότητές τους στην Ελλάδα.

Δεν ήταν λίγοι όσοι θυμήθηκαν ότι και την προηγούμενη φορά που ο Αλέξης Τσίπρας είχε μεταβεί στο Παρίσι, η αποκάλυψη του ταξιδιού είχε γίνει σε μεταγενέστερο χρόνο και όχι με πρωτοβουλία του Μεγάρου Μαξίμου.

Μάλιστα, τότε είχε αποδειχθεί λίγο αργότερα γιατί η κυβέρνηση δεν ήθελε να δημοσιοποιήσει το ταξίδι: ο πρωθυπουργός, όπως είχε γίνει εκ των υστέρων γνωστό, είχε καθοριστικές επαφές με μεγάλους γαλλικούς επιχειρηματικούς ομίλους, αλλά και με την διοίκηση του κολοσσού Rothschild, που ανέλαβε να «ανοίξει» τον δρόμο της Ελλάδας προς τις αγορές.

Αυτό αποκαλύφθηκε σε μία συγκυρία που η ΝΔ επιχειρούσε να καταστήσει τον πρωθυπουργό απολογούμενο για… δήθεν ταξίδια αναψυχής, με αποτέλεσμα να γυρίσει «μπούμερανγκ» τότε η ρητορική της.

Μία αντίστοιχη… σπέκουλα επιχειρείται – για δεύτερη φορά με επίκεντρο το Παρίσι – να στηθεί από την πλευρά της ΝΔ και φίλα προσκείμενων Μέσων της, γεγονός που δεν έχει περάσει απαρατήρητο στο Μέγαρο Μαξίμου. Χαρακτηριστικό είναι πως κεντρικό «μότο» των αντιπολιτευτικών πυρών είναι πως ο Πρωθυπουργός επέλεξε να μη βρίσκεται στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης της επερώτησης για τον Πάνο Καμμένο, επιχείρημα που ωστόσο είναι έωλο, δεδομένου ότι είχε προγραμματιστεί να λάβει ο Αλέξης Τσίπρας για τις 18 Οκτωβρίου αλλά αναγκάστηκε να αναβάλλει για τις 23 Νοεμβρίου όταν οριστικοποιήθιηκε το τετ α τετ με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο στις 17 Οκτωβρίου.

Πέραν της σπέκουλας πάντως, ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που έχει εκφραστεί από γαλλικούς κολοσσούς είναι το γεγονός ότι στην επιθεώρηση Politique Internationale, που θα βραβεύσει τον Αλέξη Τσίπρα με το Βραβείο Πολιτικού Σθένους (Prix du Courage politique), είναι μέλη εκτός από εξέχουσες πολιτικές προσωπικότητες της Γαλλίας και σχεδόν το σύνολο της γαλλικής επιχειρηματικής ελίτ.

Με το ίδιο βραβείο στο παρελθόν έχουν τιμηθεί προσωπικότητες όπως ο Εμανουέλ Μακρόν, η Κριστίν Λαγκάρντ, ο Νικολά Σαρκοζί και η Άγγελα Μέρκελ.

Πέραν τούτων ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν πως ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία για κατ’ ιδίαν συναντήσεις με επικεφαλής επιχειρηματικών ομίλων, με το Μέγαρο Μαξίμου ωστόσο να κρατά κλειστά τα χαρτιά του μέχρι την οριστικοποίηση του προγράμματος που αναμένεται εντός της ημέρας.

Ως προς το πολιτικό σκέλος του ταξιδιού, αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια πληροφορία για συναντήσεις, δεν αποκλείεται να υπάρξει άτυπη συνάντηση με τον, Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος διατηρεί στενές και καλές επαφές με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Πέραν του βραβείου από την γαλλική πολιτική επιθεώρηση, ο Αλέξης Τσίπρας θα εκφωνήσει ομιλία σε εκδήλωση του Δικηγορικού Συλλόγου της πόλης, από τον οποίο θα τιμηθεί με το «Βραβείο Δέσμευσης στο Ευρωπαϊκό Ιδεώδες» (Prix de l’Engagement européen).

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ανακοινώθηκαν 24 νέοι Γενικοί Γραμματείς της κυβέρνησης – Δείτε ποιοι είναι

Τσίπρας: Στην κυβέρνηση ΑΕ του Μητσοτάκη ανέλαβαν υπουργεία οι επιχειρηματικοί όμιλοι

Ανακοινώθηκαν 28 Γενικοί Γραμματείς των υπουργείων – Όλα τα ονόματα

Αυτούς επέλεξε ο Αλέξης Τσίπρας για τις θέσεις-κλειδιά στον «νέο ΣΥΡΙΖΑ»

Ο επίλογος και η νέα αρχή: Η πολιτική ως τέχνη του εφικτού

Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Τζ. Πάιατ: Η Ελλάδα πυλώνας σταθερότητας από Δούναβη και Εύξεινο Πόντο έως Αν. Μεσόγειο και Μέση Ανατολή
Η Ελλάδα πυλώνας σταθερότητας από τον Δούναβη και τον Εύξεινο Πόντο έως την Ανατολική Μεσόγειο...