Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος θέτει θέμα δικαιωμάτων σε Ίμβρο και Τένεδο

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος θέτει θέμα δικαιωμάτων σε Ίμβρο και Τένεδο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

«Κάνω έκκλησιν προς τας εφ’ ημάς τετεγμένας αρχάς επιτέλους να πάψει και αυτή η αδικία της μη δυνατότητος διεξαγωγής εκλογών που είναι δημοκρατικό μας δικαίωμα. Ενθυμούμε αυτή τη στιγμή τα λόγια του εξοχοτάτου υπουργού Εξωτερικών κ. Κοτζιά κατά την παρουσίασιν της νέας εκδόσεως του βιβλίου του κ. Σηφουνάκη για την Ίμβρο και την Τένεδο: Αυτά τα δύο νησιά και γενικότερα οι αδικούμενοι έχουν δικαίωμα, να διεκδικούν τα δικαιώματα τους» είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος μιλώντας στο εκκλησίασμα μετά τον εσπερινό στον Ιερό Ναό Κωνσταντίνου και Ελένης Σταυροδρομίου και συνόψισε:

«Το να κάνουμε εκλογές για την ανάδειξη νέων σωμάτων εις τας κοινότητας και τα ευαγή ιδρύματα μας είναι αναφαίρετον και αναπαλωτρίωτον δικαίωμα μας, ως πολιτών αυτής της χώρας. Δυστυχώς μας αφηρέθη εδώ και τέσσερα χρόνια και πλέον και περιμένομεν την αποκατάστασιν και αυτής της αδικίας. Χωρίς να περάσουν άλλα πενήντα χρόνια όπως περιμέναμε για να επαναλειτουργήσει το ελληνικό σχολείο στην Ίμβρο. Γίνονται πολλές θετικές εξελίξεις στην χώρα μας κι εμείς οι ομογενείς, οι Χριστιανοί που έχουμε μείνει δυστυχώς τόσο λίγοι Τούρκοι πολίτες, όπως είπε, επαναλαμβάνω ο κ Κοτζιάς, δικαιούμεθα να διεκδικούμε τα δικαιώματά μας τα δημοκρατικά τα οποία απορρέουν από το σύνταγμα και από τους νόμους της χώρας».

Στον εσπερινό παρευρέθηκε και ο υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Τέρενς Κουίκ, ο οποίος βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη για τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των παρευξείνιων χωρών.

Ο κ. Κουίκ μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ είπε ότι πήρε την ευλογία να είναι στον εσπερινό παραμονή Κωνσταντίνου και Ελένης, «σε αυτόν τον σπουδαίο ναό με τον εσπερινό που έκανε ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ηγέτης της παγκόσμιας Ορθοδοξίας» και πρόσθεσε:

«Η επίσκεψη αυτή τη φορά στην Κωνσταντινούπολη γίνεται για τη Σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΟΣΕΠ, και θα είμαι βεβαίως και τη Δευτέρα όπου θα έρθει στην Κωνσταντινούπολη ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Είναι η πρώτη επίσκεψη που πραγματοποιεί στην Τουρκία η κορυφή του ελληνικού κράτους και θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν. Άρα θεωρώ ότι θα είναι μια πολύ σημαντική συνάντηση και θα έχει ένα ξεχωριστό πολιτικό ενδιαφέρον. Άκουσα με ιδιαίτερη προσοχή τα όσα είπε πριν από λίγο ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφερόμενος στο θέμα των εκλογών που πρέπει να γίνουνε στις εδώ κοινότητες και όχι μόνο».

Επίσκεψη του ΥΦΥΠΕΞ Τ. Κουίκ στη Χάλκη

Τη Χάλκη επισκέφτηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, όπου περιηγήθηκε στους χώρους της μονής και τους χώρους της Θεολογικής Σχολής.

«Στη Χάλκη πραγματοποίησα μία επίσκεψη – προσκύνημα, που το χρωστούσα από τότε, που πριν από αρκετά χρόνια, είχα κάνει εκεί την πρώτη συνέντευξη που παραχώρησε στην Ελληνική Τηλεόραση ο Παναγιότατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος. Όπως τότε, έτσι και τώρα, επισκεπτόμενος και τους χώρους της μονής αλλά και τους χώρους της Θεολογικής Σχολής, είδα ότι όλα είναι στη θέση τους. Μπορεί 50 χρόνια τώρα να μην λειτουργεί η Σχολή, αλλά στον επισκέπτη δίνεται η εντύπωση ότι αν ακουστεί ο ήχος του κουδουνιού, τα πάντα θα αποκτήσουν ζωή, και τα μαθήματα θα ξαναρχίσουν. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον σεβασμιότατο μητροπολίτη Προύσης κ.κ. Ελπιδοφόρο για την υποδοχή και τη φιλοξενία του. Είναι μία εξαιρετική και σεβαστή προσωπικότητα μέσα στην Κοινότητα της Ορθοδοξίας» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Τέρενς Κουίκ μετά την επίσκεψή του στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, όπου τον υποδέχθηκε ο μητροπολίτης Προύσης κ. Ελπιδοφόρος.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα

Το «Σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης» για τον Ερντογάν που χαρακτήρισε «τρομοκράτες» τους Πόντιους: «Σας ευχαριστούμε πολύ»

Οργή Τελιγιορίδου για Ερντογάν που αποκάλεσε τους Πόντιους «τρομοκράτες»: «Τρομοκράτες είναι το τουρκικό κράτος»

26/3/1919 Εφημερίς «ΕΠΟΧΗ»: «Κάθε πόθος που πνίγεται με την βίαν και με την αγριότητα, ριζώνει βαθύτερα εις την ψυχήν του λαού»

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: Δεν θα κατηγορήσουμε τον Ησαΐα για κάτι που ο ίδιος αποκάλυψε

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr