Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μετρημένες οι μέρες του εγκληματία πολέμου Ράντοβαν Κάραζιτς

ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η ετυμηγορία του διεθνούς δικαστηρίου της Χάγης, το οποίο λειτουργεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για τον πάλαι ποτέ πολιτικό ηγέτη των Σερβοβόσνιων Ράντοβαν Κάρατζιτς θα εκδοθεί στις 24 Μαρτίου, όπως ανακοινώθηκε επισήμως.

Η ανακοίνωση της ποινής θα αποτελέσει το τέλος μιας δικαστικής διαδικασίας πέντε ετών για τον κατηγορούμενο για εγκλήματα πολέμου και εθνοκάθαρσης Βόσνιων Μουσουλμάνων στον εσωτερικό πόλεμο στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη ανάμεσα στο 1992 και στο 1995.

Ο Ρ. Κάρατζιτς αποτελεί μισητή φιγούρα για τους Βόσνιους Μουσουλμάνους και τους Κροάτες της χώρας, ωστόσο πολλοί Σερβοβόσνιοι συνεχίζουν να τον θαυμάζουν και να τον θεωρούν θύμα της δυτικής επέμβασης στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη.

Εάν κριθεί ένοχος, ο Σερβοβόσνιος πρώην ηγέτης, θα είναι ο πλέον υψηλόβαθμος κρατικός αξιωματούχος στην Ευρώπη ο οποίος θα κριθεί ένοχος για εγκλήματα γενοκτονίας από διεθνές δικαστήριο, μετά τη δίκη των Γερμανών ναζί, μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι εισαγγελείς έχουν ζητήσει την επιβολή ισόβιων δεσμών.

Ο Κάρατζιτς ήταν ο πρώτος πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας, «κράτους» το οποίο προσπάθησε να αποσχιστεί από τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη και να ενωθεί με τη Σερβία, μετά την έναρξη της διάλυσης της ομοσπονδιακής Γιουγκοσλαβίας.

Η Σερβική Δημοκρατία παραμένει ως ομόσπονδη οντότητα εντός της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, μαζί με την Ομοσπονδία της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, γνωστή και ως Κροατο-Μουσουλμανική Ομοσπονδία, για να αποφεύγεται η σύγχυση με το σύνολο του κράτους.

Ο δικαζόμενος θεωρείται ο ιθύνων νους πίσω από τη σερβική πολιτική εθνικής εκκαθάρισης στη Βοσνία, η οποία οδήγησε δύο εκατομμύρια ανθρώπους μακριά από τις εστίες τους και σε χιλιάδες βιασμούς και περιστατικά βασανιστηρίων.

Ο Σερβοβόσνιος ψυχίατρος κατηγορείται για 11 περιπτώσεις εγκλημάτων γενοκτονίας και κατά της ανθρωπότητας, μεταξύ αυτών για τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα, όπου 8.000 Βόσνιοι Μουσουλμάνοι άνδρες και αγόρια σφαγιάστηκαν εντός λίγων ημερών τον Ιούλιο του 1995 (στην υπόθεση αυτή εμπλέκονται και Έλληνες παρακρατικοί).

Ο πόλεμος άρχισε στις αρχές του 1992, όταν οι Βόσνιοι Μουσουλμάνοι και οι Κροάτες ψήφισαν υπέρ της ανεξαρτητοποίησης της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης από την ομοσπονδιακή Γιουγκοσλαβία, όπως είχαν δικαίωμα από το γιουγκοσλαβικό σύνταγμα.

Οι Σέρβοι της Βοσνίας είχαν μποϊκοτάρει το δημοψήφισμα και ζητούσαν ένωση με την ομόσπονδη γιουγκοσλαβική δημοκρατία της Σερβίας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Σύροι κι Αφγανοί σχεδίαζαν χτυπήματα σε Εβραϊκούς και Ισραηλινούς στόχους στην Ευρώπη

Η Γερμανία έχει καταγράψει 500 ρωσικά εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία

Ολλανδικό δικαστήριο καταδίκασε ως εγκληματία πολέμου οπαδό του Μπασάρ αλ Άσαντ

108.808 μετανάστες πέρασαν το 2023 από τη Σερβία – Το 86,2% ενήλικοι άνδρες

Γερμανία: Μήνυση στην Τουρκία για εγκλήματα πολέμου στην Αφρίν/Εφρίν της Συρίας

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr