Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αυτό είναι το ύπουλο σχέδιο Ερντογάν για να εισβάλει στο Ιράκ και στη Μοσούλη

Αυτό είναι το ύπουλο σχέδιο Ερντογάν για να εισβάλει στο Ιράκ και στη Μοσούλη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Τα εναλλακτικά σχέδια της Τουρκίας για συμμετοχή στην επιχείρηση στη Μοσούλη σχετίζονται με πρόσκληση των Κούρδων του βορείου Ιράκ ή των Ιρακινών σουνιτών μουσουλμάνων της Μοσούλης προς τον τουρκικό στρατό, υποστηρίζει σε άρθρο του στην εφημερίδα Hurriyet Τούρκος αρθρογράφος γνωστός για τις σχέσεις του με το κυβερνών, ισλαμοσυντηρητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Πριν από μερικές ημέρες, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει ότι, εάν οι συμμαχικές δυνάμεις στη Μοσούλη αρνηθούν τελικά τη συμμετοχή των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στην επιχείρηση στη Μοσούλη, «η Τουρκία έχει σχέδια Β και Γ γι΄αυτό».

Τη Δευτέρα, ο κ. Ερντογάν υπογράμμισε ότι «και θα πάρουμε μέρος στην επιχείρηση και θα πάμε στη Μουσούλη».

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο αρθρογράφος Αμπντουλκαντίρ Σελβί, το σχέδιο Β προβλέπει την πρόσκληση της κουρδικής αυτόνομης διοίκησης του Ιρακινού Κουρδιστάν για συμμετοχή της Τουρκίας στην επιχείρηση στη Μουσούλη.

Με βάση το σχέδιο Γ, οι σουνίτες μουσουλμάνοι της Μουσούλης θα απευθύνουν πρόσκληση προς την Τουρκία για τη συμμετοχή της στην επιχείρηση.

Η Άγκυρα υπογραμμίζει εδώ και καιρό ότι δεν πρέπει να πάρουν μέρος στην επιχείρηση οι δυνάμεις πολιτοφυλακών των σιιτών του Ιράκ.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε δηλώσεις του το βράδυ της Κυριακής, είπε ότι «η επιχείρηση εναντίον του ISIS πρέπει να γίνει όχι με τις δυνάμεις των σιιτών, αλλά με τον ιρακινό στρατό και τις τοπικές δυνάμεις.

Στην περιοχή υπάρχουν και οι Πεσμεργκά (ο επίσημος στρατός των Κούρδων του βορείου Ιράκ) οι οποίοι συμμετέχουν. Δεν πρέπει να πιέσουμε τον κόσμο να κάνει επιλογή μεταξύ του ISIS και των σιιτικών δυνάμεων που επιτίθενται εναντίον των σουνιτών».

Ιρακινοί Παραστρατιωτικοί προς Τούρκους: «Θα φύγετε από το Ιράκ μέσα σε φέρετρα»

Οι σιίτες Ιρακινοί παραστρατιωτικοί πολιτοφύλακες προειδοποίησαν τα τουρκικά στρατεύματα που έχουν εισβάλει στο Ιράκ εδώ και ένα χρόνο και έχουν στρατοπεδεύσει στην πόλη Μπασίκα, κοντά στη Μοσούλη, να ξεκινήσουν την αποχώρησή τους από το ιρακινό έδαφος αλλιώς θα τους διώξουν εκείνοι, ζωντανούς ή νεκρούς.

Η σιιτική παράταξη Αλ Μπαντρ, διακήρυξε μέσα στο ιρακινό κοινοβούλιο ότι εάν η Τουρκία δεν αποσύρει τα στρατεύματά της από το Ιράκ, οι Τούρκοι στρατιώτες θα γυρίσουν στην Τουρκία σε φέρετρα.

«Συμβουλεύουμε τον Τούρκο Πρόεδρο ότι εάν δεν αποσύρει τα στρατεύματά του ζωντανούς, θα τους στείλουμε πίσω νεκρούς».

«Θα τους μάθουμε πώς να αποσύρονται», τόνισαν οι βουλευτές της Αλ Μπαντρ.

Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του Τζαουάντ Αλ Τιλμπάουι, αξιωματούχου της παραστρατιωτικής σιιτικής Αλ Χασχντ Αλ Σαάμπι, σε ιρακινά Μέσα ότι «τα τουρκικά στρατεύματα στα βόρεια της Μοσούλης θα είναι νομίμως στόχος των ενωμένων ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας», προσθέτοντας ότι «θα «κανονίσουμε» τα τουρκικά στρατεύματα με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζουμε και το Ισλαμικό Κράτος».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Σταϊνμάγερ στην Τουρκία με πολιτική ατζέντα… και ντονέρ

Ο ισραηλινός στρατός πολεμά σε τρία μέτωπα τα τζιχάντια και τους «αλλαχκμπαράδες»

Τα συνδικάτα της Σκωτίας ζητάνε από το Ηνωμένο Βασίλειο να μην πουλά όπλα στην Τουρκία

Ο Ερντογάν αφού συνάντησε τον τζιχαντιστή Χανίγιε μετά είδε και τον Αιγύπτιο ΥΠΕΞ

Ο Ερντογάν θα επισκεφθεί την κουρδική πρωτεύουσα Ερμπίλ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr