Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ντόναλντ Τραμπ: Θα εξαφανίσουμε το Ισλαμικό Κράτος και όλους τους τζιχαντιστές

Ντόναλντ Τραμπ: Θα εξαφανίσουμε το Ισλαμικό Κράτος και όλους τους τζιχαντιστές
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ θα καταστήσει τη συντριβή των «οργανώσεων της ριζοσπαστικής ισλαμικής τρομοκρατίας» κορυφαία προτεραιότητά της στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, αναφέρει ανακοίνωση η οποία αναρτήθηκε στον ιστότοπο του Λευκού Οίκου λίγη ώρα μετά την ορκωμοσία του νέου Αμερικανού Προέδρου.

Στην ομιλία του αμέσως μετά την ορκωμοσία του, ο Τραμπ υποσχέθηκε να «ενώσει τον πολιτισμένο κόσμο εναντίον της ριζοσπαστικής ισλαμικής τρομοκρατίας, την οποία θα εξαλείψουμε εντελώς από το πρόσωπο της γης».

Στην ανακοίνωση, υπό τον τίτλο «Εξωτερική Πολιτική για την Αμερική Πρώτα» (“America First Foreign Policy”), αναφέρεται ότι η ήττα της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και άλλων ριζοσπαστικών ισλαμιστικών τρομοκρατικών οργανώσεων «θα είναι η υψηλότερη προτεραιότητά μας».

Προκειμένου να «ηττηθεί και να καταστραφεί» το Ισλαμικό Κράτος και ιδεολογικά συγγενείς οργανώσεις, η νέα κυβέρνηση θα «διεξαγάγει κοινές και συμμαχικές στρατιωτικές επιχειρήσεις όποτε χρειάζεται», θα καταβάλλει προσπάθειες για να εμποδίσει την χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων, θα επεκτείνει την ανταλλαγή πληροφοριών, αλλά και τη χρήση τεχνικών «κυβερνοπολέμου» για να εμποδίσει τη διασπορά προπαγάνδας και τη στρατολόγηση.

Στην ανακοίνωση δεν δίνονται διευκρινίσεις για τις διαφοροποιήσεις της πολιτικής του Τραμπ από εκείνη του προκατόχου του, του Δημοκρατικού Μπαράκ Ομπάμα, στο συγκεκριμένο πεδίο, καθώς σε αδρές γραμμές περιλάμβανε τις ίδιες στρατηγικές–στοχοθέτηση των ηγετών του Ισλαμικού Κράτους και των εσόδων τους από το πετρέλαιο, επιχειρήσεις των Ειδικών Δυνάμεων εναντίον της οργάνωσης, επιβολή οικονομικών κυρώσεων και άλλων μεθόδων για την αποτροπή της χρηματοδότησης της οργάνωσης.

Τόσο η ομιλία του Τραμπ όσο και η ανακοίνωση παραπέμπουν στις προεκλογικές επικρίσεις του τόσο εναντίον του Ομπάμα, όσο και εναντίον της αντιπάλου του στις προεδρικές εκλογές Χίλαρι Κλίντον διότι δεν χρησιμοποιούσαν τη φράση «ριζοσπαστική ισλαμική τρομοκρατία» όταν αναφέρονταν στο Ισλαμικό Κράτος και άλλες τζιχαντιστικές οργανώσεις.

Ο Ομπάμα επιχειρηματολογούσε πως η χρήση αυτού του όρου θα προκαλούσε σύγχυση ανάμεσα στους «φονιάδες» και «το ένα δισεκατομμύριο μουσουλμάνους σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της χώρας, που είναι φιλειρηνικοί» πολίτες.

Η Κλίντον προσέθετε ότι η χρήση αυτής της φράσης θα βόλευε τους τζιχαντιστές διότι εκείνοι θέλουν να προβάλλουν ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε πόλεμο με το ισλάμ.

Εξάλλου η ανακοίνωση μοιάζει να υπονοεί μια προσπάθεια βελτίωσης των σχέσεων με τη Ρωσία, κάτι που ο Τραμπ είχε πει ότι θα επιδιώξει.

«Είμαστε πάντα ευτυχείς όταν παλιοί εχθροί γίνονται φίλοι κι όταν παλιοί φίλοι γίνονται σύμμαχοι», αναφέρεται.

Ο Τραμπ απορρίπτει τις επικρίσεις ότι μοιάζει υπερβολικά πρόθυμος να ανακηρύξει σύμμαχο τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η ανακοίνωση επαναλαμβάνει τη δέσμευση του Τραμπ ότι οι ΗΠΑ θα αποσυρθούν από τη Σύμπραξη της Περιοχής του Ειρηνικού (TPP), τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που η κυβέρνηση Ομπάμα δεν κατάφερε παρ’ όλες τις προσπάθειές της να πείσει το Κογκρέσο να επικυρώσει.

Ο Τραμπ έχει υποστηρίξει πως θα ακυρώσει συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου που πλήττουν τους Αμερικανούς εργαζόμενους, χωρίς να δώσει διευκρινίσεις.

Ο πρόεδρος Τραμπ θα εγγυηθεί ότι επί των ημερών του «οι εμπορικές πολιτικές θα εφαρμόζονται από το λαό και για τον λαό και θα βάζουν πρώτα την Αμερική», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σε χωριστή ανακοίνωση του Λευκού Οίκου η κυβέρνηση Τραμπ διεμήνυσε ότι θα αναπτύξει ένα σύστημα «αιχμής» για την πυραυλική άμυνα ώστε να προστατευθούν οι ΗΠΑ από ενδεχόμενες επιθέσεις χωρών όπως το Ιράν ή Βόρεια Κορέα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα

Έψηνε μπιφτέκια στα McDonald’s και έτσι έγινε «κατά λάθος» εκατομμυριούχος

Μακελειό στη Μόσχα: «Η Ρωσία ήξερε εδώ και ένα μήνα για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση», λέει το Κίεβο

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Σταμάτησαν οι έρευνες – Οι έξι αγνοούμενοι θεωρούνται νεκροί

ΗΠΑ: Έξι αγνοούμενοι στη Βαλτιμόρη από κατάρρευση γέφυρας

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr