Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το μήνυμα Τσίπρα στην Τουρκία – Οι κινήσεις στη σκακιέρα για τους αξιωματικούς

Το μήνυμα Τσίπρα στην Τουρκία – Οι κινήσεις στη σκακιέρα για τους αξιωματικούς
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Την αρχή της επιχείρησης ενεργοποίησης του διεθνούς παράγοντα για την υπόθεση των δύο Ελλήνων αξιωματικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη έκανε χθες το Μέγαρο Μαξίμου, ξεκινώντας προσεκτικές κινήσεις στη σκακιέρα με την Τουρκία, την ώρα που ο 6ος Στόλος των ΗΠΑ πυκνώνει στη Μεσόγειο για να υποστηρίξει απέναντι στην Άγκυρα την γεώτρηση της Exxonmobil.

Η διεθνοποίηση της τουρκικής στάσης στο ζήτημα των δύο Ελλήνων αξιωματικών αποτελεί όπως συνάγεται από τις ενημερώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων, την πρώτη φάση από την απόφαση για κλιμακούμενες διπλωματικές πιέσεις και πρωτοβουλίες της Αθήνας, η οποία διαπιστώνει πως η Τουρκία επιχειρεί να τραβήξει επί μακρόν μέσα από διαδικαστικά “τερτίπια” την κράτηση των στρατιωτικών.

Για τον λόγο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε χθες τηλεφωνικά με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και του έθεσε το ζήτημα. Ειδικότερα, του ζήτησε να μεταφέρει μήνυμα στην τουρκική πλευρά για την ταχεία και θετική έκβαση της υπόθεσης, με την επιστροφή των δύο στρατιωτών στην Ελλάδα.

Κατά τις πληροφορίες, η κυβέρνηση στις επαφές με διεθνείς παράγοντες αναδεικνύει συνολικά την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ, επικαλούμενη και την τουρκική NΑVTEX που δεσμεύει το Καστελλόριζο για ασκήσεις.

«Η επικοινωνία με τον ΓΓ του ΟΗΕ είναι η απαρχή μιας σειράς διεθνών κινήσεων που θα ξεδιπλωθούν στο επόμενο διάστημα, κυρίως προς ΝΑΤΟ και ΕΕ», αναφέρει η ίδια κυβερνητική πηγή.

Χθες άλλωστε ο Πάνος Καμμένος ενημέρωσε τους υπουργούς Άμυνας της ΕΕ, ενώ «σε θετική κατεύθυνση» κινήθηκαν οι τοποθετήσεις του εκπροσώπου της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά και της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι που ζήτησαν την “ταχεία και θετική έκβαση της υπόθεσης” με την επιστροφή των Ελλήνων αξιωματικών.

«Χρειάζονται προσεκτικοί χειρισμοί και υπομονή» τόνισε ο κ. Τσίπρας στο άτυπο κυβερνητικό συμβούλιο που συγκάλεσε εκτάκτως χθες. «Η Τουρκία αργά ή γρήγορα θα κατανοήσει ότι η όποια σκέψη να εκμεταλλευθεί και να αξιοποιήσει για άλλους σκοπούς ένα σύνηθες μεθοριακό συμβάν είναι αδιέξοδη και θα αποβεί εις βάρος της», πρόσθεσε.

Κατά τη χθεσινή ενημέρωση της επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής (σ.σ. έγινε κεκλεισμένων των θυρών), ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς φέρεται να μίλησε για «χρονοβόρες διαδικασίες» από την τουρκική πλευρά. Υπεραμύνθηκε της ανάγκης δε, να κλείσουμε άλλα μέτωπα (σ.σ. εννοώντας και το Σκοπιανό), ώστε να ρίξουμε το βάρος στα ελληνοτουρκικά.

Ελληνική NOTAM στην τουρκική NΑVTEX

Αυτά σε διπλωματικό επίπεδο. Σε επιχειρησιακό, η Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό δέσμευσαν με ΝΟΤΑΜ σχεδόν ολόκληρο το Αιγαίο, από χθες μέχρι το τέλος Απριλίου, για ασκήσεις έρευνας και διάσωσης. Ουσιαστικά πρόκειται για «απάντηση» στην τουρκική NAVTEX, που δεσμεύει και το Καστελλόριζο, για ασκήσεις που πρόκειται να πραγματοποιηθούν σήμερα.

Όλα αυτά με φόντο την αυξημένη παρουσία του 6ου αμερικανικού στόλου στη Μεσόγειο, εξαιτίας της έντασης στην κυπριακή ΑΟΖ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Αποκαλύπτονται τα ψέματα της προπαγάνδας Μητσοτάκη – Δεύτερη φτωχότερη στην ΕΕ η Ελλάδα

Το «Σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης» για τον Ερντογάν που χαρακτήρισε «τρομοκράτες» τους Πόντιους: «Σας ευχαριστούμε πολύ»

Οργή Τελιγιορίδου για Ερντογάν που αποκάλεσε τους Πόντιους «τρομοκράτες»: «Τρομοκράτες είναι το τουρκικό κράτος»

26/3/1919 Εφημερίς «ΕΠΟΧΗ»: «Κάθε πόθος που πνίγεται με την βίαν και με την αγριότητα, ριζώνει βαθύτερα εις την ψυχήν του λαού»

Ο Ερντογάν απείλησε να στείλει στον Αλλάχ τον Νετανιάχου: «Ο Κύριός μας να τον κάνει να υποφέρει»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...