Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Διπλή αντεπίθεση για την “καθαρή λύση” από τον Τσίπρα

Διπλή αντεπίθεση για την “καθαρή λύση” από τον Τσίπρα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Σειρά πρωτοβουλιών που θα ανοίξουν το δρόμο για μία θετική λύση και έναν “καθαρό διάδρομο” για την ελληνική οικονομία ετοιμάζεται να πάρει η κυβέρνηση, την ώρα που σε πρώτο πλάνο μπαίνει και η επικοινωνιακή διαχείρηση των δίκαιων ελληνικών αιτημάτων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Παρά το καλλιεργούμενο κλίμα καταστροφολογίας, το οποίο τις τελευταίες ημέρες κλιμακώνεται από τη ΝΔ και συγκεκριμένα μιντιακά συμφέροντα, όπως τονίζουν από την κυβέρνηση, δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν πως το επικείμενο Eurogroup μπορεί υπό προϋποθέσεις να προκαλέσει θετικές ειδήσεις για την Αθήνα.

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και η ανάπτυξη 0,4% για το πρώτο τρίμηνο του έτους, σε διάψευση των εκτιμήσεων για ύφεση 0,5%, αποτελούν ένα ισχυρό όπλο τόσο επικοινωνίας όσο και ουσίας στη φαρέτρα του Αλέξη Τσίπρα.

Διότι στοιχειοθετεί το αδιαμφισβήτητο επιχείρημα πως η ελληνική οικονομία έχει πλέον καθαρές προϋποθέσεις ανάκαμψης, οι οποίες οφείλουν να συνυπολογιστούν στις αποφάσεις των δανειστών και δεν μκπορούν να παραβλεφθούν, ανατρέποντας τις προσπάθειες της κυβέρνησης αλλά και τις θυσίες του ελληνικού λαού.

Αυτό αναμένεται εξάλλου να είναι και το μήνυμα που θα επιχειρήσει να επικοινωνήσει το Μέγαρο Μαξίμου το προσεχές διάστημα εντός και εκτός συνόρων, προκειμένου να αυξηθούν οι πιέσεις προς την κατεύθυνση μίας θετικής λύσης που θα ανοίγει το δρόμο για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια.

Ένα πρώτο δείγμα γραφής αναμένεται να δώσει και σήμερα στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο του συνεδρίου Concordia, στο οποίο και θα απευθύνει λόγο το απόγευμα της Τετάρτης, στέλνοντας μήνυμα τόσο εκτός όσο και εντός συνόρων για το μείζον εθνικό ζήτημα του χρέους.

Στο Μαξίμου δεν παραγνωρίζουν τις δυσκολίες που προκύπτουν στη διαπραγμάτευση για τη συνολική συμφωνία κατόπιν της αδιαλλαξίας του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και του Βερολίνου, που επιμένει σε εξυπηρέτηση της προεκλογικής του ατζέντας σε βάρος της ίδιας της Ευρώπης, αλλά επιμένουν πως μπορεί να επιτευχθεί μία λύση στη βάση των αμοιβαίων υποχωρήσεων, την ώρα που οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για το Eurogroup της 15ης Ιουνίου βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη με πολύ εντατικό ρυθμό.

Για αυτόν τον λόγο εξάλλου κυβερνητικός αξιωματούχος αναφερόμενος στα σενάρια “οπισθοχώρησης” από τις θέσεις για το χρέος, τονίζει στο TRIBUNE πως “η πρόταση Σόιμπλε, η οποία απορρίφθηκε στις 22 Μαΐου περιείχε συγκεκριμένα μέτρα για το χρέος, σε αντίθεση με το κλίμα που καλλιεργείται. Ο λόγος ωστόσο που απορρίφθηκε ήταν διότι δεν πληρούσε τη βασική αρχή για άρση της αβεβαιότητας αναφορικά με τη θέση του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και την προετοιμασία για την έξοδο της χώρας στις αγορές”.

Και είναι πάνω σε αυτές τις διατυπώσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις, προκειμένου να επιτευχθεί μία λύση στο Eurogroup που θα ανοίξει τον καθαρό διάδρομο για την ελληνική οικονομία, εί δυνατόν και μέσα από την ένταξη στο QE της ΕΚΤ, το οποίο αποτελεί στόχο της κυβέρνησης αλλά δεν είναι πανάκεια. Η έξοδος στις αγορές εξάλλου, όπως φάνηκε και από το παράδειγμα της Κύπρου, μπορεί να επιτευχθεί με πολλούς τρόπους και το QE είναι μεν ικανή αλλά όχι αναγκαία συνθήκη.

Ανώτατη κυβερνητική πηγή έλεγε χθες ότι ενόσω διεξάγεται ένας “πόλεμος διαρροών” τώρα που η διαπραγμάτευση φτάνει στην ουσία της συζήτησης, ταυτοχρόνως η κυβέρνηση θα μπορούσε να συζητήσει κάθε πρόταση που δίνει την δυνατότητα στην ΕΚΤ να εντάξει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. “Εάν υπάρξουν οι αναγκαίες αλλαγές που θα λύνουν τα χέρια της ΕΚΤ θα μπορούσαμε να το δούμε”, έλεγαν οι ίδιες πηγές αναφερόμενες στην “στάση αναμονής” που προανήγγειλε η Κριστίν Λαγκάρντ ότι θα κρατήσει το ΔΝΤ ως προς το ελληνικό πρόγραμμα.

Η Αθήνα πάντως, στην πορεία για τη 15η Ιουνίου θέτει τα δικά της όρια υποχωρήσεων στην αναζήτηση ενός έντιμου συμβιβασμού που θα ανοίγει την πόρτα για δυναμική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, όπως φάνηκε και από τη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, όπου Αλέξης Τσίπρας και Ευκλείδης Τσακαλώτος ενημέρωσαν το κομματικό όργανο στην Κουμουνδούρου.

Για αυτό το λόγο και τονίστηκε πως τα μέτρα που αξίωσε το ΔΝΤ δε θα εφαρμοστούν, αν το Ταμείο δεν… ξεκαθαρίσει την θέση του.

“Στο βαθμό που το ΔΝΤ αναβάλλει την απόφασή του για συμμετοχή και χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος και εν τέλει δεν αποφασίσει τη συμμετοχή του, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν θα εφαρμόσει το μίγμα πολιτικής που το Ταμείο απαίτησε κατά την τελευταία διαπραγμάτευση”, υπογράμμισε η Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

ΣΥΡΙΖΑ: Ενότητα και συστράτευση με τον Τσίπρα δίπλα στον Κασσελάκη

Κασσελάκης: Τους χαλάσαμε το σχέδιο για αξιωματική αντιπολίτευση ένα βολικό για το σύστημα κόμμα

Αλέξης Τσίπρας: «Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις για την ειρήνη»

Αλέξης Τσίπρας: Δεν θα κάνω rebranding στις αξίες που πρεσβεύω και υπηρετώ (βίντεο)

DW: Γιατί (δεν) είχε δίκιο ο Σόιμπλε για την Ελλάδα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...