Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αλέξης Τσίπρας: “Μεταρρυθμίσεις με προστασία των αδύναμων”

Αλέξης Τσίπρας: “Μεταρρυθμίσεις με προστασία των αδύναμων”
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Στην υλοποίηση των «απαιτούμενων διορθώσεων», μέσω της υπεραπόδοσης των δημοσιονομικών στόχων, εστίασε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, στο πλαίσιο της 82ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

«Αισιοδοξούμε ότι δημιουργούμε ένα δημοσιονομικό περιθώριο για να μπορέσουμε από το 2019 να προχωρήσουμε σε διορθώσεις που θα ελαφρύνουν όσους επιβαρύνθηκαν περισσότερο» επεσήμανε, χαρακτηριστικά.

Περιγράφοντας τον στόχο για την επόμενη ημέρα, κατέστησε αναγκαία την οικοδόμηση μίας σταθερής προοπτικής για την έξοδο από την επιτροπεία.

«Ο μόνος τρόπος είναι με μεταρρυθμίσεις αλλά και με ένα μίγμα προστασίας των αδύναμων» εξήγησε.

Μάλιστα, εκτίμησε ότι οι απαιτούμενες διορθώσεις θα υλοποιηθούν παράλληλα με τα αντίμετρα, τα οποία έχουν ήδη ψηφιστεί και θα εφαρμοστούν από το 2019 και μετέπειτα.

Χρέος

Για το ζήτημα του χρέους, ο κ. Τσίπρας εστίασε στην απόφαση του Ιουνίου του 2015, την οποία χαιρέτισαν οι επενδυτές και οι αγορές.

«Είχαμε έναν αλγόριθμο που κλειδώνει τη βιωσιμότητα του χρέους» έσπευσε να προσθέσει, τονίζοντας ότι «το πιο ουσιαστικό είναι ότι δίνεται προοπτική ενόρασης του προβλήματος».

Όσον αφορά τα μακροπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης, σημείωσε με νόημα ότι «παρότι έχουμε εκλογές στη Γερμανία, ορισμένα πράγματα δεν μπορούν να περιμένουν». Στο πλαίσιο αυτό, χαιρέτισε το γεγονός ότι «βρισκόμαστε στην ίδια σελίδα με το ΔΝΤ».

Ανδρέας Παπανδρέου

Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν μετά το άρθρο για τον Ανδρέα Παπανδρέου, ο Πρωθυπουργός σχολίασε ότι «δημιουργήθηκαν υπερβολικές αντιδράσεις» και «όποιος το διάβασε, κατάλαβε».

Κατά τον ίδιο, «ενόχλησε μία παράγραφος που μιλούσε για ομοιότητα όχι δική μου ή του ΣΥΡΙΖΑ. αλλά της περιόδου. Και εξήγησε:

«Αναφερόμουν στον συστημικό φόβο που τότε ο κ. Παπανδρέου είχε ονομάσει κατεστημένο της Δεξιάς. Ο συστημικός φόβος απέναντι σε διάφορα προτάγματα».

«Η φιλοδοξία μου είναι να καταφέρω εγώ ως επικεφαλής μίας κυβέρνησης που θα καταφέρω να βγάλω τη χώρα από εκεί που άλλοι την έβαλαν» έσπευσε να προσθέσει.

Συντονισμός κυβέρνησης

Αναφερόμενος στη λειτουργία της κυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι «προσπαθούμε να λύσουμε τα προβλήματα», ενώ διαβεβαίωσε ότι «αυτή η προσπάθεια που καταβάλουμε σε αυτές τις συνθήκες, αποδίδει».

«Η κυβέρνηση προσπαθεί σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, έχει παράξει σημαντικό έργο δεδομένων των συνθηκών» συνέχισε.

Αξιολόγηση

Όσον αφορά τις προεργασίες για τη γ’ αξιολόγηση, δήλωσε «αποφασισμένος» να προχωρήσουμε με ταχύτατους ρυθμούς και στο πλαίσιο αυτό, προανήγγειλε τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

«Η πιο ουσιαστική και θετική παρέμβαση του Γάλλου Προέδρου ήταν η επισήμανση ότι πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι στην διαπραγμάτευση να προσέλθουν με καλή πίστη και να μην καθυστερήσουν την αξιολόγηση» συμπλήρωσε.

«Τα χειρότερα είναι πίσω μας. Θα κάνουμε αυτό που μας αναλογεί, θα τρέξουμε γρήγορα. Βεβαίως αναμένουμε ότι όλες οι πλευρές θα έρθουν με κοινό στόχο» συνέχισε, παράλληλα.

«Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα υπάρξει προσπάθεια καθυστερήσεων από το ΔΝΤ» συνέχισε και εκτίμησε ότι «η ευρωπαϊκή πλευρά θα έχει μια πιο ξεκάθαρη στάση απέναντι σε πιθανές καθυστερήσεις ή νέες απαιτήσεις».

ΔΝΤ

Σχετικά με το ενδεχόμενο αποχώρησης του ΔΝΤ από το πρόγραμμα, διαβεβαίωσε ότι «μπορούμε να ζήσουμε και με το ΔΝΤ, όσο τηρεί τα συμφωνηθέντα, και φυσικά χωρίς αυτό».

«Αυτό που δεν μπορούμε είναι να ζήσουμε με το ΔΝΤ να έχει το ένα πόδι μέσα στο πρόγραμμα και το άλλο εκτός» έσπευσε να επισημάνει.

«Το κρίσιμο είναι αν το Ταμείο θα μπει χρηματοδοτικά στο πρόγραμμα. Θα κριθεί αυτή τη φορά η αξιοπιστία των εταίρων μας, του ΔΝΤ. Η διαρκής αβεβαιότητα δεν είναι καλή για κανέναν» πρόσθεσε, στο ίδιο πλαίσιο.

Επενδύσεις

«Η κυβέρνηση είναι φιλική ως προς την υγιή επιχειρηματικότητα και κάνουμε προσπάθεια να καταπολεμήσουμε παθογένειες του κράτους που δεν είχαν γίνει στα προηγούμενα χρόνια» τόνισε, στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας.

«Εκεί που υπάρχει διαφορά σε σχέση με την νεοφιλελεύθερη οπτική είναι ότι εμείς θέλουμε τις επενδύσεις αλλά θέλουμε προστασία των εργασιακών σχέσεων και του περιβάλλοντος» σχολίασε επίσης.

Ευρώπη

Ερωτηθείς για το μέλλον της Ευρώπης, ο Πρωθυπουργός παρέθεσε μία σειρά προτάσεων για την αναβάθμιση της λειτουργίας των ευρωπαϊκών οργανισμών.

Κατά τον ίδιο, υπάρχει η ανάγκη να λογοδοτούν οι ηγέτες αλλά και τα όργανα να είναι αιρετά. «Χρειαζόμαστε εμβάθυνση και πολιτική και δημοκρατικά, ως προς τους θεσμούς» πρόσθεσε.

«Όταν οι αποφάσεις λαμβάνονται πίσω από κλειστές πόρτες γίνονται λάθη» παραδέχθηκε, επιπλέον.

Task force

Όσον αφορά την ομάδα task force, η οποία θα αφορά την προώθηση των επενδύσεων, διαμήνυσε ότι ήδη λειτουργούν άτυπα δύο υπουργικές επιτροπές, οι οποίες ασχολούνται με τη γραφειοκρατία και με την προσέλκυση επενδύσεων.

Παράλληλα, αποκάλυψε ότι «υπάρχει και μία μεγάλη συζήτηση για την απλοποίηση των διαδικασιών για τις επενδύσεις» και τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει ενημέρωση από το υπουργείο Οικονομικών.

Πρόωρες εκλογές

Στο σημείο αυτό, ο κ. Τσίπρας διέψευσε τα σενάρια περί εκλογών, διαμηνύοντας ότι οι εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019.

Περιγράφοντας τον στόχο για την επόμενη ημέρα, κατέστησε αναγκαία την οικοδόμηση μίας σταθερής προοπτικής για την έξοδο από την επιτροπεία. «Ο μόνος τρόπος είναι με μεταρρυθμίσεις αλλά και με ένα μίγμα προστασίας των αδύναμων» εξήγησε.

«Δεν ήρθαμε εδώ για να αποδράσουμε. Αν πιστεύαμε ότι θα ήταν καλύτερα στη θέση μας να ήταν αυτοί που χρεοκόπησαν τη χώρα δεν θα είχαμε μπει εξ αρχής στη διαδικασία να πιούμε αυτό το πικρό ποτήρι» εξήγησε.

Και συνέχισε: «Η χώρα έχει ανάγκη από σταθερότητα και εμπιστοσύνη, επομένως εκλογές θα γίνουν στο τέλος του 2019. Αυτοί που θα κριθούν τώρα για τις θέσεις τους στο ελληνικό πρόγραμμα δεν είναι η κυβέρνηση.

»Έχουμε κερδίσει την εμπιστοσύνη των καλόπιστων εταίρων μας. Είμαι σίγουρος ότι η αξιολόγηση θα κλείσει στην ώρα της».

Κεντροαριστερά

Ο Πρωθυπουργός, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην κεντροαριστερά, προσέδωσε ιδιαίτερη σημασία στις συναινέσεις και στις συγκλίσεις.

«Θέλω να ευχηθώ καλή επιτυχία στην Κεντροαριστερά, να συζητήσουμε για τους όρους της στρατηγικής και πολιτικής σύγκλισης της επόμενης ημέρας, είτε με τη Δεξιά είτε με την Αριστερά» σημείωσε.

«Η σοσιαλδημοκρατία βρίσκεται πανευρωπαϊκά σε δύσκολο σταυροδρόμι. Κάνει τον απολογισμό της εκεί που συνεργάστηκε με τη Δεξιά» πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει σημαντικό ρόλο στις διεργασίες».

ΑΝΕΛ

Σε ό,τι φορά τον κ. Καμμένο, ο κ. Τσίπρας παραδέχθηκε ότι το κόμμα του προφανώς δεν βρίσκεται στον χώρο της Αριστεράς, αλλά είναι άστοχο να πει κανείς ότι βρίσκεται στην ακροδεξιά.

«Δεν κυκλοφορούσε με βαριοπούλες στα νιάτα του ούτε ήταν μέλος του ΛΑΟΣ. Ήταν στέλεχος της Ν.Δ. και διαφώνησε έντιμα την περίοδο των μνημονίων» ανέφερε.

Και πρόσθεσε: «Διατηρεί τα πιστεύω του και συνεργαζόμαστε άψογα. Και σε άλλες χώρες της Ευρώπης υπάρχουν τέτοιου είδους συνεργασίες.

»Είναι εξαιρετική συνεργασία γιατί είναι έντιμη και ειλικρινής».

Τουρκία

Παράλληλα, όσον αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ε.Ε., υποστήριξε ότι «θα ήταν λάθος –και θα ήταν ενδεχομένως δώρο στον Ερντογάν- αν η Ευρώπη έθετα ζήτημα τερματισμού των ενταξιακών διαπραγματεύσεων».

Αναλύοντας την άποψη του, επεσήμανε ότι «δεν πρέπει να ταυτίζουμε έναν ολόκληρο λαό με τις πολιτικές της εκάστοτε κυβέρνησης» και ότι «ακόμα κι αν η στάση του Ερντογάν δεν πείθει ότι θα συνεχίσει τις διαδικασίες, είναι λάθος να κλείνουμε τις πόρτες».

Δημοσκοπήσεις

«Δεν θα προχωρήσουμε στη βεβιασμένη εκτίμηση της Ν.Δ. πιεζόμενοι από δημοσκοπήσεις και κάνοντας τη χάρη στη Ν.Δ. να πάμε σε εκλογές» ξεκαθάρισε ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στην «εικόνα» του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις.

«Η πραγματική σύγκριση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις θα μπορέσει να γίνει στο τέλος της τετραετίας. Ο λαός θα συγκρίνει στα κρίσιμα ζητήματα τι έχει γίνει, δεν θα μπορούσε να το κάνει αυτό όταν βρισκόμασταν στον δύσκολο κάβο» εξήγησε.

ΕΝΦΙΑ

«Η κυβέρνηση πήρε πρωτοβουλία αναδιάρθρωσης του φόρο και πετύχαμε μία πιο δίκαιη κατανομή του» διαμήνυσε, ερωτηθείς για τον ΕΝΦΙΑ. Για το 2020, εξήγησε, έχουμε ήδη ψηφίσει τη μείωση κατά περίπου 10% της συνολικής τιμής επιβάρυνσης στους πολίτες.

«Ο ΕΝΦΙΑ είναι άδικος φόρος αλλά όχι ως προς τη μεγάλη ιδιοκτησία» συμπλήρωσε, ενώ αναφερθείς στο σύνολο της κτηματαγοράς, εκτίμησε ότι «σιγά – σιγά θα αποκατασταθεί η ισορροπία στην αγορά».

Φορολογία επιχειρήσεων

Ο Πρωθυπουργός εστίασε και στη φορολόγηση των επιχειρήσεων, υπενθυμίζοντας ότι έχει ήδη ψηφιστεί η μείωση του εταιρικού φόρου για την περίοδο μετά το 2020.

«Αν δούμε στο τέλος του 2018 ότι για άλλη μία φορά η υπεραπόδοση της οικονομίας θα είναι καλύτερη από αυτό που περιμέναμε, πράγμα όχι απίθανο, τότε θα φροντίσουμε αυτόν τον χώρο να τον οδηγήσουμε σε φορολογικές ελαφρύνσεις» τόνισε, επιπλέον.

Μάλιστα, εξήγησε ότι «ένα από τα θέματα που συζητάμε στην προοπτική της νέας αρχιτεκτονικής της Ευρώπης είναι να υπάρξει κι ένας κοινός προϋπολογισμός και μία φορολογική σύγκλιση».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Διεθνή διάσκεψη με κεντρικό θέμα τη Συμφωνία των Πρεσπών ανακοίνωσαν το «Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα» και το «Ίδρυμα Ζόραν Ζάεφ»

Ο Αλέξης Τσίπρας αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την πατριωτική Συμφωνία των Πρεσπών

Ο Αλ. Τσίπρας μίλησε τηλεφωνικά με τον Ζόραν Ζάεφ για τη Συμφωνία των Πρεσπών

ΣΥΡΙΖΑ: Ενότητα και συστράτευση με τον Τσίπρα δίπλα στον Κασσελάκη

Κασσελάκης: Τους χαλάσαμε το σχέδιο για αξιωματική αντιπολίτευση ένα βολικό για το σύστημα κόμμα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Φωτιά Μάτι: Έτσι στοχοποίησαν την ΑΘΩΑ Ρένα Δούρου και μια προαναγγελθείσα πρωτοφανής έφεση
Η Ρένα Δούρου σεβόμενη το μέγεθος της τραγωδίας και τον πόνο των συγγενών των θυμάτων...