Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Για γενικευμένο εμφύλιο μεταξύ των Κούρδων προειδοποίησε πρωτοκαπετάνιος του PKK

Για γενικευμένο εμφύλιο μεταξύ των Κούρδων προειδοποίησε πρωτοκαπετάνιος του PKK
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο Εγίντ Τσιβιάν, ένας από τους πρωτοκαπετάνιους του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK) στο βορειοδυτικό Ιράκ, προειδοποίησε ότι εάν επαναληφθούν οι συγκρούσεις μεταξύ των Κούρδων ανταρτών των οργανώσεων που αναγνωρίζουν ως ιδεολογικό ηγέτη τους τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν και των Κούρδων Πεσμεργκά του ιρακινού Κουρδιστάν, θα μπορούσε να προκληθεί γενικευμένος κουρδικός εμφύλιος.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην κουρδική εφημερίδα Yeni Ozgur Politika και δημοσιεύτηκε την Κυριακή, ο Κούρδος διοικητής τόνισε:

“Ο λαός του Κουρδιστάν οφείλει να γνωρίζει αυτό: Εάν επαναληφθούν οι συγκρούσεις στο Σινγκάλ [Σιντζάρ, η γη των Κούρδων Γιαζίντι] δεν θα περιοριστούν εδώ αλλά θα εξαπλωθούν σε όλο το Κουρδιστάν. Εάν ο κουρδικός λαός δεν υψώσει το ανάστημά του ενάντια στο τουρκικό κράτος και στους μισθοφόρους της κυβέρνησης του ιρακινού Κουρδιστάν θα βρεθεί αντιμέτωπος με συμφορές για πολλά ακόμα εκατοντάδες χρόνια”.

Το Δημοκρατικό Κόμμα Κουρδιστάν που κυβερνά το ιρακινό Κουρδιστάν, δηλαδή το κόμμα του προέδρου Μασούντ Μπαρζανί και οι μονάδες των Πεσμεργκά (Κούρδων μαχητών του βόρειου Ιράκ) που του είναι πιστές, έχει άριστες σχέσεις με το τουρκικό καθεστώς και κάνει “δουλειές” με το ισλαμιστικό κατεστημένο της Άγκυρας.

Η Τουρκία θεωρεί το σοσιαλπατριωτικό Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) και τις άλλες κουρδικές οργανώσεις σε Συρία, Ιράκ και Ιράν που αναγνωρίζουν ως ηγέτη τους τον φυλακισμένο Αμπντουλάχ Οτσαλάν ως “τρομοκρατικές”.

Ο ίδιος Κούρδος διοικητής κατηγόρησε τους Πεσμεργκά της Ροζάβα, που τους έστειλε ο Μπαρζανί την περασμένη Παρασκευή να εισέλθουν στη γη των Κούρδων Γιαζίντι με αποτέλεσμα να προκληθούν εμφύλιες συγκρούσεις μεταξύ των Κούρδων, όχι ως πραγματικούς Πεσμεργκά αλλά ως μισθοφόρους που εκπαιδεύτηκαν από την τουρκική κυβέρνηση.

“Ο τρόπος που ήρθαν εδώ [στο Σιντζάρ] και αναπτύχθηκαν, τα όπλα και τα οχήματά τους, ο αριθμός των δυνάμεών τους, αποκάλυψε τις πραγματικές προθέσεις τους. Όταν άρχισαν να προετοιμάζουν την επίθεσή τους, οι δυνάμεις των YBS [της πολιτοφυλακής των Γιαζίντι που αναγνωρίζει ως ηγέτη τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν] τους πλησίασαν για να μιλήσουν ειρηνικά. Αλλά εκείνοι τους απείλησαν”.

Ο Τσιβιάν διέψευσε και τον εκπρόσωπο των Πεσμεργκά, Χελγούρντ Χικμάτ, ότι οι αντάρτες Γιαζίντι των YBS δεν επέτρεψαν στους Πεσμεργκά της Ροζάβα να εισέλθουν στα εδάφη τους.

“Οι δυνάμεις των Πεσμεργκά ποτέ δεν εμποδίστηκαν σε περιοχές που ελέγχει το YBS ή το PKK. Αλλά αυτοί οι μισθοφόροι είναι παραστρατιωτικές συμμορίες. Είναι πρώην μέλη του Ισλαμικού Κράτους και της Αλ Κάιντα που ευθύνονται για τη γενοκτονία των Γιαζίντι, όπως και στοιχεία που συμμετείχαν στον πόλεμο ενάντια στους Κούρδους στο βόρειο Κουρδιστάν [νοτιοανατολική Τουρκία”.

Τους κατηγόρησε δηλαδή ως φιλότουρκους και πρώην ισλαμιστές Κούρδους δοσίλογους.

Ωστόσο, να σημειωθεί ότι περίπου 80 άνδρες, από τους συνολικά 500 Πεσμεργκά της Ροζάβα που έστειλε ο Μπαρζανί στο Σιντζάρ, αρνήθηκαν να πολεμήσουν ενάντια στους συμπατριώτες τους Γιαζίντι, συνελήφθησαν από τις Αρχές του ιρακινού Κουρδιστάν και παραδόθηκαν στις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες.

Ο Τσιβιάν τόνισε ότι μετά από τρεις ώρες μάχης την Παρασκευή, με πρωτοβουλία των Κούρδων σοσιαλπατριωτών σταμάτησε το τουφεκίδι και τους ζήτησαν να μην σκοτώνονται μεταξύ τους.

“Ήμουν παρόν στη συνάντηση των εκπροσώπων των YBS και των Πεσμεργκά της Ροζάβα. Τους είπαμε ότι δεν θέλουμε να κλιμακωθεί η ένταση. Ότι βρισκόμαστε σε μια ιστορική εξέλιξη και οι μάχες μεταξύ των Κούρδων θα ωφελήσουν μόνο τους εχθρούς μας. Ιδιαίτερα το τουρκικό κράτος, τους είπαμε. Ωστόσο, ο επικεφαλής τους αρνήθηκε να αποσυρθεί και είπε ότι ήρθε στο Σινγκάλ [Σιντζάρ] με αποστολή”.

Ο Τσιβιάν υπενθύμισε ότι οι δυνάμεις του από Κούρδους αντάρτες του PKK ήρθαν στο Σιντζάρ τον Αύγουστο του 2014, όταν το Ισλαμικό Κράτος έσφαζε τους ζωροαστριστές Κούρδους Γιαζίντι που οι Πεσμεργκά τους είχαν εγκαταλείψει στην πιο φριχτή μοίρα τους.

“Ήρθαμε εδώ το 2014 για να σταματήσουμε τη σφαγή των Γιαζίντι και η περιοχή δεν είναι ακόμα ασφαλής από εκείνες τις δυνάμεις [του Ισλαμικού Κράτους]”, είπε.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μακελειό στη Μόσχα: «Η Ρωσία ήξερε εδώ και ένα μήνα για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση», λέει το Κίεβο

Γερμανία: Παλαιστινιακό κράτος ναι, αλλά χωρίς Χαμάς

Το Ισλαμικό Κράτος παραμένει ικανό να εξαπολύσει εξελιγμένες επιθέσεις στη Συρία

Συνεχίζονται οι μάχες στη Λωρίδα της Γάζας παρά την απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ για «άμεση κατάπαυση του πυρός»

Επίθεση στη Μόσχα: Ποιο ρόλο παίζει το συγκρότημα Piknik;

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr