Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Γαλλία πηγαίνει κόντρα στις ΗΠΑ και επιμένει στη συμφωνία για τα πυρηνικά με το Ιράν

Η Γαλλία πηγαίνει κόντρα στις ΗΠΑ και επιμένει στη συμφωνία για τα πυρηνικά με το Ιράν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε το 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν είναι «βασικής σημασίας» προκειμένου να αποφευχθεί μια κλιμάκωση στη διάδοση των πυρηνικών, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ιβ Λε Ντριάν.

Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας τόνισε ότι, αν αφεθεί η συμφωνία να καταρρεύσει αυτό θα οδηγούσε τους γείτονες του Ιράν να επιδιώξουν να αποκτήσουν πυρηνικά όπλα.

«Είναι βασικό να την διατηρήσουμε για να αποφύγουμε τη διάδοση (των πυρηνικών). Σε αυτήν την περίοδο, βλέποντας τους κινδύνους με τη Βόρεια Κορέα, πρέπει να διατηρήσουμε αυτή τη γραμμή, η Γαλλία θα προσπαθήσει να πείσει τον πρόεδρο (των ΗΠΑ) Ντόναλντ Τραμπ» είπε ο Λε Ντριάν μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.

Η δήλωση αυτή γίνεται σε μια στιγμή που ο Αμερικανός πρόεδρος φαίνεται ότι κλίνει ολοένα και περισσότερο προς την απόφαση να αποκηρύξει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων και του Ιράν προκειμένου να τερματιστεί το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων που της είχαν επιβληθεί.

“Θα φροντίσουμε για την πολύ αυστηρή εφαρμογή” της συμφωνίας”

“Θα φροντίσουμε για την πολύ αυστηρή εφαρμογή” της συμφωνίας, υποσχέθηκε εξάλλου ο Γάλλος υπουργός. «Χρειάζεται να επαγρυπνούμε για την εφαρμογή της, δεν υπάρχει κάποια ενέργεια (εκ μέρους του Ιράν) που να μας επιτρέπει να σκεφτόμαστε ότι δεν εφαρμόζεται», πρόσθεσε.

Αν καταρρεύσει η συμφωνία «αυτό μπορεί να πυροδοτήσει μια διαδικασία διάδοσης (των πυρηνικών) που δύσκολα θα την αναχαιτίζαμε». Αν μια χώρα “μπορεί να έχει πρόσβαση σε πυρηνικά όπλα, οι γειτονικές μπορεί να αισθανθούν ότι μπορούν να ακολουθήσουν την ίδια πορεία, κατά συνέπεια η συμφωνία με το Ιράν είναι σημαντική”, προειδοποίησε.

Ο πρόεδρος Τραμπ θα πρέπει να αποφασίσει μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου αν “επιβεβαιώνει” ή όχι ενώπιον του Κογκρέσου ότι η Τεχεράνη τηρεί τους όρους της συμφωνίας του 2015. Θα πρέπει να προχωρά σε αυτήν την “επικύρωση” κάθε 90 ημέρες. Μολονότι προεκλογικά είχε δεσμευτεί ότι θα “σκίσει” τη συμφωνία, την έχει επικυρώσει ήδη δύο φορές, καταγγέλλοντας όμως ταυτόχρονα την “παραβίαση” των όρων της εκ μέρους του Ιράν.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Το Ισραήλ πραγματοποίησε πυραυλική επίθεση στο Ιράν

«Παζάρι» ΗΠΑ-Ισραήλ: «Ναι» σε επιχείρηση στη Ράφα σε αντάλλαγμα με περιορισμένη επίθεση στο Ιράν

Γερμανία: Ρώσοι κατάσκοποι σχεδίαζαν δολιοφθορές σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και σιδηροδρόμους

Θεοκράτες «κότες» του Ιράν: Ο υπ. Εξωτερικών διαβεβαιώνει ότι δεν επιδιώκει την εξάπλωση της έντασης με το Ισραήλ

Ισραηλινός πιλότος περιγράφει την ιρανική επίθεση: «Σαν το Top Gun να συναντά τον Πόλεμο των Άστρων»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr