Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τσαβούσογλου: Ο στρατός του Άσαντ εμποδίζει την ειρήνη στη Συρία

Τσαβούσογλου: Ο στρατός του Άσαντ εμποδίζει την ειρήνη στη Συρία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε την Τρίτη πως ο συριακός στρατός πλήττει δυνάμεις της [ισλαμιστικής] αντιπολίτευσης στην επαρχία Ιντλίμπ υπονομεύοντας τις προσπάθειες να επιτευχθεί μια πολιτική λύση στον πόλεμο στη Συρία.

Η Τουρκία ήταν σφοδρός πολέμιος του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ στα έξι χρόνια του εμφυλίου πολέμου, αλλά πρόσφατα άρχισε να συνεργάζεται με τους συμμάχους του, τη Ρωσία και το Ιράν, για την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης στη σύγκρουση.

Οι τρεις χώρες συμφώνησαν πέρυσι να εγκαθιδρύσουν μια «ζώνη αποκλιμάκωσης» στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ και τη γύρω περιοχή, που συνορεύει με την Τουρκία, αλλά οι συριακές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει επίθεση ενάντια στους ισλαμιστές στην περιοχή.

«Οι δυνάμεις του καθεστώτος πλήττουν τη μετριοπαθή αντιπολίτευση με το πρόσχημα ότι πολεμούν την Αλ Νούσρα [Αλ Κάιντα]. Αυτή η στάση υπονομεύει τη διαδικασία πολιτικής επίλυσης», δήλωσε ο Τσαβούσογλου στους δημοσιογράφους, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

«Οι ομάδες που θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι στο Σότσι δεν πρέπει να το κάνουν αυτό», είπε, αναφερόμενος στη ρωσική πόλη όπου προβλέπεται η διεξαγωγή ενός συνεδρίου συριακού εθνικού διαλόγου στα τέλη του μήνα.

Η κυριότερη δύναμη των ισλαμιστών στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ είναι η Ταχρίρ Αλ Σαμ, της οποίας ηγείται το παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία, γνωστό ως Τζαμπχάτ Φάτεχ Αλ Σαμ (πρώην Αλ Νούσρα).

Τουρκική πηγή ασφαλείας δήλωσε πως η Άγκυρα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις στη βόρεια Συρία αλλά πρόσθεσε πως οι περιοχές που ανακατέλαβε ο συριακός στρατός βρίσκονται «κυρίως εκτός των ζωνών αποκλιμάκωσης».

Η Τουρκία λέει ότι έχει αναπτύξει στρατιώτες σε παρατηρητήρια στη βόρεια επαρχία Ιντλίμπ, περίπου 60 χλμ. βόρεια της συριακής στρατιωτικής επίθεσης.

Αν και η Άγκυρα χαμήλωσε τους τόνους στις επικρίσεις κατά του Άσαντ αφότου ξεκίνησε να συνεργάζεται με τη Ρωσία, ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε τον περασμένο μήνα τον Άσαντ τρομοκράτη και είπε πως οι ειρηνευτικές συνομιλίες στη Συρία δεν μπορούν να συνεχιστούν μαζί του.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα

Μακελειό στη Μόσχα: «Η Ρωσία ήξερε εδώ και ένα μήνα για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση», λέει το Κίεβο

Γερμανία: Παλαιστινιακό κράτος ναι, αλλά χωρίς Χαμάς

Το Ισλαμικό Κράτος παραμένει ικανό να εξαπολύσει εξελιγμένες επιθέσεις στη Συρία

Το «Σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης» για τον Ερντογάν που χαρακτήρισε «τρομοκράτες» τους Πόντιους: «Σας ευχαριστούμε πολύ»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr