Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Τούρκοι θέλουν να καταλάβουν όλη τη βόρεια Συρία – Θα επιτεθούν σε Κούρδους και Αμερικανούς

Οι Τούρκοι θέλουν να καταλάβουν όλη τη βόρεια Συρία – Θα επιτεθούν σε Κούρδους και Αμερικανούς
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Στόχος της Τουρκίας δεν είναι να εκδιώξει τις κουρδικές δυνάμεις μόνο από το κουρδικό καντόνι της Εφρίν, στη βορειοδυτική Συρία, αλλά και από την πόλη της Μανμπίτζ, όπως και από τις περιοχές που ελέγχουν οι Κούρδοι ανατολικά του Ευφράτη, δήλωσε αργά την Τρίτη ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία ετοιμάζεται όχι για μια τοπική επιχείριση αλλά για ολοκληρωτικό πόλεμο ενάντια στους Κούρδους της Συρίας και τους Αμερικανούς συμμάχους τους.

Επίσης σημαίνει ότι η Τουρκία θέλει να καταλάβει στρατιωτικά όλη τη βόρεια Συρία και να την κρατήσει, όπως κάνει από το 1974 και στην Κύπρο, αντικαθιστώντας την κυριαρχία των Κούρδων με εκείνη των φιλότουρκων ισλαμιστών μισθοφόρων της.

Μιλώντας ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στους δημοσιογράφους, μετά από συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του Ρεξ Τίλερσον στο Βανκούβερ του Καναδά, στο περιθώριο της Συνόδου για την Ασφάλεια και της Σταθερότητα στην Κορεατική Χερσόνησο (συμμετέχει και ο Νίκος Κοτζιάς στην ίδια σύνοδο για το Βορειοκορεατικό), είπε:

«Οι τουρκικές προφυλάξεις ενάντια στις YPG/PKK δεν μπορούν να περιοριστούν μόνο στην Εφρίν. Υπάρχει και η Μανμπίτζ και ανατολικά του Ευφράτη Ποταμού», δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προσθέτοντας ότι το αμερικανικό σχέδιο για τη συγκρότηση μιας [κουρδικής] συνοριοφυλακής στη βόρεια Συρία, «βλάπτει ανεπανόρθωτα τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας».

Την Κυριακή ο Ράιν Ντίλον, εκπρόσωπος του Διεθνούς Συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας συνοριοφυλακής δύναμης 30.000 ανδρών και γυναικών σε συνεργασία με τις υπό κουρδική διοίκηση Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF).

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε και σε «αμερικανικές υποσχέσεις» για τη Μανμπίτζ και τη Ράκα που δεν κρατήθηκαν. Σύμφωνα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, οι ΗΠΑ είχαν υποσχεθεί στην Τουρκία ότι οι πόλεις θα αυτοδιοικούνταν από τοπικά συμβούλια, μετά την απελευθέρωσή τους από το Ισλαμικό Κράτος, ενώ -κατά τον Τσαβούσογλου- ελέγχονται από τους Κούρδους.

Βασικά οι ΗΠΑ δεν είχαν (και δεν έχουν) κανένα λόγο να δίνουν αναφορά στην Τουρκία για το τι κάνουν στη Συρία. Ούτε υποσχέσεις, ούτε διαβεβαιώσεις. Ποια νομίζει ότι είναι η Τουρκία για να επιδιώκει περιφερειακό ρόλο; Όλοι γνωρίζουμε ότι είναι μια φούσκα, στρατιωτική και οικονομική, έτοιμη να σκάσει. Λάθος των Αμερικανών που έδωσαν στην Τουρκία περισσότερη σημασία.

Επίσης, να το τονίσουμε αυτό, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ψεύδεται (καθόλου πρωτότυπο). Οι πόλεις σαφώς και πέρασαν στη διοίκηση τοπικών συμβουλίων. Προφανώς και είναι συμβούλια αποτελούμενα από κοσμικούς και δημοκρατικούς και όχι από ισλαμιστές, όπως θα ήθελε η Άγκυρα, αλλά ο αγώνας των SDF είναι για μια δημοκρατική και κοσμική Συρία.

Επίσης ο Τσαβούσογλου έβγαλε και το γνωστό κόμπλεξ του, που το έχουμε δει και στις διαπραγματεύσεις του με την Ελλάδα:

«Οι Αμερικανοί προηγουμένως δήλωναν ότι το PYD/PKK δεν ήταν ο στρατηγικός εταίρος τους, αλλά στην πραγματικότητα, μόνο με αυτούς συνεργάζονταν για να νικήσουν το Ισλαμικό Κράτος», ζητώντας από τις ΗΠΑ για μια ακόμη φορά να σταματήσουν να υποστηρίζουν τους Κούρδους της Συρίας και να πάψουν να τους δίνουν όπλα.

Η αλήθεια πάλι εδώ είναι ότι οι Αμερικανοί συνεχώς έλεγαν ότι οι Κούρδοι της Συρίας είναι οι αξιόπιστοι εταίροι τους στη Συρία, οπότε πάλι ψεύδεται ο Τσαβούσογλου, επειδή ήξεραν ότι οι αναξιόπιστοι Τούρκοι χρηματοδοτούσαν, εξόπλιζαν και υποστήριζαν το Ισλαμικό Κράτος.

Ή μήπως ξέχασε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου όταν ξεμπρόστιασε η Ρωσία την Τουρκία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, δίνοντας τα έγγραφα με το λαθρεμπόριο πετρελαίου με το Ισλαμικό Κράτος; Τις φωτογραφίες και τις μαρτυρίες με φορτία όπλων να παραδίδονται από την Τουρκία στους τζιχαντιστές; Τους άνδρες του Ισλαμικού Κράτους να κινούνται ελεύθερα στο τουρκικό έδαφος;

Κανονικά, σε έναν κόσμο με σοβαρότητα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα βρισκόταν στο Γκουαντάναμο μαζί με τους άλλους τρομοκράτες, αντί να βρίσκεται στο Βανκούβερ και να κάνει δηλώσεις.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα

Έψηνε μπιφτέκια στα McDonald’s και έτσι έγινε «κατά λάθος» εκατομμυριούχος

Μακελειό στη Μόσχα: «Η Ρωσία ήξερε εδώ και ένα μήνα για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση», λέει το Κίεβο

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Σταμάτησαν οι έρευνες – Οι έξι αγνοούμενοι θεωρούνται νεκροί

ΗΠΑ: Έξι αγνοούμενοι στη Βαλτιμόρη από κατάρρευση γέφυρας

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr