Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Βρέθηκε το αρχαιότερο γράμμα μέσα σε μπουκάλι 132 ετών

Βρέθηκε το αρχαιότερο γράμμα  μέσα σε μπουκάλι 132 ετών
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αυστραλία,

Το παλαιότερο γνωστό γράμμα σε μπουκάλι βρέθηκε σε ακτή της Αυστραλίας 132 χρόνια μετά τη ρίψη της φιάλης από γερμανικό πλοίο στον Ινδικό Ωκεανό, στο πλαίσιο ενός πειράματος για την παρακολούθηση των θαλασσίων ρευμάτων, ανακοίνωσαν Αυστραλοί αξιωματούχοι.

Το ορθογώνιο μπουκάλι του τζιν που το μισό ήταν χωμένο στην άμμο βρέθηκε κοντά στο Wedge Island, 160 χλμ. βόρεια του Περθ, ανακοίνωσε το Μουσείο Δυτικής Αυστραλίας (WAM), ο δημόσιος οργανισμός που διαχειρίζεται τα μουσεία της πολιτείας της Δυτικής Αυστραλίας.

Το γράμμα σε μπουκάλι ανακαλύφθηκε τον Ιανουάριο τυχαία από την Αυστραλή Τόνια ‘Ιλμαν που έκανε βόλτα με την οικογένειά της και φίλους, ανάμεσά τους η μητέρα του αυστραλού πιλότου της φόρμουλα 1 Ντάνιελ Ρικιάρντο.

Έξι εβδομάδες έρευνας χρειάστηκαν και έως τη Γερμανία, για να διαπιστωθεί η προέλευσή του αλλά και ότι το γερμανικό πλοίο Paula είχε ρίξει το γράμμα σε μπουκάλι στις 12 Ιουνίου 1886 στον Ινδικό Ωκεανό, 590 μίλια (950 χλμ.) ανοικτά των ακτών, στο πλαίσιο επιστημονικών πειραμάτων για την παρακολούθηση των θαλασσίων ρευμάτων και τη βελτίωση των θαλασσίων οδών.

“Ήταν ένα παλιό όμορφο μπουκάλι και το μάζεψα σκεφτόμενη ότι θα ταίριαζε ωραία στη βιβλιοθήκη μου”, δήλωσε η ‘Ιλμαν, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Μουσείου Δυτικής Αυστραλίας.

“Η κοπέλα του γιου μου βρήκε το μήνυμα προσπαθώντας να αδειάσει την άμμο από το μπουκάλι. Το σημείωμα ήταν μουσκεμένο, τυλιγμένο σφιχτά και δεμένο με σπάγκο. Το πήραμε στο σπίτι”, είπε προσθέτοντας ότι στη συνέχεια η παρέα στέγνωσε το μήνυμα πριν το ξεδιπλώσει και ανακαλύψει μια έντυπη εγγραφή στα γερμανικά και λέξεις που ήταν γραμμένες με το χέρι και σχεδόν σβησμένες.

Ο Κιμ ‘Ιλμαν, ο σύζυγός της Τόνια, άρχισε την έρευνα στο Διαδίκτυο για να ανακαλύψει ότι το μήνυμα έμοιαζε να περιλαμβάνεται σε μια εκστρατεία του Deutsche Seewarte, δηλαδή του Γερμανικού Ναυτικού Παρατηρητηρίου, για το οποίο μεταξύ 1864 και 1933 καπετάνιοι έριχναν στη θάλασσα από τα πλοία χιλιάδες μπουκάλια που περιείχαν τυποποιημένα μηνύματα τα οποία ο καπετάνιος κάθε πλοίου έπρεπε να συμπληρώνει, σύμφωνα με το WAM.

Σε κάθε μήνυμα αναγράφονταν η ημερομηνία, το όνομα του πλοίου, οι συντεταγμένες για τη θέση του πλοίου, το λιμάνι αναχώρησης και το λιμάνι προορισμού.

Όσον γι αυτόν που θα ανακάλυπτε το μήνυμα, καλείτο να το επιστρέψει στο πλησιέστερο γερμανικό προξενείο ή στην έδρα του Παρατηρητηρίου στο Αμβούργο.

Οι ‘Ιλμαν ενημέρωσαν το WAM, το οποίο ήρθε σε επαφή με ολλανδούς και γερμανούς ερευνητές που επιβεβαίωσαν ότι το μπουκάλι είχε κατασκευαστεί τον 19ο αιώνα στην Ολλανδία, το χαρτί και η έντυπη φόρμα ταίριαζαν με την εποχή και ότι το πλοίο Paula είχε αποπλεύσει από το Κάρντιφ για το Μακασάρ το 1886, όπως έγραφε το μήνυμα.

“Κατά απίστευτο τρόπο, έρευνες στα αρχεία της Γερμανίας επέτρεψαν να βρεθεί το ημερολόγιο του πλοίου και το μετεωρολογικό δελτίο του Paula, στο οποίο υπήρχε μια καταχώρηση στις 12 Ιουνίου 1886 από τον καπετάνιο, που ανέφερε ότι είχε ρίξει ένα μπουκάλι στη θάλασσα”, εξηγεί σε ανακοίνωση ο Ρος ‘Αντερσον, του WAM.

“Η ημερομηνία και οι συντεταγμένες ανταποκρίνονται ακριβώς σε αυτές του μηνύματος”, πρόσθεσε διευκρινίζοντας ότι η γραφολογική εξέταση του μηνύματος και οι χειρόγραφες σημειώσεις του καπετάνιου επιβεβαιώνουν τη συμφωνία αυτή. Η αυθεντικότητα του μηνύματος πιστοποιήθηκε από τη Γερμανική Ομοσπονδιακή Θαλάσσια και Υδρογραφική Υπηρεσία (BSH) και την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της Γερμανίας (DWD).

Το μήνυμα και το μπουκάλι θα εκτεθούν για δύο χρόνια στο μουσείο του Φρίμαντλ, στην πόλη λιμάνι της Δυτικής Αυστραλίας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Αυστραλία: Γυναίκα ζούσε με τον νεκρό αδελφό της για πέντε χρόνια

Ο λόγος που ορισμένοι άνθρωποι ξυπνάνε μεταξύ 3 και 4 τα ξημερώματα

Ακραίος καύσωνας στην Αυστραλία – Φόβοι για τεράστιες πυρκαγιές

Οι κορυφαίοι Έλληνες της Αυστραλίας για το 2023

Η Ελλάδα τίμησε τους Αβορίγινες με το βραβείο Μελίνα Μερκούρη

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr