Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

ΗΠΑ: Παίρνουν τη Γερουσία οι Ρεπουμπλικάνοι

ΗΠΑ: Παίρνουν τη Γερουσία οι Ρεπουμπλικάνοι
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Οι Ρεπουμπλικάνοι αποσπούν την πλειοψηφία στη Γερουσία των ΗΠΑ, κατά τις ενδιάμεσες εκλογές, με τη νίκη της Τζόνι Ερνστ στην Άιοβα, περιορίζοντας έτσι το πεδίο δράσης του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για τα δύο τελευταία χρόνια της θητείας του, σύμφωνα με προβλέψεις που μεταδίδουν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Καθώς φαίνεται, η Αϊόβα γίνεται η έκτη πολιτεία που παίρνει από το Δημοκρατικό Κόμμα την έδρα στη Γερουσία, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Fox.

Η έδρα της Άιοβα, που ανήκε στον Δημοκρατικό Τομ Χάρκιν, παραδίδεται στην 44χρονη Ερνστ, ρεπουμπλικανή πολιτικό και βετεράνο πολέμου στο Ιράκ, που νίκησε τον αντίπαλό της Μπρους Μπρέιλι στην κούρσα διαδοχής του απερχόμενου δημοκρατικού γερουσιαστή. Η Ερνστ θα είναι η πρώτη γυναίκα που αντιπροσωπεύει την πολιτεία της Αϊόβας στην αμερικανική Γερουσία.

Κατά τη διάρκεια μιας έντονης προεκλογικής εκστρατείας, Ερνστ και Μπρέιλι διασταύρωσαν τα ξίφη τους για το κατά πόσο ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει πράξει αρκετά για την αντιμετώπιση της επιδημίας Έμπολα και την απειλή της εξτρεμιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Μέση Ανατολή.

Οι Ρεπουμπλικάνοι κατέχουν πλέον τουλάχιστον 51 από τις 100 έδρες της Γερουσίας, ενώ διατηρούν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων. Σύμφωνα με προβλέψεις του πρακτορείου Ρόιτερς και του Ινστιτούτου IPSOS, οι Ρεπουμπλικανοί θα έχουν τον έλεγχο της Γερουσίας με τουλάχιστον 52 έδρες.

Οι Ρεπουμπλικάνοι οικοδόμησαν τη νίκη τους κερδίζοντας τις έξι έδρες που τους ήταν απαραίτητες για τον έλεγχο της Γερουσίας, στην οποία κυριαρχούσαν οι Δημοκρατικοί από το 2006. Η νίκη τους δρομολογήθηκε κυρίως στο Κολοράντο, το ‘Αρκανσο και τη Νότια Ντακότα. Σύμφωνα με ορισμένες προβλέψεις, οι Ρεπουμπλικάνοι ενδέχεται να ενισχύουν περαιτέρω τη δύναμή τους στη Βουλή των Αντιπροσώπων την οποία ελέγχουν από το 2010 και όπου μέχρι τώρα έχουν 233 από τις 435 έδρες.

Συνολικά 36 από τις 100 έδρες της Γερουσίας και το σύνολο των εδρών της Βουλής των Αντιπροσώπων ανανεώθηκαν κατά τις εκλογές αυτές, κατά τις οποίες η πτώση της δημοτικότητας του αμερικανού προέδρου έπληξε τους υποψήφιους του Δημοκρατικού Κόμματος.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Σταμάτησαν οι έρευνες – Οι έξι αγνοούμενοι θεωρούνται νεκροί

ΗΠΑ: Έξι αγνοούμενοι στη Βαλτιμόρη από κατάρρευση γέφυρας

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Γιατί ζητάμε διεθνείς παρατηρητές στις εκλογές

Επιμένει ο Κασσελάκης: Εκλογές παρουσία διεθνών παρατηρητών

Συνεχίζονται οι μάχες στη Λωρίδα της Γάζας παρά την απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ για «άμεση κατάπαυση του πυρός»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr