Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Υπουργικό ολικής αντεπίθεσης – Σφίγγει τα λουριά ο Τσίπρας

Υπουργικό ολικής αντεπίθεσης – Σφίγγει τα λουριά ο Τσίπρας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Με συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που ξεκίνησε από τις 10:30 το πρωί ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ολοκληρώθηκε κάτι περισσότερο από τρεις ώρες αργότερα «εγκαινιάζει» και επίσημα το άνοιγμα της νέας κρίσιμης πολιτικής χρονιάς, που θα κρίνει τόσο την πορεία της χώρας όσο ωστόσο και της ίδιας της κυβέρνησης, με θρυαλλίδα εξελίξεων να αποτελεί η επιτυχής έξοδος από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018.

Στο υπουργικό, το οποίο αποφασίστηκε από τον Αλέξη Τσίπρα με στενούς συνεργάτες του την Παρασκευή, τέθηκαν επί τάπητος τα νομοσχέδια που έρχονται στη Βουλή προς ψήφιση, με αιχμή του δόρατος αυτό του Κώστα Γαβρόγλου για τον τρόπο εισαγωγής στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Επιπλέον συζητήθηκαν το νομοσχέδιο της Έφης Αχτσιόγλου για την προστασία των εργαζομένων από την απλήρωτη-αδήλωτη-υποδηλωμένη εργασία και τις ασφαλιστικές διορθώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο υπουργικό συμβούλιο αποφασίστηκε να τεθεί σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς φορείς, η πρόταση του υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου για τις αλλαγές στην Παιδεία και ειδικότερα στο Λύκειο.

Επίσης συζητήθηκε η αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου ώστε οι καμένες περιοχές μετά της πυρκαγιές, να κηρυχτούν άμεσα αναδασωτέες.

Πέραν τούτων, όπως είναι λογικό στο μικροσκόπιο του κυβερνητικού επιτελείου βρίσκονται και οι τελευταίες λεπτομέρειες της επίσκεψης Μακρόν και της ΔΕΘ, οι οποίες όλη την προηγούμενη εβδομάδα εξετάστηκαν ενδελεχώς σε απανωτές συσκέψεις του πρωθυπουργού με στενούς συνεργάτες του και όλους τους συναρμόδιους υπουργούς, κυρίως των παραγωγικών υπουργείων.

Επί της ουσίας ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να δώσει ένα σσαφές σύνθημα για την τελική ευθεία μέχρι την έξοδο από το Μνημόνιο, καθώς αρχής γενομέμνης από τη φετινή ΔΕΘ, θα θέσει ως στόχο τον επόμενο Σεπτέμβρη να ανέβει στο Βελλίδειο ως ο πρωθυπουργός που έβγαλε τη χώρα από τα επταετή μνημόνια.

Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να… σφίξει τα λουριά στους υπυοργούς που έχουν σημειωθεί στο μπλοκάκι του, καθώς επιβεβαιώνεται πως τα σενάρια ανασχηματισμού για μία ακόμη φορά αποτελούσαν… ευφάνταστα σενάρια της θερινής περιόδου. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να στείλει σαφές μήνυμα πως δεν υπάρχει χρόνος για καθυστερήσεις και αβελτηρίες στην τελική ευθεία, και δεν πρόκειται να ανεχθεί από κανέναν να τεθεί σε κίνδυνο ο στόχος της εξόδου από την κρίση και της ανοικοδόμησης του κοινωνικού κράτους.

Το τριπλό στοίχημα που θα κλίνεται σε όλες τις πτώσεις το επόμενο διάστημα και θα κυριαρχεί στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς θα είναι επιτυχείς αξιολογήσεις – ανάπτυξη – «κοινωνικό κράτος», με το τελευταίο να αποτελεί και τη σαφή κοινωνική διαχωριστική γραμμή με το δόγμα του νεοφιλελεύθερου σοκ και δέους που ευαγγελίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ.

Βασική παράμετρος παραμένει η παρουσία και ο ρόλος του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Προς επιβεβαίωση των πληροφοριών που είχε μεταφέρει το τελευταίο διάστημα, επιτελικά κυβερνητικά στελέχη δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο (κάθε άλλο…) να βάλει σφήνες το Ταμείο σε κρίσιμες πλευρές των αξιολογήσεων.

Όπως η απαίτηση να ληφθούν νωρίτερα τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί για το 2019, εάν οι δικές του μελέτες εξακολουθήσουν να προβλέπουν ότι δεν θα πιαστεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018.

Στις εν λόγω σφήνες εντάσσεται και η θέση του ΔΝΤ για νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την οποία δεν επιθυμούν ΕΚΤ-Κομισιόν και… δεν αντέχει η κυβέρνηση.

«Ως προς το 2018, η πορεία της ελληνικής οικονομίας αφήνει πολύ λίγα περιθώρια αμφισβητήσεων. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει ποια θα είναι η στάση των δανειστών και ειδικά του ΔΝΤ στο δημοσιονομικό σκέλος, καθώς σπανίως αυτή καθορίζεται από τον οικονομικό ορθολογισμό, όπως έχει αποδειχτεί πολλάκις στο παρελθόν», τόνισε χαρακτηριστικά χθες (στη Real news) o κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, προβλέποντας, μάλιστα υπεραπόδοση το 2017 έναντι στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος 1,75%.

«Εστίαση» στη νεολαία
Στο τρίπτυχο «έξοδος από το μνημόνιο – ανάπτυξη – κοινωνικό κράτος» θα επικεντρωθεί η ομιλία του κ. Τσίπρα στα φετινά εγκαίνια της ΔΕΘ (9-10 Σεπτεμβρίου), την οποία διαμορφώνουν οι κεντρικοί υπουργοί και οι συνεργάτες του.

«Σ’ αυτή τη ΔΕΘ δεν χρειάζεται να ψάξει ο πρωθυπουργός αφηγήματα, διότι αυτά έχουν τεθεί από το γεγονός ότι διανύουμε την όγδοη μνημονιακή χρονιά, που θέλουμε να είναι η τελευταία», αναφέρει επιτελικό κυβερνητικό στέλεχος.

Με την επισήμανση ότι στις δύο πτυχές που αφορούν στην ανάπτυξη και στο κοινωνικό κράτος, η έμφαση φέτος θα δοθεί στη νεολαία: από τη… μαθητιώσα (με την αλλαγή του τρόπου εισαγωγής στα ΑΕΙ) μέχρι την υποαπασχολημένη-άνεργη και το τμήμα της που αναζήτησε καλύτερη τύχη στο εξωτερικό, δίνοντας εκρηκτικές διαστάσεις στο brain drain.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Κασσελάκης: «Ο κόσμος έχει κουραστεί με την αλαζονείες του 41%»

Εργαζόμενοι Νοσοκομείου Αττικόν για Καλλιάνο: «Ενώ ψήφισε μέτρα για την ιδιωτικοποίηση της υγείας, απειλεί γιατρούς και νοσηλευτές»

Ανδρουλάκης: Ο κ. Μητσοτάκης να πει ξεκάθαρα τι συμβαίνει στο υπουργείο Εσωτερικών – Πλήγμα στην εκλογική διαδικασία

Δημοσκόπηση GPO: Πρώτη η ΝΔ, δεύτερος ο ΣΥΡΙΖΑ, τρίτο το ΠΑΣΟΚ

Κασσελάκης για Ευρωεκλογές: Στόχος ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα στις κάλπες του Ιουνίου

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...