Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Υπ. Εξωτερικών και Ινστιτούτο Βενετίας «επέστρεψαν» τον Μεγ. Αλέξανδρο στην Ινδία

Υπ. Εξωτερικών και Ινστιτούτο Βενετίας «επέστρεψαν» τον Μεγ. Αλέξανδρο στην Ινδία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο Μέγας Αλέξανδρος, μετά από 2300 χρόνια… επέστρεψε στην Ινδία. Όχι ως στρατηλάτης και κατακτητής αλλά ως γεφυροποιός του αρχαίου ελληνικού κόσμου και του βυζαντινού πνεύματος με τον Ινδικό πολιτισμό, ως ένας δεινός Έλληνας… διπλωμάτης που βγήκε από την Ιστορία για να δείξει τα κοινά και να ενισχύσει τις ελληνοϊνδικές σχέσεις.

Η ψηφιακή έκθεση των θαυμάσιων μικρογραφιών του σπάνιου βυζαντινού χειρογράφου που φέρει τον τίτλο «Το Μυθιστόρημα του Μεγάλου Αλεξάνδρου» στο πανεπιστήμιο Jawaharlal Nehru, ήταν αυτή που εντυπωσίασε την εβδομάδα που πέρασε, τους συμμετέχοντες -ειδικούς και μή- στο μεγάλο συνέδριο «The Greek World and India: History, Culture and Trade from the Hellenistic Period to Modern Times» που πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή 40 και πλέον μελετητών και από τις δύο χώρες στο Νέο Δελχί.

Το βυζαντινό χειρόγραφο του 14ου αιώνα, (φυλάσσεται στο Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας) διηγείται και απεικονίζει με μοναδικό τρόπο την ζωή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, την διαδρομή του στην Ασία και το ταξίδι του στην Ινδία, πρόσωπα και λαούς που συναντά στο διάβα του.

Στην ψηφιακή έκθεση στο Νέο Δελχί, παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στην Ινδία, σκηνές των μικρογραφιών του Μυθιστορήματος, με σημαίες παρόμοιες με το ινδικό τρίχρωμο και εικόνες του Μακεδόνα βασιλιά να διασχίζει τον Ινδό ποταμό.

Όπως επισήμανε μιλώντας σε ινδικά μέσα ενημέρωσης, η α΄ σύμβουλος στην πρεσβεία της Ελλάδας Ισμήνη Παναγοπούλου, «το χειρόγραφο δείχνει την εποχή που ο Μέγας Αλέξανδρος ενθάρρυνε την αλληλεπίδραση μεταξύ Ελλήνων και Ινδών με τη μορφή του γάμου των στρατιωτών του με Ινδές.

Παρουσιάζει επίσης τον Αλέξανδρο από μια προοπτική μεγαλείου και εξωτισμού που είναι διαφορετική από την απεικόνισή του σε ινδικά κείμενα».

Στο πενθήμερο συνέδριο (12-16/12) παρουσιάστηκε πλήθος εργασιών και ευρήματα κοινής ιστορίας, πολιτισμού και λογοτεχνίας που συμπεριελάμβαναν εκτενείς αναφορές στους τομείς των τεχνών και των επιστημών, της αρχαιολογίας, του εμπορίου και της οικονομίας.

Παρ όλο που είναι ευρέως αποδεκτό ότι οι επαφές μεταξύ του ελληνικού κόσμου και της Ινδίας αφορούν κυρίως την αρχαιότητα ξεκινώντας από τον Μέγα Αλέξανδρο, οι εργασίες του συνεδρίου εστίασαν και σε άλλες περιόδους αλληλεπίδρασης -την βυζαντινή περίοδο ή τους πρώιμους σύγχρονους χρόνους- που αποδεικνύουν ότι η Ινδία παρέμεινε στον ορίζοντα των Ελλήνων ως πολιτιστικός και οικονομικός φάρος.

Η έρευνα για αυτές τις επαφές βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και δεκαετίες και στις δύο χώρες και για πρώτη φορά οι ακαδημαϊκοί συγκεντρώθηκαν σ έναν χώρο, σε μια προσπάθεια να διευρυνθούν οι τομείς των σημερινών και μελλοντικών συνεργασιών.

Η μακρά ιστορία των επαφών που συνδέει τις δύο χώρες και χρονολογείται από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, η ψηφιακή έκθεση του μοναδικού βυζαντινού χειρογράφου, οι εμπορικοί δεσμοί που αναπτύχθηκαν μέσω των θαλασσίων οδών και οδήγησαν στην δημιουργία ελληνικών κοινοτήτων στην Καλκούτα και στην Βεγγάλη, το έργο του μεγάλου Έλληνα ινδολόγου Δημήτρη Γαλανού, ο σπουδαίος Ινδός ποιητής Tagore, η ενίσχυση της έδρας ελληνικών σπουδών στο πανεπιστήμιο JNU επισημάνθηκαν ιδιαίτερα στο βιντεοσκοπημένο μήνυμα του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο οποίος απευθυνόμενους στους συνέδρους υπογράμμισε:

«Η διερεύνηση (από τους επιστήμονες) αυτών των πτυχών της ιστορίας μας, από την ελληνιστική περίοδο έως την σύγχρονη εποχή, έχει στόχο την οικοδόμηση μιας σχέσης που φιλοδοξεί να γίνει στο μέλλον στρατηγική καθώς Ελλάδα και Ινδία έχουν κοινή θεώρηση των πραγμάτων».

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που έγιναν στο Νέο Δελχί, το πανεπιστήμιο Jharkhand Rai, Ranchi αναγόρευσε σε επίτιμο διδάκτορα του τον γγ Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας Γιάννη Χρυσουλάκη, σε αναγνώριση της ακαδημαϊκής και επαγγελματικής του πορείας και της ενασχόλησης του με την εκπαίδευση, την έρευνα και την επιστήμη καθώς και για την προσφορά του στον πολιτισμό και την ενδυνάμωση των ελληνοϊνδικών σχέσεων.

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της ελληνικής πρεσβείας στην Ινδία, σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας και το ΑΠΘ.

Με ανάρτησή της στο Facebook η Ινδή βουλευτής και υφυπουργός Εξωτερικών και Πολιτισμού της Ινδίας, Meenakshi Lekhi, εξέφρασε τη χαρά της που εγκαινίασε το Διεθνές Συνέδριο και Έκθεση – «Ο Ελληνικός Κόσμος και η Ινδία: Ιστορία, Πολιτισμός και Εμπόριο από την Ελληνιστική Περίοδο στους σύγχρονους καιρούς». Επίκαιρη συζήτηση για τον πλούτο του παρελθόντος και την προοπτική του μέλλοντος για ισχυρότερους διμερείς δεσμούς μεταξύ Ινδίας & Ελλάδας, υπογράμμισε η πολιτικός.

Στην ακόλουθη φωτογραφία (από αριστερά) ο καθηγητής (ΑΠΘ) Χρήστος Αραμπατζής του Ινστιτούτου Βενετίας, ο γενικός γραμματέας Γιάννης Χρυσουλάκης και η Ινδή υφυπουργός Εξωτερικών Meenakshi Lekhi εγκαινιάζουν την έκθεση.

Ο Χρυσουλάκης για τον «Κώδικα 5»

Σε ανάρτησή του στο Facebook ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, Γιάννης Χρυσουλάκης, έγραψε:

«Την ψηφιακή έκθεση του διάσημου εικονογραφημένου μυθιστορήματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του “Κώδικα 5”, είχα την τιμή να εγκαινιάσω, στο Νέο Δελχί, στην Ινδία, μαζί με την Υφυπουργό κα Meenakshi Lekhi, Minister of State for External Affairs and Culture της κυβέρνησης της Ινδίας.

»Παρών και ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Ινδία κ. Ιωάννου, καθώς και πλήθος προσωπικοτήτων του ακαδημαϊκού, πολιτιστικού και επιχειρηματικό χώρου.

»Η ψηφιακή έκθεση διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Jawaharlal Nehru (JNU) σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας, και φιλοξενήθηκε στους χώρους του JNU.

»Το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας διασώζει πλήθος κειμηλίων, εικόνες και χειρόγραφα, μεταξύ των οποίων -ίσως το σημαντικότερο- είναι ο “Kώδικας 5”.

»Πρόκειται για το μοναδικό μεσαιωνικό χειρόγραφο που έχει σωθεί σε όλο τον κόσμο με εκτενή εικονογράφηση της ζωής του Μεγάλου Αλεξάνδρου μέχρι τον θάνατό του.

»Με την υφυπουργό κα Lekhi, είχαμε μία ιδιαίτερα εποικοδομητική συνομιλία με τα ακόλουθα σημεία:

🔹Nα επισκεφθεί την Ελλάδα στις αρχές του 2023

🔹Nα πραγματοποιήσουμε κοινές ελληνο-ινδικές εκδηλώσεις στην Ελλάδα με επίκεντρο το Ελληνο-ινδικό Επιχειρηματικό και Πολιτιστικό Επιμελητήριο Γυναικών

🔹Να πραγματοποιήσουμε μία ελληνο-ινδική μουσική παραγωγή

🔹Να συνεργαστεί η Eθνική Δραματική Σχολή της Ινδίας με το Εθνικό Θέατρο και να γίνει συνεργασία και ανταλλαγή φοιτητών

🔹Να υποδεχτούμε Ινδούς φοιτητές στην Ελλάδα στο πλαίσιο των προγραμμάτων αγγλόφωνων προγραμμάτων Study in Greece

🔹Να συνεργαστούμε στο πλαίσιο παροχής υπηρεσιών εργατικού δυναμικού από την Ινδία στον αγροτικό και τουριστικό τομέα.

»Την έκθεση είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν εκατοντάδες φοιτητές, μεταπτυχιακοί και υποψήφιοι διδάκτορες του Πανεπιστημίου καθώς και πλήθος κόσμου και δημοσιογράφοι.

»Το μοναδικό αυτό γεγονός στην καρδιά του Νέο Δελχί έλαβε τεράστια δημοσιότητα από τις μεγάλες εφημερίδες της Ινδίας».

Χρυσουλάκης: Ο Αλέξανδρος ο μοναδικός κοινός σε Ανατολή και Δύση

Σε δεύτερη ανάρτησή του στο Facebook ο Γιάννης Χρυσουλάκης έγραψε:

«Οι μακροχρόνιοι και άρρηκτοι δεσμοί φιλίας, συνεργασίας και πολιτισμού μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας στο επίκεντρο της επίσκεψης μου στο Νέο Δελχί.
»Κατά τη διάρκεια παραμονής μου συμμετείχα στο Διεθνές Συνέδριο “The Greek World and India: History, Culture and Trade from the Hellenistic Period to Modern Times” στο Jawaharlal Nehru University (JNU) στο Νέο Δελχί στην Ινδία.

»Το Συνέδριο διοργανώθηκε από την έδρα ελληνικών σπουδών του πανεπιστήμιου JNU και το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας.

»Στην εναρκτήρια ομιλία μου, ως κεντρικός ομιλητής στο Διεθνές Συνέδριο με τίτλο “Knowledge and contacts of the Greek World with India from Antiquity to Modern Time” αναφέρθηκα στην διαχρονικότητα των σχέσεων, πολιτιστικών και εμπορικών, μεταξύ Ινδών και Ελλήνων, εστιάζοντας στις επαφές και την όσμωση του Ελληνικού Κόσμου με την Ινδία από την Αρχαιότητα μέχρι τους νεωτερικούς χρόνους.

»Όπως ανέφερα “ο Μέγας Αλέξανδρος έφτασε μέχρι την Ινδία και οι απόγονοι του ίδρυσαν πόλεις εκεί, όπου ομιλούνταν τα ελληνικά, ενώ η Ινδία ήταν προορισμός και τόπος εμπορίου και για τους θαλασσοπόρους Βυζαντινούς. Η επιρροή από την ελληνική παρουσία στην Ινδία είναι ιστορικά εμφανής στην αρχιτεκτονική, την πολεοδομία, την κοπή νομισμάτων, την αστρονομία κ.λπ.”.

»Εξάλλου, όπως ανέφερα χαρακτηριστικά στην ομιλία μου, “κι αν ο Αλέξανδρος κατέστη ο μοναδικός, κοινός σε Ανατολή και Δύση, τούτο συνέβη γιατί ο κόσμος που δημιούργησε εκπροσωπεί τη μεγαλύτερη διεθνή κοινότητα που γνώρισε ποτέ ο πλανήτης”.

»Οι ιστορικές σχέσεις των δυο λαών εκφράζονται σήμερα μέσα από την ενίσχυση και τον εμπλουτισμό των διμερών σχέσεων, με προμετωπίδα την παιδεία και τον πολιτισμό, όπως επεσήμανα, συμπληρώνοντας ότι το τρέχον Εκτελεστικό Πρόγραμμα (στη βάση της Διμερούς Συμφωνίας του 1961) προβλέπει πλήθος δράσεων όπως φεστιβάλ κινηματογράφου, παρουσιάσεις βιβλίων, εκθέσεις και μουσικές και θεατρικές εκδηλώσεις.

»Το Συνέδριο χαιρέτησε με βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Νίκος Δένδιας, ενώ από Ινδικής πλευράς χαιρετισμό απηύθυνε η Υφυπουργός, Meenakshi Lekhi, ενώ παρέστη και χαιρέτισε ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Ινδία, κ. Δημήτριος Ιωάννου.

»Στο μήνυμα του, ο κ. Δένδιας σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι “οι επιστήμονες σ’ αυτό το Συνέδριο διερευνούν τις πτυχές της ιστορίας μας, από την Ελληνιστική περίοδο έως τη Σύγχρονη Εποχή, με στόχο την οικοδόμηση μιας σχέσης που φιλοδοξεί να γίνει στο μέλλον στρατηγική, καθώς η Ελλάδα και η Ινδία έχουν κοινή θεώρηση των πραγμάτων”.

»Ο κ. Δένδιας έκανε ακόμη αναφορά στην Έδρα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστήμιο Jawaharlal Nehru (JNU), η οποία θα ενισχυθεί με Επισκέπτη Καθηγητή από την Ελλάδα από την αρχή μάλιστα του ακαδημαϊκού εξαμήνου.

»Το μοναδικό αυτό γεγονός στην καρδιά του Νέου Δελχί έλαβε εκτενή δημοσιότητα από μεγάλες εφημερίδες της Ινδίας».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Γεραπετρίτης: «Η ΕΕ και οι χώρες του Κόλπου οφείλουν να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις στη Μέση Ανατολή»

Ο Νίκος Δένδιας τιμά τη μνήμη του Κωνσταντίνου Καραμανλή

Νίκος Δένδιας: Με εθνική ενότητα και υπευθυνότητα οφείλουμε να περιφρουρήσουμε τη Δημοκρατία μας

Νίκος Δένδιας: Ο ελληνικός εναέριος χώρος θα καταστεί αδιαπέραστος

Γιάννης Χρυσουλάκης: Έλληνες και Ινδοί συγκροτούν δύο έθνη που συναντιούνται, με αδιάλειπτες και γόνιμες επαφές και ανταλλαγές, στα βάθη της Ιστορίας

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...