Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τζιχαντιστές αλλά και Ιρακινοί σκοτώνουν πρόσφυγες στη Φαλούτζα

Τζιχαντιστές αλλά και Ιρακινοί σκοτώνουν πρόσφυγες στη Φαλούτζα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Στην κατεχόμενη από το Ισλαμικό Κράτος πόλη Φαλούτζα του Ιράκ, που πολιορκείται από τις ιρακινές δυνάμεις, οι άμαχοι πολίτες που έχουν εγκλωβιστεί στην πόλη ενώ αρχικά υπολογίζονταν σε 50.000 τώρα τα Ηνωμένα Έθνη λένε ότι είναι κοντά στους 90.000.

Η επίθεση των ιρακινών δυνάμεων για την απελευθέρωση της Φαλούτζα από το Ισλαμικό Κράτος ξεκίνησε στις 23 Μαΐου.

Ωστόσο, η ίδια η πόλη τελεί υπό καθεστώς εκ των πραγμάτων πολιορκίας εδώ και έξι μήνες, όταν τα ιρακινά στρατεύματα απομόνωσαν τη Φαλούτζα από τα υπόλοιπα εδάφη που ελέγχουν οι τζιχαντιστές στο Ιράκ.

Η Φαλούτζα απέχει μόλις 50 χιλιόμετρα δυτικά της Βαγδάτης και είναι η πρώτη πόλη που κατέλαβε το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ, τον Ιανουάριο του 2014, έξι μήνες πριν εισβάλουν οι τζιχαντιστές στο βορειοδυτικό Ιράκ από τη Συρία μέσω Τουρκίας και καταλάβουν τη Μοσούλη.

Μιλώντας στο Reuters η συντονίστρια ανθρωπιστικών θεμάτων του ΟΗΕ στη Βαγδάτη, Λις Γκραντ, είπε ότι οι εγκλωβισμένοι πολίτες στη Φαλούτζα μπορεί να αντιμετωπίζουν οδυνηρές καταστάσεις μέσα στην πόλη και παραδέχθηκε ότι “υποτιμήσαμε πόσοι πολλοί πολίτες βρίσκονται στη Φαλούτζα”.

“Άνθρωποι που βγαίνουν [από τη Φαλούτζα] μας δίνουν την ισχυρή αίσθηση ότι μπορεί να υπάρχουν ακόμα 80.000 με 90.000 πολίτες μέσα στην πόλη”.

fallujah_map Χάρτης της πολιορκίας της Φαλούτζα. Με μαύρο χρώμα οι συνοικίες που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος, με κόκκινο η κυβέρνηση του Ιράκ.

Μέχρι στιγμής 20.000 πολίτες της Φαλούτζα έχουν καταφέρει να την εγκαταλείψουν, υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, με τις μάχες να μαίνονται ολόγυρά τους προσπαθώντας απεγνωσμένα να φτάσουν σε εδάφη που ελέγχονται από την κυβέρνηση.

Πολλοί από τους κατοίκους της Φαλούτζα δεν τα καταφέρνουν. Σκοτώνονται από τις αντίπαλες παρατάξεις, πνίγονται στο ποτάμι, οικογένειες έχουν χάσει τα παιδιά τους.

Πολλοί από τους κατοίκους προσπαθούν να διαφύγουν διασχίζοντας με σχεδίες τον Ευφράτη, ο οποίος στο συγκεκριμένο σημείο είναι 250 με 300 μέτρα φαρδύς.

Άλλοι κάτοικοι πυροβολούνται από τους τζιχαντιστές ενώ προσπαθούν να διαφύγουν και όσοι πιάνονται εκτελούνται εν ψυχρώ, αφού το Ισλαμικό Κράτος έχει απαγορεύει στον άμαχο πληθυσμό να φύγει από την πόλη γιατί τους χρειάζεται ως ανθρώπινες ασπίδες.

Δεν κινδυνεύουν όμως οι κάτοικοι της Φαλούτζα μόνο από τους τζιχαντιστές. Επειδή είναι μουσουλμάνοι σουνίτες στο θρήσκευμα, κακοποιούνται από τους Ιρακινούς φιλοκυβερνητικούς σιίτες πολιτοφύλακες, που μάχονται στο πλευρό του τακτικού κυβερνητικού στρατού, επειδή θεωρούνται οι φυγάδες “συνεργάτες των τζιχαντιστών”.

Εκτός από μαστιγώματα, ξυλοδαρμούς και άλλες κακοποιήσεις κατοίκων της πόλης από σιίτες πολιτοφύλακες, υπάρχουν και αναφορές για ομαδικές εκτελέσεις από τους… απελευθερωτές τους.

Στην κεντρική εικόνα του θέματος βλέπετε φωτογραφίες, κάποιες είναι και selfie, με άνδρες κατοίκους της Φαλούτζα, που κρατούνται αιχμάλωτοι από τις ιρακινές σιιτικές παραστρατιωτικές πολιτοφυλακές κατηγορούμενοι ως συνεργάτες των τζιχαντιστών. Πολλοί έχουν βασανιστεί και αρκετοί έχουν εκτελεστεί δίχως δίκη.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Οι Ρώσοι βγάζουν στο σφυρί σπίτια Ουκρανών προσφύγων στα κατεχόμενα

Ναυάγιο στη Σάμο: Ένας νεκρός και τέσσερις αγνοούμενοι μετανάστες

Αλλάζει ο αρμόδιος υφυπουργός του τουρκικού ΥΠΕΞ για τα ελληνοτουρκικά – Τι ετοιμάζουν οι Τούρκοι;

Πρώην σύζυγος οπλαρχηγού του ISIS κατηγορείται για βιασμούς σκλάβας Γιαζίντι

Ο Ερντογάν είπε τον Νετανιάχου «σφαγέα» και «Χίτλερ» και επιτέθηκε στις ΗΠΑ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr