Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γιατί προσπάθησαν να ανατρέψουν τον Ερντογάν – Τι παίχτηκε με τα πυρηνικά στο Ιντσιρλίκ

Γιατί προσπάθησαν να ανατρέψουν τον Ερντογάν – Τι παίχτηκε με τα πυρηνικά στο Ιντσιρλίκ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο Πάβελ Ζαριφούλιν (Павел Зарифуллин), ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής και επικεφαλής του Κέντρου Λεβ Γκουμίλιοφ (Лев Гумилёв), μιλώντας στην Komsomolskaya Pravda λίγες ημέρες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 στην Τουρκία, αποκάλυψε άκρως ενδιαφέρουσες πληροφορίες σχετικά με την απόπειρα και τα όσα ακολούθησαν στις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ και τη Δύση ευρύτερα.

Το δημοσίευμα περιήλθε εις γνώση μας του TRIBUNE μόλις τις τελευταίες ώρες, ωστόσο κρίναμε ότι αξίζει να το μεταφέρουμε στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό μιας και οι πληροφορίες που αναφέρει όχι μόνο δεν έχουν “ξεπεραστεί” από τα γεγονότα αλλά και εξηγούν πολλά από όσα συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες στη Μέση Ανατολή.

Επικαλούμενος ως πηγές του ανθρώπους που ανήκουν στην τουρκική ελίτ, ο Ζαριφούλιν είπε ότι οι Τούρκοι ήταν πεπεισμένοι ότι το πραξικόπημα προετοιμάστηκε από τη Δύση και συγκεκριμένα από τους Αμερικανούς με τη βοήθεια των Γερμανών για να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τη χώρα.

Ο λόγος που Αμερικανοί και Γερμανοί ενορχήστρωσαν το πραξικόπημα, σύμφωνα πάντα με τις πηγές του Ζαριφούλιν, ήταν για να σταματήσουν την επαναπροσέγγιση της Τουρκίας με τη Ρωσία και το Ισραήλ.

Επίσης, είπαν οι πηγές του Ζαριφούλιν, οι Αμερικανοί είχαν ενοχληθεί σφόδρα που ο Ερντογάν τους κατηγορούσε ότι υποστηρίζουν την “τρομοκρατία”, επειδή συμμάχησαν με τους Κούρδους στη Συρία, όπως και ότι δεν μπορούσαν να δεχτούν ότι ο Ερντογάν τραβούσε (και συνεχίζει να τραβάει) δική του πολιτική σε Συρία και Ιράκ που δεν έχει καμία σχέση με τους αμερικανικούς σχεδιασμούς.

Η Γερμανία από την πλευρά της ήθελε να τον ξεφορτωθεί διότι δεν ανεχόταν ο Ερντογάν να εκβιάζει την Ευρώπη με το προσφυγικό, πιστεύοντας ακράδαντα ότι οι Τούρκοι έπρεπε με κάθε κόστος να μπλοκάρουν τις προσφυγικές ροές.

Πυρήνας της συνωμοσίας του πραξικοπήματος ήταν η αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ, στην οποία φιλοξενείται και αμερικανική βάση.

Ο διοικητής της βάσης, Τούρκος πτέραρχος Μπεκίρ Ερτζάν Βαν, ήταν ένας από εκείνους που συνωμοτούσαν με τους Αμερικανούς και για αυτό συνελήφθη.

Συνεχίζοντας ο Ζαριφούλιν να εξιστορεί όσα του αποκάλυψαν οι τουρκικές πηγές του, είπε ότι στη βάση του Ιντσιρλίκ είχαν γίνει αρκετές συναντήσεις του Αμερικανού πρέσβη στην Τουρκία, Τζον Μπας, με τον πρώην αρχηγό της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας Ακίν Οζτούρκ (επίσης συνελήφθη) και τον επικεφαλής της βάσης.

Οι Αμερικανοί είχαν υποσχεθεί στους Τούρκους ανώτερους αξιωματικούς ότι σε περίπτωση που κάτι πήγαινε στραβά θα τους έδιναν άσυλο μέσα στην αμερικανική βάση.

Ο Ερντογάν, που είχε πληροφορηθεί τις παραπάνω συνωμοσίες, ήταν κι ο λόγος που περικύκλωσε σχεδόν αμέσως μετά την αποτυχία του πραξικοπήματος τη βάση του Ιντσιρλίκ (εάν θυμάστε), της έκοψε το ρεύμα, έθεσε σε πολιορκία τους Αμερικανούς μέσα σε αυτή και ετοιμαζόταν να επιτεθεί και να την καταλάβει. Όλα αυτά που έκανε ο Ερντογάν με στόχο τη βάση του Ιντσιρλίκ οι Αμερικανοί τα θεωρούσαν μέχρι εκείνη τη στιγμή αδιανόητα.

Το πρώτο πράγμα που ανησύχησε τους Αμερικανούς ήταν τα πυρηνικά όπλα που είχαν αποθηκευμένα στη βάση του Ιντσιρλίκ. Ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη ο αποκλεισμός της βάσης από τον Ερντογάν είχε διαρρεύσει ότι ο Τούρκος πρόεδρος ήθελε να θέσει υπό τον έλεγχό του τις αμερικανικές πυρηνικές κεφαλές.

Η πηγή του Ζαριφούλιν είπε ότι εξαιτίας των πυρηνικών οι Αμερικανοί έκαναν πίσω και δεν αναμίχθηκαν στις συλλήψεις των πραξικοπηματιών.

Το όλο θέμα όμως έχει ένα ακόμα ενδιαφέρον παρασκήνιο. Η πηγή του Ζαριφούλιν ανήκει σε ένα λόμπι Τούρκων που πιστεύουν ότι η Τουρκία πρέπει να φύγει από το ΝΑΤΟ, να εγκαταλείψει κάθε βλέψη προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και να ενταχθεί στην Ευρασιατική Οικονομική Ένωση. Στην ΕΟΕ συμμετέχουν οι εξής χώρες: Ρωσία, Αρμενία, Καζακστάν, Λευκορωσία, Κιργιζία.

Πώς η διακοπή του ρεύματος επηρέασε τα πυρηνικά

Ρώσοι ειδικοί εξηγούν ότι χρειάζεται ηλεκτρικό ρεύμα για να παρακολουθείται συνεχώς η κατάσταση των πυρηνικών. Όταν ο Ερντογάν έκοψε το ρεύμα στους Αμερικανούς ξεκίνησαν να λειτουργούν οι γεννήτριες της βάσης, ωστόσο κι αυτές δεν θα κράταγαν για πάντα. Εάν οι Αμερικανοί ξέμεναν από ηλεκτρικό ρεύμα τότε θα βρίσκονταν σε πολύ σοβαρό πρόβλημα. Ο Ερντογάν εκμεταλλεύτηκε αυτή την αδυναμία των Αμερικανών και τα πυρηνικά τους και τους κράτησε ομήρους μέχρι να “καθαρίσει” το τοπίο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα

Έψηνε μπιφτέκια στα McDonald’s και έτσι έγινε «κατά λάθος» εκατομμυριούχος

Γερμανία: Στα όρια της ύφεσης η οικονομία – Το 2024 θα είναι μια δύσκολη χρονιά

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Σταμάτησαν οι έρευνες – Οι έξι αγνοούμενοι θεωρούνται νεκροί

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Αποκαλύπτονται τα ψέματα της προπαγάνδας Μητσοτάκη – Δεύτερη φτωχότερη στην ΕΕ η Ελλάδα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr